SiolNET. Novice Slovenija
6,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tanja Fajon zapušča Evropski parlament

6,12

termometer

Volitve, Cankarjev dom, SD, Tanja Fajon | SD je sicer na nedeljskih državnozborskih volitvah prejela 78.092 glasov oziroma 6,65 odstotka. V prihodnjem sklicu DZ bo SD tako imela sedem poslancev. | Foto: Bojan Puhek
SD je sicer na nedeljskih državnozborskih volitvah prejela 78.092 glasov oziroma 6,65 odstotka. V prihodnjem sklicu DZ bo SD tako imela sedem poslancev. Foto: Bojan Puhek

Predsednica SD Tanja Fajon je bila izvoljena v DZ, zato bo zaradi nezdružljivosti funkcij prekinila mandat evropske poslanke. Do njenega mesta so upravičeni Matjaž Nemec, Dominika Švarc Pipan in Neva Grašič. Kdo jo bo nasledil, bo odvisno tudi od koalicijskih pogajanj z Gibanjem Svoboda, so pojasnili v pisarni Tanje Fajon.

Funkciji evropske in slovenske poslanke sta nezdružljivi, zato bo Fajonova prekinila mandat v Evropskem parlamentu. Za postopek je pristojen državni zbor oziroma mandatno-volilna komisija DZ in predsednik DZ.

Na konstitutivni seji DZ bodo potrdili mandate in s tem dnem bo Tanja Fajon nastopila mandat v DZ.

Miran Videtič Novice Videtič: Zgrožen sem nad izjavo predsednice SD

Kot je za STA pojasnil asistent v njeni pisarni Jure Tanko, ji z dnem konstituiranja DZ preneha mandat v Evropskem parlamentu, zadnji se mora s tem sicer še formalno seznaniti.

Predsednik DZ o tem obvesti Evropski parlament, da ta potem formalno obvesti DZ, da je mesto Tanje Fajon izpraznjeno, in ga pozove, da na njeno mesto imenuje nadomestnega poslanca, ki ga mora potrditi DZ in o tem obvestiti Evropski parlament.

Med kandidati, ki so upravičeni do njenega mandata, je v stranki SD Matjaž Nemec, tako po vrstnem redu kot po preferenčnih glasovih, sledita mu Dominika Švarc Pipan in Neva Grašič. "Mislim, da je 48-urni rok, da se kandidat, ki bi moral nastopiti mandat, lahko temu odpove, potem pa je kandidat naslednji na seznamu," je dejal Tanko.

Policija Novice V pisarno SD prejeli sumljivo pisemsko pošiljko

Kdo bo prevzel mandat Fajonove v Evropskem parlamentu, je po Tankovih besedah še prezgodaj govoriti tudi zaradi koalicijskih pogajanj za sestavo 15. slovenske vlade.

Robert Golob Novice Veliki zmagovalci in poraženci volitev 2022 Gibanje Svoboda Novice To so prve besede iz tabora Roberta Goloba Janez Janša Novice Janša: Izenačili smo zgodovinski izid, opozicijo so pometli iz parlamenta
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin