Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2024,
11.41

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

Natisni članek

politika Slovenija Tanja Fajon

Petek, 19. 1. 2024, 11.41

3 mesece, 1 teden

Golob od Švarc Pipanove pričakuje dopolnitev poročila in razjasnitev vseh okoliščin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00
Robert Golob | Vodstvo SD je imelo sestanek, a brez pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan.  | Foto Vlada RS

Vodstvo SD je imelo sestanek, a brez pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan.

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Robert Golob se je srečal z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan in predsednico SD Tanjo Fajon. Pravosodna ministrica je Golobu v pogovoru pojasnila, da ob pregledu vse dokumentacije omenjenega posla ugotavlja, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale. Kljub temu da sta se Golob in Švarc Pipanova v dveh dneh sestala dvakrat, tudi po današnjem sestanku še ni prejel zadostnih pojasnil. Še vedno namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin omenjenega posla, so zapisali v njegovem kabinetu. "Če so bile nepravilnosti, bomo potem odločno ukrepali. Pri nas nima nihče bianco zaupanja," pa je glede aktualnega dogajanja povedala Fajonova. Vlada je na današnji dopisni seji z mesta generalnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje razrešila Uroša Gojkoviča.

"Vsi si seveda želimo skupaj z ministrico zaščititi javni interes, pri nas nima nihče bianco zaupanja, še posebej ne tisti, ki dela v javnem interesu. Zato, ko bomo imeli vsa ta dejstva, okoliščine, dodatno pojasnjene, se bomo v stranki odločali, kako naprej. Če so se nepravilnosti dogajale, potem bomo seveda na podlagi tega ukrepali, sporočili in vemo, kaj sledi," je po današnjem sestanku vodstva stranke, na katerem pa ministrice Dominike Švarc Pipan ni bilo, povedala predsednica SD Tanja Fajon

Na vprašanje o informacijah, da naj bi poslanci ministrici sprva podporo odrekli, je Fajonova odgovorila, da je bila današnja odločitev skupna. Vodstvo stranke je imelo s poslansko skupino pogovor in "tudi poslanska skupina, tako vodstvo stranke kot ministri, vsi skupaj želijo vedeti dejstva", saj vsak dan prihajajo nova. "Poslanci zelo upravičeno pričakujejo dejstva in tudi ta pogovor bo opravljen," je dodala na vprašanje, ali so se poslanci o tem že pogovorili z ministrico. Sama pa se z ministrico ves čas pogovarja in ji je ves čas na voljo za odgovore.

Švarc Pipanova se je sestala z Golobom

Predsednik vlade Robert Golob se je sestal s Švarc Pipanovo in Fajonovo. Na sestanku je prejel preliminarno poročilo o postopku nakupa sodne stavbe na Litijski, ki ga bo ministrica skladno s pričakovanji Goloba še dopolnila. Premier namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin, so sporočili iz njegovega kabineta.

Švarc Pipanova je Golobu v pogovoru pojasnila, da ob pregledu vse dokumentacije omenjenega posla ugotavlja, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Zadevo sicer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, ministrica pa je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. Vlada je odločitev o njegovi razrešitvi sprejela na današnji dopisni seji.

Premier pričakuje dodatna pojasnila

Golob se je sicer še pred četrtkovo redno tedensko sejo vlade sestal z ministrico, a kot kaže, tudi po današnjem sestanku še ni prejel zadostnih pojasnil. Še vedno namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin omenjenega posla, so zapisali v njegovem kabinetu.

Da pričakujejo pojasnila ministrice, so v preteklih dneh že poudarili tudi koalicijski partnerji. V SDS pa so medtem ta teden napovedali interpelacijo o delu ministrice Švarc Pipanove.

Stavba na Litijski cesti | Foto: Google maps Stavba na Litijski cesti Foto: Google maps

Za nakup omenjenih prostorov na Litijski cesti je sicer ministrstvo odštelo 7,7 milijona, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Sredstva za nakup stavbe je sicer ministrstvu na dopisni seji 28. decembra lani zagotovila vlada, in sicer je iz splošne proračunske rezerve zagotovila 6,5 milijona evrov.

Prva oddaja podkasta GOVSI, ki jo bo vodil Boštjan Lajovic
Novice Kolikšen honorar bo Boštjan Lajovic prejel za vodenje vladnega podkasta?
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Za to ni opravičila
Tanja Fajon in Konstantinos Kambos
Novice Tanja Fajon: Napadi ZDA in VB na hutije lahko še bolj zapletejo razmere na Bližnjem vzhodu
Ne spreglejte