Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
14.33

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Boštjan Lajovic Marjan Šarec Tanja Fajon UKOM podkast

Četrtek, 18. 1. 2024, 14.33

3 mesece, 1 teden

Kolikšen honorar bo Boštjan Lajovic prejel za vodenje vladnega podkasta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Prva oddaja podkasta GOVSI, ki jo bo vodil Boštjan Lajovic | V petek dopoldan bo objavljena prva oddaja vladnega podkasta, ki ga bo vodil Boštjan Lajovic (levo). Njegova gosta bosta zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec. | Foto Urad vlade za komuniciranje

V petek dopoldan bo objavljena prva oddaja vladnega podkasta, ki ga bo vodil Boštjan Lajovic (levo). Njegova gosta bosta zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec.

Foto: Urad vlade za komuniciranje

V poplavi podkastov bo jutri zaživel tudi vladni podkast, ki nastaja v produkciji Urada vlade za komuniciranje (Ukom). Prvega bo vodil nekdanji televizijec, ki je zaposlen kot svetovalec za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo, Boštjan Lajovic. Za eno epizodo bo prejel 500 evrov.

Podkast GOVSI bo po navedbah Ukoma vodilo več voditeljev, praviloma pa bodo to zaposleni v državni oziroma javni upravi. Po potrebi, glede na vsebino epizode, bodo sodelovali z zunanjim sodelavcem oziroma sodelavko. Podkast bo v celoti nastajal v produkciji in v prostorih Ukoma. Oddaje bodo predvidoma objavljene ob petkih dopoldne, za zdaj pa načrtujejo eno do dve oddaji na mesec. Zapisali so, da želijo s podkasti širiti ustaljene načine obveščanja in komuniciranja z javnostjo ter krepiti transparentnost vladnega delovanja.

"Stroški opreme, studia in vsebinska priprava (scenarij) na vodenje ter izvedba vodenja znašajo 5.711,24 evrov z DDV. Opremo lahko uporabljamo tudi za druge namene," so odgovorili z Ukoma.

Prvi podkast bo vodil svetovalec za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo Boštjan Lajovic. V prvi epizodi bo gostil zunanjo ministrico Tanjo Fajon in obrambnega ministra Marjana Šarca.

Lajovic bo za vodenje 45 minutne oddaje prejel 500 evrov neto. "Za pripravo na vodenje (scenarij) prvega podkasta na tri tematske sklope, 20. obletnice članstva Slovenije v EU in Natu ter nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu OZN, ter za samo izvedbo vodenja znaša honorar voditelja 500 evrov neto oziroma 687,47 bruto," so odgovorili z Ukoma. Dodali so, da honorar za vabljene goste ni predviden.

"To je za politike idealna situacija"

Svoj podkast sta nedavno zagnala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in nekdanji predsednik Borut Pahor, pa tudi največja opozicijska stranka SDS. In kaj o lansiranju podkastov s politično propagando meni medijski strokovnjak?

Nataša Pirc Musar
Trendi Zdaj ima svoj podkast tudi Nataša Pirc Musar

"Motiv politikov je v tem, da imajo pri ustvarjanju svojih podkastov popoln nadzor nad vsebino. V eter spustijo tiste dele pogovorov, ki so jim po volji. Podkasti so postali eno od ključnih sodobnih orodij za politike, saj sami izbirajo sogovornike, scenografijo, vprašanja, teme. To je za politike idealna situacija," je podkaste s politično propagando za časnik Večer komentiral Marko Milosavljević, profesor na katedri za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede (FDV).

Podkast navdiha z Borutom Pahorjem
Planet TV Prva gostja Pahorjevega podkasta bo Tina Maze
Ne spreglejte