Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2023,
9.52

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Srečko Šestan Brane Gregorčič naravne nesreče poplave

Sobota, 5. 8. 2023, 9.52

8 mesecev, 3 tedne

Hidrolog svari: Na tem območju pričakujemo največ težav #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

"Prinašam dobre novice. Padavinska situacija se počasi umirja, stopnja opozorila je znižana na rumeno," je na novinarski konferenci pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. "Poslabšujejo se razmere na spodnji Savi, največ težav pričakujemo na sotočju Krke in Save," pa je pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal meteorolog z Arsa Brane Gregorčič, so v zadnjih urah namerili manj dežja. Pričakujejo, da se bo količina padavin danes še zmanjšala.

"Jutri popoldne nas bo od zahoda dosegla hladna fronta, ki ne bo prinesla obilnega dežja, bo pa ob njenem prehodu mogoč nastanek neviht. Predvsem na Primorskem bodo te nevihte imele nekaj več moči, tako da so tam mogoči sunki vetra in ob nevihti tudi možnost toče. Potem v noči na ponedeljek pa se bo ozračje res umirilo," je poudaril Gregorčič.

Številne reke ostajajo razlite, a se razmere ne poslabšujejo več tako drastično, je pojasnil hidrolog Janez Polajnar z Arsa. Zaradi nočnega deževja so nekatere reke še porasle, a v manjšem obsegu, bodo pa zato začele upadati pozneje.

Poslabšujejo pa se razmere v spodnjem toku Save, kjer je pretok trenutno 1.600 kubičnih metrov na sekundo. Čez dan se bo še nekoliko povečal, saj bo večjo količino vode prispevala tudi naraščajoča Krka. Največ težav zato pričakujejo na sotočju Krke in Save, zlasti na območju Krške vasi z okolico.

Savinja še vedno poplavlja, vendar ne narašča več. Poplavlja tudi Drava, ki pa ima zdaj stabilen pretok, je povedal Polajnar. "Pretok Mure je 1.300 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da je na robu protipoplavnih nasipov, a se za zdaj ne razliva," je dejal.

"V nedeljo bo večina rek še naprej upadala"

V drugih delih države pričakujejo postopno umirjanje hidroloških razmer. "V nedeljo bo večina rek še naprej upadala. Izjema so spodnji tokovi večjih rek, kot so Sava, Drava in Mura," je dejal. Ob nevihtah, ki jih pričakujejo v nedeljo popoldne, niso izključeni narasli vodotoki, a bodo nevihte potovale hitro, zato večjih težav najverjetneje ne bo, je dodal.

Šestan: Evakuacije še potekajo

"Posamezne evakuacije še potekajo, cestna povezava do Črne na Koroškem še ni vzpostavljena. Ko bo stanje voda to omogočalo, bo treba pregledati vse poplavljene mostove. Strokovnjaki so že na več lokacijah," je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Neža Kodre: Gre za katastrofalne dogodke

"Najbolj kritično je bilo na območjih Spodnje Savinjske in Zgornje Savinjske doline. Predvidevamo, da so se zgodili res katastrofalni in res izjemni dogodki, predvsem v Zgornji Savinjski dolini. Enako velja za Črno na Koroškem. Govori se o od 500-letnih do tisočletnih povratnih dobah," je pojasnila direktorica direkcije za vode Neža Kodre.

Novice Policija objavila posebno prošnjo: to morate storiti, če potrebujete pomoč

Na seji vlade tudi evropski komisar Janez Lenarčič

Ob 11. uri se bo sestal svet za nacionalno varnost, ob 13.00 pa še vlada. Seje vlade se bo udeležil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Vlada bo po napovedih predsednika vlade Roberta Goloba sprejela predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, kar so sprva načrtovali po parlamentarnih počitnicah. Premier pričakuje, da se bodo poslanci kljub počitnicam sestali v prihodnjem tednu in novelo sprejeli.

Pristojni državljane prosijo, naj se ne odpravljajo na nenujne poti. Vlada bo po Golobovih besedah proučila možnost, da bi bile to nedeljo trgovine izjemoma odprte, da se ljudem ne bi bilo treba odpravljati po nujnih nakupih že danes.

Novice Osupljiv posnetek reševanje ženske, ki ga je objavil tudi britanski Sky News #video

Kot je na petkovi novinarski konferenci dejal obrambni minister Marjan Šarec, bo Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč, razmere po državi pa si bo v prihodnjih dneh ogledal tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Zaradi obilnega deževja so v petek poplavljali vodotoki, dvigovala se je podtalnica, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Posredovali so gasilci, vojaki ter druge enote in službe, ki so reševali ljudi, živali in premoženje. Na več lokacijah so posredovali tudi helikopterji policije in Slovenske vojske.

Dars, avtocesta
Novice Štajerska avtocesta spet odprta, pred Karavankami 14-kilometrski zastoj
poplave, Domžale
Novice Na Koroški Beli zaradi plazu evakuirajo prebivalce, odločitev o nadaljnjih ukrepih v nedeljo​​​​​​​
voda
Novice Uprava z nasveti za ravnanje s hrano in živalmi v poplavah
Norost Celje
Novice Norost v Celju: lahko bi se končalo tragično #video
Ne spreglejte