Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
11.10

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Dominika Švarc Pipan Robert Golob

Torek, 13. 2. 2024, 11.10

2 meseca, 2 tedna

Srečala sta se Golob in Švarc Pipanova: je ministrica že podpisala odstopno izjavo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51. | Ministrstvo za pravosodje je med drugim pridobilo tudi novo izmero stavbe na Litijski cesti. Površina prostorov znaša 6258,3 kvadratnega metra, izhaja iz izvedenskega mnenja geodeta Branka Kovača, kar je za več kot tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi, so sporočili v ponedeljek. | Foto Bojan Puhek

Ministrstvo za pravosodje je med drugim pridobilo tudi novo izmero stavbe na Litijski cesti. Površina prostorov znaša 6258,3 kvadratnega metra, izhaja iz izvedenskega mnenja geodeta Branka Kovača, kar je za več kot tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi, so sporočili v ponedeljek.

Foto: Bojan Puhek

V torek popoldne sta se sestala pravosodna ministrica v odstopu Dominika Švarc Pipan in predsednik vlade Robert Golob. Pravosodna ministrica je Golobu predala poročilo s svojimi ugotovitvami glede postopka nakupa zgradbe na Litijski cesti. Kdaj bo poročilo predstavljeno javnosti in kdaj bo Švarc Pipanova podpisala odstopno izjavo, ki jo je napovedala pretekli teden, še ni znano. Kot kaže, bo ministrica poročilo še dopolnila. Predvidoma se bosta Golob in Švarc Pipanova znova sešla v četrtek.

Dominika Švarc Pipan je pretekli teden Robertu Golobu obljubila tudi končno poročilo o nakupu zgradbe na Litijski cesti. Poročilo naj bi Golob dobil na mizo v sedmih dneh, v torek je uradno potekel rok. Ali bo po predaji poročila Švarc Pipanova odšla z mesta ministrice, še ni znano. Pravosodna ministrica je pretekli ponedeljek za RTV Slovenija dejala, da se je Golob strinjal, da ministrica ostane na položaju, dokler bo treba, da se zadeva resnično razčisti, predvidoma dva do tri tedne. Že pretekli ponedeljek je Švarc Pipanova Golobu ustno ponudila svoj odstop, vendar odstopne izjave za zdaj še ni podpisala.

Omenjeno poročilo še ni končno poročilo, temveč je zgolj posodobljeno poročilo, poroča N1. Dominika Švarc Pipan je sicer  zanikala, da naj bi podpisala tudi svojo odstopno izjavo, saj da se mora o tem še pogovoriti s predsednikom vlade, pa je poročal časnik Večer.

Po prejemu pisne odstopne izjave ima sicer premier sedem dni časa, da DZ obvesti o odstopu Švarc Pipan. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Na sestanku s koalicijsko SD so se sicer minuli teden že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam.

S stavbo na Litijski se ukvarjajo na državnem odvetništvu

S stavbo na Litijski cesti se ukvarjajo tudi na državnem odvetništvu. Kot so na odvetništvu danes pojasnili na STA, pripravljajo postopek javnega naročanja za izbiro cenilca, s tem namenom so oblikovali tudi zahteve za pripravo cenilnega poročila.

Podlaga za izvedbo nove cenitve je nova geodetska izmera stavbe na Litijski, so dodali. Kot je znano, je ta pokazala, da je površina sporne nepremičnine za več kot tisoč kvadratnih metrov večja, kot je bilo zapisano v pogodbi, ki jo je ministrstvo za pravosodje sklenilo s prodajalcem Sebastjanom Vežnaverjem.

Volitve za predsednika SD
Novice Vodenje pravosodnega ministrstva bo prevzel Golob

Švarc Pipanova je sicer včeraj izstopila iz stranke SD. Kot je zapisala v objavi na Facebooku, vodstvo stranke z njo že dva tedna ne komunicira. Prav tako ni prejela vabila na današnja sestankovanja stranke – niti na sejo konference niti na sejo predsedstva. Na stranko je po informacijah N1 že poslala tudi izstopno izjavo.

Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan izstopila iz SD: Hvala za rože in srečno, SD

Vojna v SD

Ministrica Švarc Pipan in njena matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup prostorov na Litijski cesti plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

Švarc Pipanova se je v zadnjih tednih tudi sama podala v razčiščevanje okoliščin omenjenega nakupa. Zatrdila je, da so jo pri nakupu zavedli, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim v generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil.

Tanja Fajon
Novice SD z najslabšim rezultatom od leta 2005, vlada z najslabšo oceno

Potop SD

Po februarski raziskavi javnega mnenja bi zmago slavila SDS pred Gibanjem Svoboda. Še januarja tretjeuvrščeni stranki SD pa najverjetneje ne bi uspelo prestopiti parlamentarnega praga, kaže anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Ocena dela vlade je najnižja v tem mandatu, negativno delo vlade ocenjuje več kot 55 odstotkov sodelujočih v anketi.

Največ, 23,7 odstotka, vprašanih bi obkrožilo SDS, kar je dve odstotni točki več kot pred enim mesecem. Za skoraj enak delež se je povečala tudi podpora Gibanju Svoboda, ki bi jo tokrat izbralo 16,8 odstotka vprašanih.

Levico bi volilo 5,3 odstotka vprašanih, kar je slaba odstotna točka več kot ob prejšnjem merjenju. NSi bi dobila 5,1 odstotka, prejšnji mesec 4,6 odstotka. Na petem mestu je SD, ki bi jo ob prejšnjem merjenju obkrožilo 7,5 odstotka vprašanih, tokrat komaj 2,6 odstotka. Kot navaja Delo, druga največja koalicijska partnerica ni še nikoli od leta 2005 dosegala tako nizkega rezultata.

V Levici odstopno izjavo Švarc Pipan pričakujejo čim prej

V Levici pozdravljajo odločitev SD, ki je po seriji razčiščevanj ob aferi sodna stavba med drugim odločena nadaljevati delo v koaliciji. "V Levici SD štejemo za tvornega koalicijskega partnerja," je dejal šef poslancev Matej T. Vatovec. Obenem v DZ čim prej pričakujejo odstopno izjavo ministrice Dominike Švarc Pipan, po besedah Vatovca "že včeraj".
Vatovec je v današnji izjavi za medije izrazil zadovoljstvo, da je konferenca SD v ponedeljek kljub vsemu strnila vrste in opravila iskren pogovor. "V Levici jih štejemo za tvornega koalicijskega partnerja, mislim, da tudi prispevajo k temu, da koalicija deluje. Pred nami imamo število pomembnih projektov, ki jih moramo izpeljati. To lahko dosežemo samo skupaj, tako kot smo si začrtali v koalicijski pogodbi," je poudaril.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Danes predvidoma končne ugotovitve o nakupu sodne stavbe
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon ostaja na čelu stranke SD, stranka aprila na volilni kongres
Hranilnica LON
Novice Nad Žibertove bankirje Banka Slovenije. Je bil sanjski kredit preveč sanjski?
Klemen Žibert
Novice Teren SD pričakuje dodatna pojasnila Žiberta
Ne spreglejte