Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
6.28

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

revizija pravosodje Litijska cesta Robert Golob Dominika Švarc Pipan

Torek, 13. 2. 2024, 6.28

2 meseca, 2 tedna

Danes predvidoma končne ugotovitve o nakupu sodne stavbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51. | Dominika Švarc Pipan se je v zadnjih tednih tudi sama podala v razčiščevanje okoliščin omenjenega nakupa. Zatrdila je, da so jo pri nakupu zavedli, in prst uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke. | Foto Bojan Puhek

Dominika Švarc Pipan se je v zadnjih tednih tudi sama podala v razčiščevanje okoliščin omenjenega nakupa. Zatrdila je, da so jo pri nakupu zavedli, in prst uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke.

Foto: Bojan Puhek

Po dnevu razčiščevanj v SD, ki jo je zatresla afera ob nakupu prostorov za potrebe sodišč, je pričakovati, da bodo danes na mizo premierja Roberta Goloba romale tudi končne ugotovitve pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Po ponujenem odstopu pretekli teden sta se namreč dogovorila, da ga ministrica s temi seznani v roku enega tedna.

Ministrica Švarc Pipan in njena matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup prostorov na Litijski plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

Švarc Pipanova se je v zadnjih tednih tudi sama podala v razčiščevanje okoliščin omenjenega nakupa. Zatrdila je, da so jo pri nakupu zavedli, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim v generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil.

Ministrstvo za pravosodje je med drugim pridobilo tudi novo izmero stavbe na Litijski. Površina prostorov znaša 6.258,3 kvadratnega metra, izhaja iz izvedeniškega mnenja geodeta Branka Kovača, kar je za več kot tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi, so sporočili v ponedeljek.

S svojimi končnimi ugotovitvami bo Švarc Pipanova predsednika vlade po pričakovanjih seznanila danes.

Afera pa je zatresla tudi SD, ki je možne scenarije za izhod iz politične krize v preteklih dneh pretresala večkrat. Po ponedeljkovih zasedanjih več organov stranke pa so v SD sprejeli odločitev, da se aprila podajo na volilni kongres. Na čelu SD vsaj do takrat ostaja aktualna predsednica Tanja Fajon, funkcijo generalnega sekretarja pa bo po odstopu Žiberta začasno opravljal vidni član in predsednik konference SD, sicer pa tudi državni sekretar Matevž Frangež.

 

Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan izstopila iz SD: Hvala za rože in srečno, SD
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon ostaja na čelu stranke SD, stranka aprila na volilni kongres
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Objekt na Litijski za več kot tisoč kvadratnih metrov večji, kot piše v pogodbi
Dominika Švarc Pipan, Tanja Fajon
Novice Odzivi iz SD: Izsiljevanje Švarc Pipanove in napake Tanje Fajon
Ne spreglejte