Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
9.58

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

plača Ustavno sodišče sodni svet

Sreda, 17. 1. 2024, 9.58

3 mesece, 1 teden

Sodni svet vložil novo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Sodni svet RS | Sodni svet v zahtevi predlaga, da ustavno sodišče določi, da sodnikom poleg plače in drugih prejemkov pripada še dodatek za opravljanje sodniške funkcije v višini 1.071,59 evra bruto mesečno za polni delovni čas. | Foto STA

Sodni svet v zahtevi predlaga, da ustavno sodišče določi, da sodnikom poleg plače in drugih prejemkov pripada še dodatek za opravljanje sodniške funkcije v višini 1.071,59 evra bruto mesečno za polni delovni čas.

Foto: STA

Sodni svet je v torek na ustavno sodišče vložil novo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače, s predlogom za določitev načina izvršitve navedene odločbe, so sporočili iz Sodnega sveta. V zahtevi poudarjajo, da je zaradi že ugotovljene protiustavnosti ogrožena sodniška neodvisnost.

"Kot primerno začasno rešitev Sodni svet ocenjuje zakonski predlog ministrstva za pravosodje, ki ni bil sprejet zgolj zaradi pomanjkanja politične volje glede na potrebni obseg sredstev," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat.

Tako Sodni svet v zahtevi predlaga, da ustavno sodišče določi, da sodnikom poleg plače in drugih prejemkov pripada še dodatek za opravljanje sodniške funkcije v višini 1.071,59 evra bruto mesečno za polni delovni čas, ki naj se usklajuje na način, kot se bodo usklajevale plače v javnem sektorju. Predlagana rešitev naj se uporablja začasno od ugotovitve protiustavnosti 1. junija 2023 do celovite ureditve plačnega sistema za sodnike.

Opozorilni protest bo trajal do 24. januarja 

"Navedeno ne pomeni, da je s tem izpolnjeno vse, kar bi sodnikom moralo pripadati ob odpravi nesorazmerij plač z drugimi plačami v javnem sektorju in bo to šele predmet nove zakonske ureditve. Gre le za nujno odpravo že nastalega zaostanka, ki je dosegel mejo protiustavnosti," je pojasnil Horvat.

Sodniki so sicer pred tednom začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

Vladimir Horvat
Novice Sodni svet začasno podpira 1.071,59 evra bruto dodatka
Vladimir Horvat
Novice Predsednik sodnega sveta: Upanje umre zadnje
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Ustavna odločba glede sodniških plač bo izvršena v najkrajšem mogočem času #video
Sodniki
Novice Sodniki začenjajo dvotedenski opozorilni protest
Ne spreglejte