Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
11.46

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

odločbe vlada sodniki protest sodniško društvo Vesna Bergant Rakočević

Sreda, 10. 1. 2024, 11.46

3 mesece, 3 tedne

Švarc Pipanova: Ustavna odločba glede sodniških plač bo izvršena v najkrajšem mogočem času #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v odzivu na opozorilni protest sodnikov dejala, da bo ustavna odločba glede njihovih plač izvršena v najkrajšem mogočem času. Na ministrstvu ob tem izvajajo ukrepe, da bi za državljane omilili posledice zmanjšanega delovanja sodišč in zagotovili nemoteno delo izpitnih in strokovnih komisij.

Švarc Pipanova obžaluje, da ministrstvo zaradi različnih dejavnikov zamuja z izvršitvijo ustavne odločbe. V izjavi za medije je spomnila, da sama nima mandata voditi pogajanj s sodniki, saj sta za to pristojna ministrstvo za javno upravo in vlada kot celota.

Glede ustavne odločbe je dejala, da njena interpretacija ne more biti arbitrarna, a da je treba razumeti, da ustavno sodišče ni določilo, kakšna je primerna višina sodniške plače. To vprašanje ostaja odprto, zato želi od sodnikov izrecno slišati, kakšno je razmerje plač, ki po njihovem ustreza nareku ustavnega sodišča.

Glede ustavne odločbe je dejala, da njena interpretacija ne more biti arbitrarna, a da je treba razumeti, da ustavno sodišče ni določilo, kakšna je primerna višina sodniške plače. | Foto: Jon Pajer/STA Glede ustavne odločbe je dejala, da njena interpretacija ne more biti arbitrarna, a da je treba razumeti, da ustavno sodišče ni določilo, kakšna je primerna višina sodniške plače. Foto: Jon Pajer/STA

Konstruktivno se je ne zdi niti to, da dialog s sodniki teče prek kamer in da njihova sporočila prejema iz medijev, uradno pa z enotedenskim zamikom. "Veliko bolj ustrezno bi se bilo pogovarjati za zaprtimi vrati in ob konstruktivnem dialogu," meni Švarc Pipanova. Sodniškemu društvu in društvu tožilcev je v torek poslala vabilo na nujen sestanek, a so vabilo zavrnili z argumentom, da niso dolžni poročati o stavkovnih aktivnostih, je pojasnila.

3. januarja, ko bi morala biti ustavna odločba uveljavljena, jih je prehitel čas

Spomnila je še, da so sodniki in tožilci novembra pokazali razumevanje do katastrofalnih posledic za proračun, ki so jih imele avgustovske poplave. Stekli so pogovori o začasni kompromisni rešitvi, med katerimi je vrhovno sodišče predlagalo 577 evrov bruto začasnega dodatka za vse sodnike in tožilce, a je predlog zavrnilo, ko je bil že pripravljen kot vladno gradivo. Na ministrstvu so nadaljevali pripravo drugih predlogov, a jih je 3. januarja, ko bi morala biti ustavna odločba uveljavljena, prehitel čas.

Pravosodna ministrica se je ob tem zahvalila vsem sodnikom, ki zagotavljajo nemoteno delo vseh izpitnih in drugih strokovnih komisij v pristojnosti ministrstva za pravosodje, ter tistim, ki tudi v času stavkovnih aktivnosti nadaljujejo izvajanje že razpisanih obravnav in drugih procesnih opravil.

Sodniki začenjajo dvotedenski opozorilni protest

Sodniki so danes začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

Vrhovno sodišče je na spletni strani v ponedeljek sporočilo, naj se stranke tudi med opozorilnim dvotedenskim protestom udeležijo vseh razpisanih narokov na sodiščih, razen ko jih sodišča obvestijo o preklicu. Pojasnili so še, da bodo preostale službe sodišč in javne knjige v tem času poslovale nemoteno.

Na vrhovnem sodišču ne razpolagajo z informacijami o preklicanih obravnavah. Zbiranje tovrstnih podatkov bi bilo izjemno oteženo zaradi veliko obravnav, ki so vsakodnevno razpisane na različnih slovenskih sodiščih, pa tudi zato ker je razlog za preklic določene obravnave razviden le iz spisa v vsaki posamezni zadevi, so navedli za STA.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za STA danes pojasnili, da bodo spremljali število odpovedanih obravnav. Glede na trenutno stanje do konca tedna ocenjujejo, da gre približno 90 odstotkov odpovedi pripisati protestu sodnikov oziroma njihovi odločitvi za prilagojeno delo. Vendar pa so sodniki pri odločitvi o odpovedi obravnav avtonomni in jim ni treba sporočati, zakaj je kakšna obravnava odpadla, so izpostavili. Tako povsem natančnih podatkov ni pričakovati. Kaže pa, da je odpovedanih več kot polovica kazenskih obravnav.

Med preklicanimi obravnavami tudi 78 milijonov evrov vredna odškodninska tožba

Na mariborskem so preklicane tri od štirih kazenskih zadev, na kranjskem pa ena od štirih. Na okrožnih sodiščih je preklicana večina pravdnih in gospodarskih zadev. Med preklicanimi gospodarskimi obravnavami je tudi obravnava 78 milijonov evrov vredne odškodninske tožbe zoper nekdanja nemška menedžerja v Adrii Airways Arneja Schusterja in Holgerja Kowarscha. Razlog za preklic ni znan.

Sodniki, ki so se jim pridružili tožilci, so že v četrtek za eno uro prekinili delo. Protestirali so zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, s katero je ustavno sodišče junija lani odločilo, da so plače sodnikov prenizke. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo.

V Slovenskem sodniškem društvu so v odzivu na ministričine izjave poudarili, da vprašanje uresničitve ustavne odločbe ni del socialnega dialoga. Namen odločbe je zagotovitev ustreznega ustavnega statusa sodstva, so poudarili. Po njihovem mnenju vlada pod krinko nujnosti prenove plačnega sistema celotnega javnega sektorja odlaga z izvršitvijo ustavne odločbe. S tem sporoča, da sodne veje oblasti ne šteje kot samostojne, enakopravne in enakovredne veje oblasti, so dodali.

Tudi v Društvu državnih tožilcev Slovenije od vlade in DZ pričakujejo takojšnjo uresničitev odločbe ustavnega sodišča. Če se to ne bo zgodilo, bodo tožilci ta ali prihodnji mesec stavkali.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva vlado in DZ pozvala: Ukrepajte takoj

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je danes, na prvi dan opozorilnega protesta sodnikov, za STA pojasnila, da od ministrstva za pravosodje pričakuje, da se jim ob nespoštovanju ustavne odločbe glede plač sodnikov prižgejo vsi alarmi. Vlado in DZ je pozvala, naj k izvršitvi odločbe ustavnega sodišča pristopita takoj.

Bergant Rakočevićeva je na vprašanje STA, kako so se na opozorilni protest do zdaj odzvali sodniki, odgovorila, da je odziv plebiscitaren. "Na protestni shod so prišli praktično vsi sodniki, ki niso bili odsotni zaradi bolniških ali dopusta, ne glede na to, ali so ali niso člani Slovenskega sodniškega društva," je dejala. Slovensko sodniško društvo ima po njenih besedah trenutno več kot 600 članov. Po zadnjih javno objavljenih podatkih vrhovnega sodišča iz leta 2022 je bilo vseh sodnikov 878.

Konec meseca o nadaljnjih ukrepih

Na vprašanje STA, kako bodo v društvu ukrepali, če bo ministrstvo tudi po dvotedenskem opozorilnem protestu sodnikov vztrajalo pri tem, da bo odločbo izvedlo z zamikom, je odgovorila, da bo 30. januarja seja glavnega odbora društva, kjer se bodo odločili, kako naprej. "Upajmo, da bo do takrat do političnih odločevalcev končno prodrla misel, da pravna država stoji in pade na neodvisnosti sodstva, ter da bodo zagotovili pogoje za naše neodvisno delo," je pojasnila Vesna Bergant Rakočević.

Pirc Musarjeva: Pravno huliganstvo je škodljivo 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob prvem dnevu opozorilnega protesta sodnikov pozvala k doslednemu spoštovanju odločb ustavnega sodišča. Nasprotje tega namreč ogroža temelje pravne države in ruši zaupanje v sodstvo, je poudarila. To velja tudi za ustavno odločbo o sodniških plačah, datum izvršitve zadnje pa je jasno določen, je dodala.

"Pravna država zahteva dosledno spoštovanje in upoštevanje odločitev sodišč. V preteklosti sem pogosto opozarjala na škodljive posledice t. i. pravnega huliganstva, kamor sodi tudi neupoštevanje odločitev sodišč, saj to ogroža temelje pravne države ter ruši zaupanje ljudi v sodno vejo oblasti," je v današnji izjavi poudarila predsednica republike.

Obenem je Pirc Musarjeva ponovno pozvala k doslednemu spoštovanju in izvrševanju vseh odločb ustavnega sodišča, saj je to ključnega pomena za ohranjanje vladavine prava v naši družbi. "To velja tudi za izvršitev odločbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnim načelom sodniške neodvisnoti. Datum izvršitve je ustavno sodišče jasno določilo," so izjavo predsednice sporočili iz njenega urada.

Sodniki so danes začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je ustavno sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Sodniki, ki so se jim pridružili tudi tožilci, so že pretekli četrtek za eno uro prekinili delo, od danes pa zaostrujejo protestne aktivnosti. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.
Sodniki
Novice Sodniki začenjajo dvotedenski opozorilni protest
Litijska cesta
Novice Še en udarec za sodnike: selili jih bodo, ne da bi jih prej obvestili
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova po protestu sodnikov: Umirimo žogico, ne zaostrujte položaja #video
Ne spreglejte