Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
16.37

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

sodišče RTV Slovenija Slovenija razrešitev Andrej Grah Whatmough

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 16.37

1 mesec, 1 teden

Sodišče: Grah Whatmough je bil z mesta v. d. generalnega direktorja razrešen nezakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
Andrej Grah Whatmough | Sklenili so, da je prišlo do procesne kršitve, saj Grah Whatmough ni imel možnosti zagovora pred razrešitvijo.  | Foto Ana Kovač

Sklenili so, da je prišlo do procesne kršitve, saj Grah Whatmough ni imel možnosti zagovora pred razrešitvijo.

Foto: Ana Kovač

Delovno in socialno sodišče je z delno sodbo ugotovilo, da so Andreja Graha Whatmougha nezakonito razrešili z mesta v. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in da je delovno razmerje po pogodbi o zaposlitvi prenehalo nezakonito, je Grah Whatmough objavil na družbenem omrežju X. Na sodbo je mogoča pritožba v roku 15 dni.

Iz delne sodbe, ki jo je objavil portal Spletni časopis, je razvidno, da je sodišče tako odločilo zaradi napačnega načina vročanja razlogov za razrešitev in poziva k odgovoru. Sklep je Grahu Whatmoughu skušala vročiti detektivka, a ga na naslovu stalnega prebivališča ni bilo, saj je bil na letnem dopustu. Sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da bi morala detektivka v tem primeru obvestilo o pošiljki pustiti na vratih ali drugem vidnem mestu, saj naslovnik ni imel poštnega nabiralnika, česar ni storila.

Sodišče je sklenilo, da mu listina ni bila vročena, ker se za dokumente, ki imajo resne posledice, zahteva osebna vročitev. RTVS se je sicer po neuspelem vročanju detektivke odločil za vročanje z javnim naznanilom, kar bi bilo po mnenju sodišča mogoče le v primerih, ko je stranka že seznanjena s tekom postopka.

Grah Whatmough ni imel možnosti zagovora pred razrešitvijo 

Sklenili so, da je prišlo do procesne kršitve, saj Grah Whatmough ni imel možnosti zagovora pred razrešitvijo. Za postopek razrešitve je namreč pomembno to, da je Grah Whatmough s tem seznanjen in da ima možnost izjave o kršitvah. "To je po oceni sodišča zelo pomembno procesno dejanje, zato je bil sklep o razrešitvi nepravilen in s tem nezakonit," so zapisali.

Grah Whatmough je menil tudi, da svet RTVS ni bil pristojen za njegovo razrešitev, a je sodišče odločilo, da je ta ugovor neutemeljen, saj je pred imenovanjem uprave nastala pravna praznina, ker ni določeno, kdo razrešuje generalnega direktorja do imenovanja uprave. Ker gre smiselno za enako funkcijo, je bil svet RTVS pristojen za razrešitev, pojasnjuje sodišče.

Dodali so, da ima Grah Whatmough pravni interes za ugotovitev nezakonitosti sklepa o razrešitvi, ker je ta posledično pomenil nezakonito prenehanje delovnega razmerja, zaradi katerega je tožnik upravičen do določenih pravic. O njih bo sodišče odločalo v nadaljevanju postopka. Ugovor RTVS, da Grah Whatmough nima pravnega interesa za tožbo, pa so zavrnili.

Odziv RTV 

Javni zavod RTV Slovenija je prejel delno sodbo Delovnega sodišča v Ljubljani z dne 18. marca 2024, s katero je sodišče odločalo o tožbi Andreja Graha Whatmougha zoper razrešitev s položaja v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija avgusta 2023 in prenehanje delovnega razmerja. Iz delne sodbe izhaja, da je bil Svet RTV Slovenija pristojen organ za razrešitev v. d. generalnega direktorja, s čimer je bil zavrnjen nasprotni ugovor tožnika.

Svet RTV Slovenija je v postopku razrešitve angažiral zunanjega vročevalca, ki je tožniku (v. d. generalnemu direktorju) na več naslovih večkrat poskušal vročiti tako seznanitev z razlogi za razrešitev in poziv za izjavo kot tudi sprejeti sklep o razrešitvi in prenehanju delovnega razmerja, vendar so bili vsi poskusi neuspešni, ker Andrej Grah Whatmough na nobenem od naslovov ni bil znan, na pozive RTV Slovenija pa v celoti neodziven. Zaradi neuspešne vročitve na naslovih tožeče stranke je RTV Slovenija ravnala skladno s pravili vročanja po 96.a členu Zakona o splošnem upravnem postopku, in sicer z objavo na oglasni deski in spletni strani RTV Slovenija. Sodišče je ocenilo, da je bil navedeni postopek vročanja nepravilen, saj da bi morala RTV Slovenija opraviti postopek ugotavljanja dejanskega prebivališča v. d. generalnega direktorja za namene vročanja v postopku razrešitve, zaradi česar je delno ugodilo zahtevku tožnika glede nezakonitosti razrešitve s položaja v. d. generalnega direktorja in posledične odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

RTV Slovenija meni, da so bili izvedeni postopki vročanja v skladu z veljavno zakonodajo in notranjimi pravili, razrešitev v. d. generalnega direktorja in prenehanje pogodbe o zaposlitvi pa utemeljena, zaradi česar bo preučil možnosti vložitve pravnega sredstva (pritožbe) zoper delno sodbo.

RTV Slovenija je v postopku pred sodiščem tudi izpostavila, da bi Andreju Grahu Whatmoughu ne glede na predmetni postopek razrešitve in prenehanje delovnega razmerja mandat v. d. generalnega direktorja na podlagi prehodne določbe 3. odstavka 22. člena ZRTVS-1B v vsakem primeru prenehal z imenovanjem nove uprave, tj. dne 17. 8. 2023, zaradi česar po tem datumu tožnika nima pravnega interesa za tožbo oz. morebitne zahtevke iz delovnega razmerja.
Andrej Grah Whatmough
Novice Delno sodbo o zakonitosti odpovedi Graha Whatmougha od RTVS pričakovati v naslednjih tednih
Andrej Grah Whatmough
Novice Svet RTVS je razrešil Graha Whatmougha
Andrej Grah Whatmough
Novice Svet RTVS prihodnji teden o nadaljnjem razreševanju Graha Whatmougha
Rtv
Novice Svet RTVS potrdil sedem prijavljenih kandidatov za člana uprave
Andrej Grah Whatmough
Novice Po dopustu Grah Whatmough na bolniško
Ne spreglejte