Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 7. 2023,
16.46

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Andrej Grah Whatmough Goran Forbici uprava RTV Slovenija

Ponedeljek, 17. 7. 2023, 16.46

9 mesecev, 2 tedna

Svet RTVS potrdil sedem prijavljenih kandidatov za člana uprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Rtv | Svet RTVS je soglasno sprejel sklepe, da se v. d. generalnemu direktorju naloži, da o sklenjenem kolektivnem dogovoru s sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije pridobi pravno mnenje glede zakonitosti in pravnih posledic takšnega kolektivnega dogovora za RTVS.  | Foto Ana Kovač

Svet RTVS je soglasno sprejel sklepe, da se v. d. generalnemu direktorju naloži, da o sklenjenem kolektivnem dogovoru s sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije pridobi pravno mnenje glede zakonitosti in pravnih posledic takšnega kolektivnega dogovora za RTVS.

Foto: Ana Kovač

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na izredni seji ugotovil, da je za člana uprave RTVS popolne prijave oddalo sedem od devetih prijavljenih. Predsednik uprave bo izbral dva in ju predlagal svetu v imenovanje. Svet bo o tem glasoval v sredo. Razpravljali so še o podpisu kolektivnega dogovora trenutnega vodstva zgolj z enim od sindikatov RTVS.

Svet RTVS je danes ugotovil, da je popolne prijave za člana uprave RTVS oddalo sedem kandidatov, in sicer v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough, nekdanji generalni direktor RTVS Marko Filli, Peter Dular, ki je bil pomočnik nekdanjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca, odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu Televizije Slovenija (TVS) Rajko Gerič, Andrej Trček, ki je med drugim delal v Multimedijskem centru (MMC) RTVS, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek in direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum.

Nepopolni prijavi sta oddali Blažena Kandolf, ki k prijavi ni podala nobenih dokazil, in Marjana Plukavec, ki je predložila potrdila o nekaznovanosti, starejša od 60 dni.

Andrej Grah Whatmough
Novice Po dopustu Grah Whatmough na bolniško

Izvolili bodo tudi delavskega direktorja

Še en član štiričlanske uprave bo glede na novelo zakona o RTVS, potrjeno na referendumu novembra lani, delavski direktor. Izvolili ga bodo zaposleni zavoda na neposrednih volitvah. Prvi krog izbiranja bo 25. julija.

Po besedah predsednika sveta RTVS Gorana Forbicija pa svet preverja, ali je za konstituiranje uprave RTVS res potrebno, da so izvoljeni prav vsi štirje člani uprave. Zdaj pričakujejo pravno mnenje o tem. Po njegovem pojasnilu bi v skladu z nekaterimi interpretacijami funkcijo lahko namreč nastopila že takrat, ko ima potrebno večino za odločanje, torej ko bi bil ob predsedniku imenovan še vsaj en član uprave.

Razprava o kolektivnem dogovoru

Na seji sveta je zatem potekala tudi razprava o kolektivnem dogovoru, ki ga je aktualni v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough podpisal zgolj z enim sindikatom, in sicer Sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije. Grah Whatmough je bil v zvezi s tem tudi vabljen na sejo sveta, a je bolniško odsoten, njegova namestnica Anica Žgajnar pa ima, po pojasnilih predsednika sveta, neodložljive obveznosti.

Kot je izpostavil Forbici, "aktualno vodstvo s svojimi potezami okvirje dostojnega in normalnega pomika tako nizko, da tega ni možno več razumeti". Vodstvo pa bi po njegovem mnenju na seje sveta uspeli privabiti le tako, "da se aktualnega vodstva čim prej znebijo, ker z vsemi svojimi ravnanji kaže, da mu ni mar ne za svet, niti za to hišo".

Z dogovorom namreč ni bil seznanjen ne Sindikat novinarjev RTVS, ki neprekinjeno stavka že več kot leto dni, niti v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular, pa tudi pravna služba RTVS ne. Svetniki so medtem izpostavili, da je Grah Whatmough dogovor podpisal v času dopusta oz. bolniške odsotnosti, ker ni jasen niti datum podpisa. Poudarili so tudi, da je "bizarno", da 10 odstotkov zaposlenih kroji usodo celotnemu zavodu.

Predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik je dejal, da ni šlo za nikakršno neobičajno prakso in da so dogovor z odhajajočim vodstvom podpisali, "dokler je še čas", niso pa vodili zapisnikov o pogajanjih. Dogovor pa so podpisali, ker obstaja možnost, da se zavod znajde v likvidnostnih težavah, je še dejal.

Svet RTVS je zato soglasno sprejel sklepe, da se v. d. generalnemu direktorju naloži, da o sklenjenem kolektivnem dogovoru s sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije pridobi pravno mnenje glede zakonitosti in pravnih posledic takšnega kolektivnega dogovora za RTVS. Pravno mnenje, ki ga mora pridobiti od obeh zunanjih odvetniški pisarn RTVS in tudi od pravne pisarne RTVS, mora odgovoriti tudi na to, ali sklepanje tovrstnih dogovorov spada med tekoče posle vodstva.

Svet je tudi ugotovil, da zaradi odsotnosti v. d. generalnega direktorja in njegove pooblaščenke ni dobil odgovora na nobeno od zastavljenih vprašanj v zvezi s tem dogovorom. Svet vodstvu zato nalaga še, da pripravi celovito poročilo o poteku pogajanj za sklenitev kolektivnega dogovora, priloži naj podpisan dogovor, vse zapisnike pogajanj in delovne verzije nastajajočega dogovora.

Zvezdan Martič
Novice Zvezdan Martič: Takega izida sem si želel, pričakovati pa si ga nisem upal
RTV Slovenija
Novice Bo danes znano, kdo bo vodil RTV Slovenija?
Ne spreglejte