Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 7. 2023,
11.45

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

Natisni članek

kadrovanje Andrej Grah Whatmough RTV Slovenija

Ponedeljek, 17. 7. 2023, 11.45

9 mesecev, 2 tedna

Po dopustu Grah Whatmough na bolniško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80
Andrej Grah Whatmough | Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je po dopustu zbolel. | Foto Ana Kovač

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je po dopustu zbolel.

Foto: Ana Kovač

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo na današnji izredni seji ugotovil, katere prijave kandidatov za člana uprave RTVS so popolne. Predsednik uprave zavoda Zvezdan Martič bo potem lahko med njimi izbral dva in ju predlagal svetu v imenovanje. Na izredni seji sveta zavoda bodo govorili tudi o kolektivnem dogovoru, ki sta ga pretekli četrtek sklenila vodstvo RTVS in Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije. Dogovor, ki med drugim predvideva pogodbeno kazen delodajalcu v višini od treh do petih bruto plač, je tako sklenjen le z enim od sindikatov na RTVS.

Zvezdan Martič, ki ga je svet zavoda imenoval za predsednika uprave v četrtek, je po imenovanju na vprašanje, ali že ve, koga bo predlagal, odgovoril pritrdilno, a imen dveh kandidatov še ni hotel razkriti. Je pa povedal, da bosta nagovarjala njegove pomanjkljivosti. Rad bi imel čim več pomoči s področja financ, s področja prava in organizacije dela. Tako bi lahko svojo energijo porabil za druge stvari, je dejal.

Zvezdan Martič
Novice Zvezdan Martič: Takega izida sem si želel, pričakovati pa si ga nisem upal

Po informacijah, ki krožijo v javnosti, razpisne pogoje za člana izpolnjujejo v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough, nekdanji generalni direktor RTVS Marko Filli, Peter Dular, ki je bil pomočnik nekdanjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca, odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu Televizije Slovenija (TVS) Rajko Gerič, Andrej Trček, ki je med drugim delal v Multimedijskem centru (MMC) RTVS, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek in direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum.

Še en član štiričlanske uprave bo glede na novelo zakona o RTVS, potrjeno na referendumu novembra lani, delavski direktor. Izvolili ga bodo zaposleni zavoda na neposrednih volitvah. Prvi krog izbiranja bo 25. julija.

Manever za zaščito lojalnih kadrov?

Predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici je na tokratno izredno sejo uvrstil tudi obravnavo kolektivnega dogovora, ki naj bi ga poslavljajoče se vodstvo poskušalo skleniti s sindikatoma delavcev radiodifuzije ter kulturno-umetniških ustvarjalcev na RTV Slovenija, da bi zaščitili delavce RTV Slovenija pred morebitnim odpuščanjem, hkrati pa bi dobila omenjena sindikata možnost dajanja soglasja k sprejemanju odločitev, ki bi vplivale na delovnopravni, ekonomski ali socialni položaj delavcev, je za Radio Slovenija poročal Aleš Kocjan.

Na RTVS so v sporočilu za javnost zapisali, da sta vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije pretekli četrtek sklenila kolektivni dogovor, ki med drugim predvideva pogodbeno kazen delodajalcu v višini od treh do petih bruto plač. Dogovor je tako sklenjen le z enim od sindikatov na RTVS.

Dogovor "za javni zavod in njegove zaposlene predstavlja pomemben dosežek v socialnem dialogu", so zapisali na RTVS. "Pričujoči dokument je rezultat dveh let intenzivnega socialnega dialoga, ki se je deloma realiziral z aneksom številka 14 h kolektivni pogodbi javnega zavoda, zaključil pa z realizacijo kolektivnega dogovora," so dodali. Dogovor po mnenju vodstva RTVS ne ščiti določenega posameznika, pač pa vse zaposlene v zavodu, saj dogovor, če ga podpiše reprezentativni sindikat, velja za vse zaposlene na RTVS.

Kot najpomembnejše točke dogovora so izpostavili, da delavca ni mogoče premestiti ali mu odrediti druge vrste dela brez njegovega soglasja. Delavca tudi ni mogoče uvrstiti med presežne delavce brez njegovega soglasja, razen če sindikat podpisnik dogovora ne odloči drugače. Pred zunanjim kadrovskim razpisom se mora izvesti notranji razpis. V primeru odpovedi delavcu iz razloga nesposobnosti sindikat poda mnenje, ki ga mora delodajalec upoštevati pri nadaljnjih postopkih.

Če delodajalec krši ta določila, delavcu pripada pogodbena kazen od treh do petih bruto plač, ki jo lahko uveljavi na sodišču. Odpravnine in pogodbene kazni iz aneksa 14 ne veljajo za vodstvene in vodilne delavce, niti ne za pogodbe o zaposlitvi, ki so vezane na mandat. Dodatno je okrepljena vloga sindikata pri sprejemanju splošnih aktov zavoda. Kolektivni dogovor določa tudi postopek pomirjanja in mirnega reševanja sporov med vodstvom in sindikati podpisniki tega aneksa, če do spora pride, so poudarili na RTVS.

Kolektivni dogovor ima v skladu s sodno prakso enako veljavo kot kolektivna pogodba javnega zavoda oziroma jo skupaj z aneksi še nadgrajuje.

V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough podpis kolektivnega dogovora v teh občutljivih časih vidi kot nujen, saj bodo le tako lahko še naprej zaposleni kakovostno delali in prispevali k zdravim temeljem demokratične družbe. Dogovor pomembno nadgrajuje pravice, ki jih imajo zaposleni po kolektivni pogodbi javnega zavoda, kar je nujni predpogoj za neodvisno in avtonomno delovanje RTVS, so zapisali.

Svet RTV Slovenija, ki ga vodi Forbici, meni, da gre za določbi, ki bosta za RTV Slovenija poslovno škodljivi, obstaja tudi dvom o zakonitosti takšnih določb, saj posegata v zakonsko določene pristojnosti uprave in Sveta RTV Slovenija ter ga omejujeta.
Andrej Grah Whatmough
Novice Grah Whatmough tudi drugič imenovan nezakonito

Grah Whatmough se izmika vročitvi sklepa o razrešitvi

Svet RTV Slovenija zato po poročanju spletne strani rtvslo.si od vodstva RTV Slovenija pričakuje pojasnila o tem, ali sklepanje kolektivnih dogovorov s takšno vsebino spada v okvir tekočih poslov. A ni še znano, ali se bo seje sveta udeležil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough, ki se še vedno uspešno izmika vročitvi sklepa o začetku postopka za njegovo razrešitev.

V petek je sicer takoj po dopustu sporočil bolniško odsotnost in bi torej moral biti dosegljiv. Ne glede na to zagato bo predvidoma prihodnji teden potekel 15-dnevni rok po objavi javnega naznanila z razlogi za razrešitev, ki je objavljeno na oglasni deski in spletnih straneh RTV Slovenija, je še poročal portal rtvslo.si.

RTV Slovenija
Novice Bo danes znano, kdo bo vodil RTV Slovenija?
Ne spreglejte