SiolNET. Novice Slovenija
6,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodelavki v vrtcu, ki na mesec skupaj zaslužita 1.550 evrov #video

6,43

termometer

Petra in Anica sta mladi ženski na začetku svoje poklicne poti, obe delata v vrtcu in torej vsak dan skrbita za najmlajše. Obe skupaj na mesec zaslužita dobrih 1.500 evrov. Kakor najbrž vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki so se danes zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani, si tudi onidve želita višje plače. In pa tega, da bi država njihov poklic bolj cenila.

Anica je pomočnica vzgojiteljice iz Radelj ob Dravi. Dela pet let, na mesec zasluži 650 evrov. V tem času je enkrat napredovala, vendar je njena plača še zmeraj malenkost višja od minimalne.

Petra je vzgojiteljica, zaposlena v istem vrtcu kot Anica. Njena plača je nekoliko višja, a z 900 evri na mesec ji do slovenskega povprečja manjka več kot 200 evrov.

In kaj ju kljub takim dohodkom in slabim možnostim napredovanja navdušuje za opravljanje poklica, ki sta si ga izbrali?

A čeprav je delo z najmlajšimi kljub težavnosti njihovega poklica lahko zaradi srčnosti otrok lepo, tudi onidve v službo konec koncev hodita zaradi plače. Ki pa je slaba, dodajata. Zato čutita, da jih država prav zaradi naporov, ki jih vlagata v svoje delo, premalo ceni. Poleg višje plače si želita več možnosti za izobraževanje.

Pri njihovih prizadevanjih, da bi se delo vzgojiteljic bolj cenilo, jih podpirajo tudi starši, sta povedali:

Težav z varstvom zaradi odhoda na shod v Ljubljano v njihovem vrtcu ni bilo, saj imajo organizirane straže, tako da je za otroke, ki danes niso imeli varstva, poskrbljeno. In skupina vzgojiteljic, ki se je v Ljubljano pripeljala iz Radelj ob Dravi, je danes glasna še za tiste, ki kljub stavki delajo, sta sklenili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 142
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin