Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sreda,
14. 2. 2018,
12.43

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

5

Natisni članek

SVIZ stavka sindikat

Sreda, 14. 2. 2018, 12.43

6 let, 2 meseca

"Enako izobraženi v državni upravi in zdravstvu dobijo več"

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

5

Stavka | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od vlade zahteva, naj preneha varčevati v vzgoji in izobraževanju ter ustrezno ovrednoti delo zaposlenih v tem sektorju. Ker vlada zahtev ni sprejela za pogajalsko mizo, se je danes na Kongresnem trgu v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi. Preberite si, kaj stavkajoči zahtevajo od vlade.

1. Zvišanje osnovnih plač

Na prvo mesto so postavili zvišanje osnovnih plač učiteljic in učiteljev ter drugih izobraževalk in izobraževalcev od vrtcev do univerz.

"Predpostavljamo pa, da vlada naših zahtev za zvišanje plač skoraj 40 tisoč strokovnim delavkam in delavcem, zaposlenim v vzgoji in izobraževanju od vrtca do univerze – kar je že zaradi števila finančno zahtevno –, ne bo sprejela za pogajalsko mizo," in predpostavljali so pravilno, kar pa jih je pripeljalo do današnje stavke. 

stavka Ljubljana Sviz | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Enako izobraženi v državni upravi in zdravstvu dobijo več"

Danes se je v središču Ljubljane zbralo več tisoč ljudi, ki želijo pokazati, "kako pomembna je njihova vloga v družbi, in izpostaviti krivico, da kljub temu njihove povprečne plače zaostajajo za plačami enako izobraženih v državni upravi in v zdravstvu".

Glede na javne podatke ministrstva za javno upravo je povprečna plača pomočnika vzgojitelja s peto stopnjo izobrazbe v letu 2017 znašala okoli 954 evrov bruto, medtem ko medicinske sestre, prav tako s peto stopnjo izobrazbe prejemajo med 1.117 in 1.771 evri plače bruto.

Vzgojitelj s sedmo stopnjo je v letu 2017 prejemal okoli 1.615 evrov mesečno bruto, učitelj sedme stopnje višješolskega strokovnega programa 1.612 bruto, učitelj sedme stopnje visokošolskega strokovnega programa pa 1.774 evrov mesečno bruto. 

Število zaposlenih v šolstvu narašča

Januarja 2016 je bilo po podatkih ministrstva zaposlenih 10.450 vzgojiteljev in preostalih strokovnih delavcev v vrtcih, septembra 2017 pa 10.950, kar pomeni, da so v roku enega leta zaposlili okoli 500 ljudi. V istem obdobju se je povečalo tudi število predavateljev na višjih strokovnih šolah, srednješolskih in osnovnošolskih učiteljev ter drugih strokovnih delavcev, in sicer za približno 1.700 ljudi. 

Učitelj šola | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Ustrezno ovrednotenje razredniškega dela

Poleg zvišanja plač zahtevajo tudi ustrezno ovrednotenje razredniškega dela. Kot so dejali, je razredniško delo plačano zgolj 1,5 evra, torej kakor pravijo razredniki, je njihovo delo poplačano z eno kavo.

Stavka učiteljev in vzgojiteljev | Foto: Veronika Lavrenčič Foto: Veronika Lavrenčič

3. Regres za letni dopust

Stavkajoči zahtevajo tudi regres za letni dopust v letu 2018, in sicer v višini 1.200 evrov bruto za vse zaposlene, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači.

Oglejte si še posnetke s stavke na Kongresnem trgu: Več tisoč stavkajočih okupiralo Kongresni trg

stavka | Foto: Veronika Lavrenčič Foto: Veronika Lavrenčič

4. Spoštovanje in dosledno uresničevanje pravice do pogajanj

Iz Sviza pa so opozorili še, da med stavko pričakujejo spoštovanje in dosledno uresničevanje pravice do pogajanj v okviru Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ter spoštovanje 3. člena Aneksa h Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja in VIII. točke Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju.

Ne spreglejte