Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2018,
11.53

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,24

36

Natisni članek

stavka SVIZ učitelj Branimir Štrukelj

Sreda, 14. 2. 2018, 11.53

6 let, 2 meseca

Štrukelj za 14. marec napovedal novo splošno stavko #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,24

36

V središču prestolnice je v okviru današnje stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju potekal množični shod, ki se ga je po podatkih sindikata Sviz udeležilo 20 tisoč stavkajočih. "Delamo dobro, država pa našega dela ne ceni, plačuje nas slabo in manj kot druge," je poudaril glavnik tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Dodal je, da bodo svojim zahtevam sledili do izpolnitve, če vlada ne bo imela posluha, pa bodo novo nove splošno stavko organizirali 14. marca.

Video: Planet TV

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je 20 tisoč udeležencev shoda na Kongresnem trgu nagovoril z besedami, da se njihove glasove iz Ljubljane danes sliši v Dubaj in Pjongčang.

"To je najbolj obsežna in največja stavka v vzgoji in izobraževanju, kar smo jih kadarkoli imeli, vanjo pa nas je prisilila vlada," je uvodoma povedal Štrukelj in poudaril, da so se stavkajoči v prestolnici zbrali, ker nasprotujejo razvrednotenju vzgoje in izobraževanja, ki se v državi sistematično poglablja od leta 2012.

Fotogalerija
1 / 23

"Iz letala se vidi, da za stavko ne stoji manjšina, ampak večina zaposlenih"

Štrukelj je poudaril, da zaposleni v vzgoji in izobraževanju delajo dobro oziroma celo zelo dobro, vendar pa država njihovega dela ne ceni in jih plačuje slabo oziroma manj kot druge javne uslužbence.

"40 tisoč izobraževalk in izobraževalcev od vrtcev do univerz ne stavka zaradi prepričanja, da bi morali biti plačani boljše kot drugi. V stavki smo, ker nas plačujejo slabše," je poudaril.

"Odgovor, kaj si mislimo o odnosu države do izobraževalcev in izobraževalk, je danes dobesedno viden iz letala. Ali nabito poln Kongresni trg ni dovolj jasen pokazatelj, da za to stavko ne stoji samo ozko jedro sindikata, ampak večina zaposlenih?" je vlado Mira Cerarja okrcal Štrukelj.


Fotogalerija
1 / 27

"Ne sprejemamo tega, da se varčuje na nas, ker nas je veliko"

Glavni tajnik Sviza se je med drugim obregnil tudi ob enotni plačni sistem, ki po njegovem mnenju ni pravičen, saj plače v nekaterih poklicih s primerljivo izobrazbo rastejo hitreje kot v vzgoji in izobraževanju: "Kako je mogoče, da se povprečna plača v vzgoji in izobraževanju giblje od dvakrat do trikrat počasneje kot v drugih delih javnega sektorja?"

Pahor za velik dogovor socialnih partnerjev

Predsednik republike Borut Pahor se je v odgovoru na pismo Jelke Velički ter Branimirja Štruklja načelno opredelil do težav javnega sektorja. Med drugim se je zavzel za velik dogovor socialnih partnerjev.

V okviru tega dogovora se Pahor zavzema za višje plače, nižje davke in večjo prožnost trga dela. Kot je navedel, se zaveda pripomb in kritik na to stališče. "Vendar sem dovolj prepričan v njihovo umestnost, da jih bom v prihodnje rade volje po potrebi zastopal v javni razpravi o morebitnem novem velikem dogovoru socialnih partnerjev," je zatrdil.

Sicer Pahor ocenjuje, da velikost javnega sektorja ni glavni problem naše družbe in države. Bistveno opaznejši in večji je po njegovem mnenju problem njegove učinkovitosti. Gre za vprašanje kakovosti oziroma pogojev, ki bi mu omogočali zagotavljanje in rast kakovosti.

Predsednik republike se, kot je pojasnil, tudi v javnem sektorju zavzema za povišanje plač, toda hkrati tudi za večji obseg dela plače, ki bo odvisen od rezultatov dela, in za večjo prožnost delovnih mest v javnem sektorju glede na nove razmere in nove potrebe. STA

Kot je poudaril Štrukelj, imajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju dovolj obljub in ne sprejemajo več tega, da je delo v vzgoji in izobraževanju vredno manj kot delo drugih javnih uslužbencev: "Ne pristajamo več na to, da se da na nas veliko privarčevati, ker nas je veliko. Ne pristajamo na to, da je naše delo manj vredno, ker večino korektno in odgovorno opravijo ženske."

Če vlada ne prisluhne sindikatom, 14. marca sledi nova splošna stavka

Odgovornost za stavko je Štrukelj pripisal vladi, ob morebitnem neposluhu za zahteve sindikatov pa je za 14. marec napovedal novo splošno stavko. "Stavko si pripišete na svoj naslov, gospe in gospodje iz vlade. Če vlada ne bo izpolnila zahtev, bo 14. marca spet splošna stavka v vzgoji in izobraževanju, ki se bo od takrat samo še stopnjevala," je poudaril glavni tajnik Sviza.

"Ne bomo žrtve napačne in zgrešene plačne politike te vlade. Dolgo časa ste preizkušali naše potrpljenje, zdaj ga je konec. Ne bomo več sedeli po kotih in se smilili sami sebi, borili se bomo, vztrajali in dosegli svoje," je dodal Štrukelj.

Jelka Velički in Branimir Štrukelj iz Sviza sta poudarila, da ne bodo popuščali, temveč bodo pri svojih zahtevah šli do konca. | Foto: Ana Kovač Jelka Velički in Branimir Štrukelj iz Sviza sta poudarila, da ne bodo popuščali, temveč bodo pri svojih zahtevah šli do konca. Foto: Ana Kovač

Zahtevajo zvišanje plač za pedagoge v vrtcih, šolah in na univerzah

Na govorniškem odru se je poleg Štruklja zvrstilo še sedem govornikov in govornic. Jelka Velički, ki vodi glavni stavkovni odbor Sviza, je poudarila, da se je stavki po vsej državi pridružilo več kot 40 tisoč zaposlenih, kar kaže na jasno odločnost zaposlenih in sindikatov, da uresničijo svoje zahteve.

Stavkajoče sta prek videa nagovorila tudi politika Luka Mesec iz Levice in nekdanji minister za izobraževanje Jernej Pikalo iz stranke SD.

Stavka brez vpliva na odsotnost z dela v velikih podjetjih

Velika slovenska podjetja danes, ko so mnogi starši morali poiskati varstvo predvsem za najmlajše, ne beležijo večje odsotnosti zaposlenih z dela kot običajno.

V velenjskem Gorenju danes ne beležijo kakšnega izrednega povečanja dopustov, tako da delo teče normalno. Prav tako je za tiste, ki so na dopustu, težko reči, kdo je na dopustu zaradi stavke, kdo pa iz kakšnega drugega razloga, saj ob napovedi dopusta ni treba navajati razloga zanj, so pojasnili v Gorenju. 

Tudi v trgovski družbi Mercator danes ne beležijo več dopustov kot na običajen dan. Kot so pojasnili v družbi, sicer evidenca dopustov za isti dan ni popolna, saj se popolna evidenca izostankov z dela vodi mesečno.

V Luki Koper niso opazili bistvenega povečanja prošenj za dopuste ravno za današnji dan.

Prav tako niso zaznali nič več dopustov kot v običajnih delovnih tednih v novomeški tovarni zdravil Krka, so povedali v tamkajšnji službi za odnose z javnostmi.

Na Radioteleviziji Slovenija pa so za otroke zaposlenih danes zaradi stavke organizirali varstvo. Kot so pojasnili, je prišlo 11 otrok. STA

"Zahtevamo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze, zahtevamo ustrezno vrednotenje dela razrednikov, zahtevamo regres za letni dopust za leto 2018 v višini 1.200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo," je dejala Veličkova.

Zahteve Sviza je podprla tudi predsednica evropskega dela Izobraževalne internacionale, globalnega združenja izobraževalcev (ETUCE) Christine Blower: "Slovenska vlada bi se morala zavedati, da so učitelji v Sloveniji premalo plačani."

"Vaše zahteve so upravičene. Morate zmagati, argumenti so na vaši strani," je poudarila Blowerjeva.

Ne spreglejte