Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2023,
14.07

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,68

51

Igor Kadunc Andrej Grah Whatmough

Natisni članek

Sreda, 8. 3. 2023, 14.07

1 leto, 4 mesece

Slaba novica za Graha Whatmougha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,68

51

Andrej Grah Whatmough | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Po odločitvi višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je bilo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) januarja 2021 nezakonito. Sodišče je s tem ugodilo nekdanjemu generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo.

RTVS je glede na sodbo dolžna Kaduncu plačati stroške postopka v višini približno 2.600 evrov, povrniti mu mora tudi stroške pritožbe v višini 280 evrov.

Prvo in drugo imenovanje Graha Whatmougha

Programski svet je Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja imenoval na seji 25. januarja 2021. Imenovanje novega generalnega direktorja je bilo nujno, ker je imel Kadunc mandat na mestu generalnega direktorja do aprila 2021. Na razpis se je poleg Graha Whatmougha in Kadunca prijavila tudi takratna direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak.

Programski svet RTVS v novi sestavi je marca lani Graha Whatmougha znova imenoval za generalnega direktorja. Pobudo za nov razpis je dal Grah Whatmough sam, ker je želel preveriti, ali ima zaupanje sveta v novi sestavi. Ponovljeni razpis od kandidatov ni več zahteval triletnih vodstvenih izkušenj.

"Sodba izraža bedo vseh, ki so sodelovali v komplotu"

Kadunc je za STA navedel, da odločitev pritožbenega sodišča za RTVS razen plačila v višini skoraj tri tisoč evrov stroškov sicer ne bo imela posledic. "S spretnim, vendar spornim manevrom so namreč 17. marca 2022 Graha Whatmougha na novo imenovali, saj so se Grah Whatmough in koordinatorji prevzema RTVS zavedali, da je bilo imenovanje leto prej sporno," je poudaril.

Vendar tokratna sodba zdaj po njegovem "izraža bedo vseh, ki so pred letom dni pri tem komplotu sodelovali". "Kajti v sodbi je lepo opredeljeno, da enostavno ni imel dovolj izkušenj za vodenje večjih organizacij," je poudaril.

Razpis, objavljen 1. marca 2022

Spomnil je na razpis, objavljen 1. marca 2022, v katerem so sicer zapisali, da mora biti kandidat usposobljen za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov in imeti izkušnje pri tem. "Vendar niso določili, koliko časa naj bi te izkušnje moral pridobivati. Glede na razsodbo se seveda tudi pri tem razpisu postavlja vprašanje, ali je izpolnjeval ta pogoj," je opomnil. Na RTVS je izkušnje namreč pridobival le od konca aprila 2021, ko je začel mandat na mestu generalnega direktorja, pa do dneva prijave na razpis iz leta 2022, kar znaša skupaj deset mesecev, je pojasnil.

"Morda bo ta sodba pripomogla k odločitvi Komisije za preprečevanje korupcije glede dogovorjenega odstopa in ponovnega imenovanja, ki o tem še presoja. Seveda so tako Grah Whatmough kot drugi še kako dobro vedeli, da je takšna končna odločitev zelo verjetna," je izpostavil.

Na vprašanje, kaj odločitev sodišča pomeni za položaj v. d. generalnega direktorja RTVS Graha Whatmougha, so s službe za stike z javnostjo na RTV Slovenija odgovorili, da odločitve sodišča še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati.

Tudi pravnik in profesor za evropsko pravo na Novi univerzi Matej Avbelj, ki je avtor pobude za oceno ustavnosti novele zakona o RTV SLO (kot vemo, je ustavno sodišče nedavno ugodilo pobudnikom in novelo zakona začasno zadržalo do dokončne odločitve), je za Siol.net povedal, da sodbe še ni prebral. Dodal pa je, da je tudi ne bi želel komentirati, in sicer ker je avtor zgoraj omenjene pobude in bi v primeru komentiranju sodbe "izpadel kot odvetnik teh ljudi, kar pa nisem".

Priklicati smo skušali tudi predsednika Programskega sveta RTV Slovenije Petra Gregorčiča, ki se za zdaj ne odziva na naše klice.

Peter Gregorčič
Novice Gregorčič: Programski svet RTVS bo nemoteno deloval
RTV
Novice Z dnevnega reda seje umaknili predlog novele zakona o RTV
Vera Jourova
Novice Jourova: Z Accettom se nisva pogovarjala o noveli zakona o RTVS #video
Rtv
Novice Aktiv novinarjev Radia Slovenija: To je nesprejemljivo in nezaslišano
Igor Kadunc
Novice Kadunc: Izguba RTV Slovenija bi brez računovodskih akrobacij znašala tri milijone evrov
Ne spreglejte