Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2023,
13.48

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Zakon o RTVS Državni zbor

Četrtek, 2. 3. 2023, 13.48

1 leto, 1 mesec

Z dnevnega reda seje umaknili predlog novele zakona o RTV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
RTV | Foto STA

Foto: STA

Odbor DZ za kulturo je danes z dnevnega reda umaknil predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina koalicijskih poslancev s prvopodpisano Mojco Pašek Šetinc iz Svobode. Za umik je glasovalo devet članov odbora, proti pa so bili štirje.

Predsednica odbora Tamara Vonta (Svoboda) je dejala, da je predlog novele smiselno umakniti z dnevnega reda seje. Ustavno sodišče je namreč začasno zadržalo izvrševanje dela novele zakona o RTVS, ki jo je v zakonodajni postopek vložila vlada, predlog na dnevnem redu tokratne seje odbora pa ureja enako vsebino kot vladna novela.

V SDS so medtem opozorili, da je po vložitvi koalicijskega predloga vlada pripravila svoj predlog novele, ki jo je DZ sprejel, potrjena je bila na referendumu, ustavno sodišče pa je nato izvajanje dela novele zadržalo. Po njihovem mnenju je zato koalicijski predlog brezpredmeten in zastarel, saj se navezuje na zakon, ki je že spremenjen. Glede na to ga je treba po njihovem prepričanju oceniti kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, s čimer bi se njegova zakonodajna pot v DZ končala, sta dejala poslanca SDS Branko Grims in Andrej Hoivik.

Ustavno sodišče zadržalo več členov novele zakona o RTV 

Ustavno sodišče je 20. februarja sporočilo svojo odločitev, da zadrži izvrševanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena novele zakona o RTVS, ki med drugim določajo, da se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele in da prvo sejo sveta skliče v. d. generalnega direktorja najpozneje v 15 dneh po objavi sklepov o imenovanju in izvolitvi večine vseh članov sveta v uradnem listu.

V celoti pa je zadržalo 24. in 25. člen novele, ki med drugim določata, da svet v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, da v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Rtv
Novice Aktiv novinarjev Radia Slovenija: To je nesprejemljivo in nezaslišano
Hrvaška policija
Novice Dve avtobusni nesreči. Smrtne žrtve, več tudi huje poškodovanih.
Vera Jourova
Novice Jourova: Z Accettom se nisva pogovarjala o noveli zakona o RTVS #video
Igor Kadunc
Novice Kadunc: Izguba RTV Slovenija bi brez računovodskih akrobacij znašala tri milijone evrov
Ne spreglejte