Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
13.07

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

pomoč Hrvaška arbitraža ESČP ribiči SDS

Petek, 24. 5. 2024, 13.07

3 tedne, 2 dneva

SDS za pomoč ribičem po odločitvi ESČP s predlogom spremembe zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Anja Bah Žibert | Anja Bah Žibert je povedala, da predlagana sprememba zakona, ki ureja vprašanja po arbitražni razsodbi, ni obsežna, je pa ta trenutek bistvena in ključna. | Foto STA

Anja Bah Žibert je povedala, da predlagana sprememba zakona, ki ureja vprašanja po arbitražni razsodbi, ni obsežna, je pa ta trenutek bistvena in ključna.

Foto: STA

Stranka SDS je vložila predlog spremembe zakona, s katero bi pomagali slovenskim ribičem po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), da njihove tožbe zaradi hrvaških kazni niso dopustne. Kot je pojasnila poslanka Anja Bah Žibert, predlog predvideva, da se v 30 dneh poravnajo vse že izterjane globe, tudi tiste, ki so še v zahtevkih.

"Predlog spremembe predstavlja takojšnjo pomoč slovenskim ribičem, ki so se – ne po svoji krivdi – znašli v izjemno težki situaciji. Bojijo se, da jim bo po odločitvi ESČP Hrvaška rubila ladje, hiše, stanovanja," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila Bah Žibert.

Cilj je slovenskim ribičem, zoper katere je Hrvaška kljub opravljanju dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo uvedla prekrškovni ali kazenski postopek, zagotoviti pravno in fizično pomoč za izrečene globe o prekrških, ki so nastali zaradi opravljanja dejavnosti, je pojasnila poslanka.

"Ta pomoč bo tudi jasno sporočilo, da slovenski ribiči v tej težki situaciji niso ostali sami in da za njimi stoji država," je dejala.

Bah Žibertova je še povedala, da predlagana sprememba zakona, ki ureja vprašanja po arbitražni razsodbi, ni obsežna, je pa ta trenutek bistvena in ključna.

Izpostavila je še, da so v SDS vseskozi zagovarjali stališče, da je reševanje spora o meji med Slovenijo in Hrvaško z arbitražo napačna pot. "Danes se to žal izraža na najbolj boleč način. Prizadeti in oškodovani so naši ljudje, ribiči, ki si z ribolovom režejo svoj kruh."

Globe že dosegle skoraj 3,5 milijona evrov

Sodišče v Strasbourgu je prejšnji teden v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno odločilo, da pritožbe na ESČP niso dopustne, češ da bi pritožniki lahko razumno predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo manjše prekrške v skladu z veljavno hrvaško zakonodajo. Globe hrvaških organov slovenskim ribičem skupaj znašajo že 3,4 milijona evrov.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je  ob srečanju s slovenskimi ribiči v Izoli v sredo že napovedala dodatne ukrepe za njihovo zaščito v okviru dopolnitve ustreznega zakona. Napovedala je, da bo šel predlog ukrepov v naslednjih dneh v nadaljnje vladno usklajevanje.

Marko Bošnjak
Novice Slovenski predstavnik v ESČP Marko Bošnjak razkril, kaj meni o odločitvi sodišča o slovenskih ribičih
Ribiči
Novice Evropsko sodišče o slovenskih ribičih: Tožbe so nedopustne
izolsko pristanišče
Novice Izolsko ribiško pristanišče je temeljito prenovljeno
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Slovenija ne spreminja svojega stališča do arbitraže
Robert Golob in Andrej Plenković
Novice Golob pri Plenkoviću: Arbitražo bomo umaknili iz dnevne politike
Ne spreglejte