Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2023,
15.26

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

ministrstvo za zunanje zadeve ministrica Tanja Fajon arbitraža Hrvaška Slovenija

Sreda, 19. 7. 2023, 15.26

9 mesecev, 1 teden

Tanja Fajon: Slovenija ne spreminja svojega stališča do arbitraže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Tanja Fajon | "Nikakor se vprašanje arbitraže ne relativizira ali umika z dnevnega reda politike. Za nas je to dejstvo, Slovenija jo priznava, Hrvaška pa ima svoje stališče," je dejala Fajonova. | Foto STA

"Nikakor se vprašanje arbitraže ne relativizira ali umika z dnevnega reda politike. Za nas je to dejstvo, Slovenija jo priznava, Hrvaška pa ima svoje stališče," je dejala Fajonova.

Foto: STA

Slovenija pri spoštovanju in implementaciji arbitraže o meji s Hrvaško ne spreminja svojega stališča, je danes na novinarsko vprašanje po seji sveta za nacionalno varnost dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Dodala je, da je treba tovrstne izzive reševati postopoma, tudi z graditvijo dobrih odnosov s Hrvaško.

"Nikakor se vprašanje arbitraže ne relativizira ali umika z dnevnega reda politike. Za nas je to dejstvo, Slovenija jo priznava, Hrvaška pa ima svoje stališče. Verjamem, da bomo v tem duhu sodelovanja našli rešitev za najtežja vprašanja," je dejala Fajonova.

Navijači v Rimu Borut Pahor
Novice Pahor: Arbitraža ni nikoli zastrupljala slovensko-hrvaških odnosov

Postopno reševanje tovrstnih težav

Prepričana je, da se morajo tovrstna vprašanja reševati postopoma, tudi z graditvijo dobrih odnosov med državama. Kot primere tega je izpostavila dostop do storitev v izolski bolnišnici prebivalcem severnega dela hrvaške Istre, podporo Hrvaški na poti v schengen in skupno naslavljanje nelegalnih migracij.

Premier Robert Golob je v petek na novinarski konferenci s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem v Zagrebu dejal, da bodo vprašanju arbitraže, ki ji je Slovenija po njegovih besedah neomajno zavezana, pustili čas.

"Arbitražo je treba implementirati in uresničiti, vendar pri tem ni časovnega pritiska. Pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike," je dejal slovenski premier.

Bivši predsednik Borut Pahor je bil v ponedeljek kritičen do njegovih izjav, češ da ni treba, da se ob uradnih obiskih o arbitraži veliko govori, lahko pa se razume narobe, če se reče, da je arbitraža umaknjena z dnevnega reda.

Hrvaška medtem vztraja pri svojem stališču, da odločitve arbitražnega sodišča o meji ne priznava. Plenković je še dejal, da se na strokovni ravni pogovarjajo o isti temi z dveh zornih kotov in poskušajo najti rešitve, "ki bi za Slovenijo morda pomenile izvajanje arbitražnega sporazuma, za Hrvaško pa iskanje druge rešitve".

Robert Golob, Andrej Plenković
Novice Golob prihodnji teden na prvi uradni obisk v Zagreb. Kaj je v ozadju?
Ribiči
Novice Slovenija gre v Strasbourg na pomoč ribičem
Ne spreglejte