SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SAZU poziva k cepljenju proti novemu koronavirusu

0,19

termometer

Cepljenje po svetu covid-19
Foto: Reuters

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) podpira cepljenje proti novemu koronavirusu. Kot so danes sporočili, namreč po zdajšnjih podatkih koristi cepljenja za posameznika in družbo daleč presegajo potencialne neugodne učinke.

"Cepljenje zaščiti pred to boleznijo veliko večino cepljenih oseb, ob zadostni precepljenosti pa zmanjša možnost za covid-19 tudi pri nezaščitenih ljudeh," je v današnjem sporočilu za javnost poudaril predsednik SAZU Peter Štih.

Pri okužbah, ki se širijo s človeka na človeka in pri katerih je vir okužbe človek, ima cepljenje dvojni učinek. "Poleg zaščite posameznika se ob veliki precepljenosti zmanjša tudi tveganje za okužbo in pojav bolezni pri osebah, ki niso bile cepljene, saj se pomembno zmanjša vir okužbe," je še zapisal, piše STA.

Cepljenje proti novemu koronavirusu s prvim v EU odobrenim cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se je v Sloveniji začelo 27. decembra. S prvo pošiljko 9.750 odmerkov so cepili stanovalce domov za starejše, ki bolezni covid-19 še niso preboleli in so izrazili interes za cepljenje, pa tudi nekaj zaposlenih v domovih in najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

Ta teden se začenja cepljenje za splošno prebivalstvo

V tem tednu se bo v zdravstvenih domovih začelo cepljenje proti novemu koronavirusus tudi za splošno prebivalstvo. Med prvimi bodo na vrsti starejši od 80 let. Zanje bo namenjen del nove pošiljke Pfizerjevega cepiva s 16.500 odmerki. Projekt cepljenja je v celoti prevzel NIJZ, ki bo predvidoma v torek tudi predstavil načrt cepljenja.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi se moralo cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva, da bi lahko toliko omejili epidemijo, da bi se lahko vsaj v določenem obsegu vrnili v način življenja pred epidemijo.

Medtem pa anketa, ki so jo konec decembra opravili študenti Univerze v Mariboru, Covid-19 Sledilnik in Valicon, kaže, da se bo zagotovo cepilo 20 odstotkov vprašanih, verjetno se bo cepilo skoraj 30 odstotkov vprašani, medtem ko se jih 31 odstotkov verjetno ne bo cepilo, 19 odstotkov vprašanih pa sploh ne. Dokončno torej ni odločenih še okoli 60 odstotkov vprašanih, še piše STA.

Preberite še:

Mikronezija, plaža, morje Novice V Mikroneziji potrdili prvi primer koronavirusa, v Rusiji britanski sev Cepivo Moderna Novice V nedeljo potrdili 426 novih okužb #video Cepljenje Novice Cepljenje: vsakemu zdravniku le deset odmerkov za najstarejše paciente Tadej Pogačar Sportal Tadej Pogačar in druščina že opravili s cepljenjem proti covidu-19 Cepljenje Novice Napoved IJS: kdaj se bodo v Sloveniji poznali učinki cepljenja Cepljenje covid-19 Novice Časovnica cepljenja: kdaj bi se lahko vrnili v normalno življenje?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin