TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2021,
19.42

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

33

Natisni članek

COVID-19 testiranje covid-19 testiranje osnovna šola šolarji Janez Poklukar

Torek, 6. 4. 2021, 19.42

2 leti, 10 mesecev

Priprave na samotestiranje šolarjev v teku

Samotestiranje ne bo pogoj za obiskovanje pouka v šoli.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

33

Minister za zdravje Janez Poklukar poudarja, da je zanj ključni cilj, da se 12. aprila znova začne pouk v šolah. Z možnostjo prostovoljnega samotestiranja na domu pa želijo omogočiti, da bi tak način šolanja ohranili še 11 tednov do konca šolskega leta. Ne bo pa samotestiranje pogoj za obiskovanje pouka v šoli. "Absolutno ne," zagotavlja minister.

Janez Poklukar
Novice Poklukar: Samotestiranje učencev bo prostovoljno. Na poti 300 tisoč testov za testiranje na domu.

Glede na vladni semafor sproščanju ukrepov bo Slovenija v prihodnjih dneh najverjetneje v rdeči fazi, v kateri je predvideno, da pouk poteka na daljavo. Vendar pa je svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v ponedeljek zvečer razpravljala o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov, poroča STA.

Odločitev bo sprejela vlada

Kot je v današnji izjavi ob obisku ljubljanske infekcijske klinike dejal Poklukar, bo odločitev na koncu sprejela vlada. Zanj pa je ključno odpiranje šol, zato so se odločili predlagati prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev. Kar pa zadeva ostale ukrepe, je po ministrovih besedah treba počakati, kakšni bodo epidemioloških podatki v teh dneh ter koliko covidnih bolnikov bo na intenzivni negi. Verjame, da se bodo potem lažje dogovorili tudi o morebitnih spremembah.

Testiranje na covid-19
Novice To so najnovejši podatki o koronavirusu pri nas #video

"Test ni invaziven, je lahko izvedljiv, ponovljiv, daje sprejemljive rezultate," je poudaril minister. | Foto: Ana Kovač "Test ni invaziven, je lahko izvedljiv, ponovljiv, daje sprejemljive rezultate," je poudaril minister. Foto: Ana Kovač

Zgled v Angliji, Nemčiji, Avstriji

Za samotestiranje šolarjev pa že pripravljajo vse potrebno. Minister poudarja, da so se zgledovali po dobrih praksah nekaterih držav, pri čemer je omenil Anglijo, Nemčijo in Avstrijo. Skupaj s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so preučili, kakšen pristop bi bil najboljši, in ugotovili, da je za otroke najbolj primeren neinvazivni test z brisom zunanjega dela nosu. "Test ni invaziven, je lahko izvedljiv, ponovljiv, daje sprejemljive rezultate," je poudaril minister.

Janez Poklukar
Novice Poklukar: Potrebe po intenzivnih posteljah rastejo hitreje, v pripravi nova aplikacija

Vsak pozitivni test bodo preverili s PCR testom

Po poročanju STA bodo vsak pozitivni test nato preverjali še s PCR testom. Razmišljajo pa, da bi teste izvajali proti koncu tedna in bi do ponedeljka že bilo jasno, kdo bo ostal doma in kdo obiskoval šolo. Se pa minister zaveda, da je pomembno, kako bodo uspeli motivirati starše, učitelje in otroke, da pri tem prostovoljnem testiranju sodelujejo. Osnovne šole naj bi sicer do srede preverile, kakšen je interes, srednje šole pa so morale po poročanju 24ur to narediti do danes.

IJS
Novice Raziskovalci IJS z odmevnima člankoma v prestižnih znanstvenih revijah

S hitrimi testi šolarjev bi lahko zamejili od 20 pa do 80 ali celo več okužb. | Foto: STA , S hitrimi testi šolarjev bi lahko zamejili od 20 pa do 80 ali celo več okužb. Foto: STA ,

Testiranje dvakrat tedensko lahko zameji 80 odstotkov okužb

Kot je navedel Poklukar, pa študije dokazujejo, da se lahko s periodičnim testiranjem s hitrimi testi enkrat na 14 dni, predvsem ob testiranju skupin, ki delajo, živijo v mehurčkih, zameji 20 odstotkov okužb, s testiranje enkrat tedensko do 50 odstotkov in s testiranjem dvakrat tedensko tudi 80 in več odstotkov okužb.

Naročili 300.000 testov

Za začetek samotestiranja zadnje triade osnovnih šol in dijakov na domu je predvidena druga polovica aprila. Teste so naročili prek skupnega evropskega javnega naročila, v tej fazi pa so naročili 300.000 testov. Glede na to, kako bodo uspeli motivirati starše in otroke za sodelovanje pri prostovoljnem testiranju in ko bodo videli, kakšna je dejanska uporabnost tudi v izvedbenem delu ter ali se podatki ujemajo z njihovimi pričakovanji, se bodo odločili, kako bodo ravnali v nadaljevanju, še piše STA.

Preberite še:

Rim izgredi
Novice V Italiji izgredi na protestih, Orban napovedal sproščanje, ponekod v Avstriji podaljšujejo ukrepe
Sarajevo BIH
Novice V BiH najbolj črn dan od izbruha epidemije, ljudje zahtevajo odstop vlade
Ne spreglejte