Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2021,
20.18

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Natisni članek

Češka Madžarska Italija Avstralija Nova Zelandija Koronavirus COVID-19

Torek, 6. 4. 2021, 20.18

3 leta

covid-19 dogajanje po svetu

V Italiji izgredi na protestih, Orban napovedal sproščanje, ponekod v Avstriji podaljšujejo ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Rim izgredi | Na protestu proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa nedaleč od italijanskega parlamenta v Rimu so se danes protestniki spopadli s policisti.  | Foto Guliverimage

Na protestu proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa nedaleč od italijanskega parlamenta v Rimu so se danes protestniki spopadli s policisti.

Foto: Guliverimage

Ponekod v Avstriji bodo ukrepe za zajezitev covida-19 podaljšali do 18. aprila, v Rimu je prišlo do izgredov na protestu proti ukrepom, Madžari, Čehi in Danci se pripravljajo na sproščanje, Posarje je danes kot prva izmed 16 nemških zveznih dežel sprostilo stroge ukrepe.

20:55

Easyjet kritičen do idej vlade

18:22

Orban napovedal sproščanje

17:36

Škotom dva testa na teden

15:21

Avstrija podaljšuje ukrepe

15:04

Češka: obeta se sproščanje

14:57

Danci rahljajo ukrepe

13:49

Črne številke v ZDA

11:46

Omejitve pri romanju

  • 20:55

    Easyjet kritičen do idej vlade

    Prvi mož britanskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Easyjet Johan Lundgren je kritičen do načrtov britanske vlade glede testiranja potnikov, ki se vračajo iz t.i. epidemiološko manj tveganih držav. Za te potnike naj bi bilo obvezno dvakratno plačljivo testiranje, a v nizkocenovniku izpostavljajo, da bi bilo to precej dražje od same vozovnice, poroča STA.

    "Takšna zahteva ne bi bila poštena, mednarodni letalski promet pa bi bil dostopen zgolj tistim, ki bi si to lahko privoščili," je osnutek britanske vlade, po katerem bi se morali potniki ob odhodu in prihodu nazaj domov testirati na novi koronavirus, komentiral Lundgren. Ocenil je, da bi bila dva testa - vsak je vreden več kot 100 funtov (117 evrov) - veliko dražja od povprečne Easyjetove letalske vozovnice.

    Trenutno je sicer nezakonito odpotovati iz Velike Britanije, razen za nekatere izjeme. Britanska vlada medtem snuje načrt, kako bi v prihajajočih mesecih odprli letalski promet. Najprej naj bi se to zgodilo 17. maja, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

  • 18:22

    Orban napovedal sproščanje

    Na Madžarskem so do danes proti covidu-19 cepili 2,5 milijona ljudi, zato je madžarski premier Viktor Orban napovedal sproščanje omejitvenih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom od srede dalje. V državi tako ponovno odpirajo trgovine ter med drugim skrajšujejo policijsko uro, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

    Na Madžarskem bo od srede policijska ura namesto od 20. ure veljala od 22. do 5. ure. Pri odpiranju trgovin bo veljalo pravilo ena stranka na deset kvadratnih metrov, vrata trgovin pa bodo lahko odprta od 5. do 21. ure.

    Poleg trgovin bodo na Madžarskem v sredo odprli tudi frizerske in kozmetične salone. Hoteli in gostinski lokali zaenkrat še ostajajo zaprti, lahko pa še naprej ponujajo storitev za s seboj. Šole in vrtce naj bi predvidoma odprli 19. aprila, do takrat naj bi cepili vzgojitelje in učitelje, še piše STA.

  • 17:36

    Škotom dva testa na teden

    Škoti bodo lahko dobili po dva hitra testa na novi koronavirus tedensko, je danes napovedala škotska premierka Nicola Sturgeon. Škotska je s tem sledila načrtom Anglije, kjer so podoben ukrep napovedali v ponedeljek, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

    Sturgeonova je danes ocenila, da jim bo tovrsten pristop do testiranja omogočil boljšo oceno vpliva asimptomatskih okužb na širjenje novega koronavirusa. Več podrobnosti o testiranju bo škotska vlada objavila kasneje ta teden.

    Škoti, ki so zaposleni v šolah, imajo že sedaj možnost testiranja dvakrat tedensko, sedaj pa bodo to možnost razširili tudi na druge, še dodaja STA.

  • 15:21

    Avstrija podaljšuje ukrepe

    Avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija, Gradiščansko in Dunaj so se zavzele za podaljšanje strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do 18. aprila. Podaljšanje zagovarjajo tudi strokovnjaki, saj da še ni videti trenda manjšanja števila okužb, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

    Dunajski župan Michael Ludwig je danes ocenil, da še ni čas za sprostitev ukrepov. Varovanje zdravja državljanov ima namreč prednost, je prepričan in zato predlagal podaljšanje ukrepov. Podobno je predlagal za celoten bolj prizadet vzhoden del države. Predstavniki Spodnje Avstrije in Gradiščanskega so popoldne za APA izrazili solidarnost z Dunajem ter sporočili, da tudi sami zagovarjajo podaljšanje ukrepov do 18. aprila. 

    V omenjenih treh deželah bo tako še do 18. aprila veljajo strogo zaprtje, v okviru katerega je zaprtih večino nenujnih trgovin in storitev, pouk pa poteka na daljavo.

    Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes ocenil, da je regionalni način uvajanja ukrepov zgodba o uspehu. Tako je med drugim glede razmer na zahodu države ocenil, da tam še ni tako kritično in da bodo nadaljevali s trenutnimi manj strogimi ukrepi, še dodaja STA.

  • 15:04

    Češka: obeta se sproščanje

    Češka vlada namerava prve korake na poti do ponovnega odprtja javnega življenja na področju gostinstva in trgovin narediti do konca meseca. Če bo šlo vse v redu, bodo do takrat postopno odprli storitve, trgovine in terase gostinskih lokalov, je danes napovedal notranji minister Jan Hamaček.

    Večina trgovin je na Češkem zaradi epidemije covida-19 z izjemo krajšega obdobja pred božičem zaprta od oktobra. Izjema so le trgovine z nujnim blagom in lekarne. Kot je danes v pogovoru za časnik MF Dnes dejal Hamaček, vlada ne namerava podaljševati na epidemijo vezanih izrednih razmer, ki se iztečejo 11. aprila. Že naslednji dan bodo tako odpravljene nočna omejitev gibanja in prepoved potovanj med okrožji.

    Naj pa bi v skladu z novim t. i. pandemskim zakonom, ki je začel veljati konec februarja, na Češkem podaljšali preostale omejitvene ukrepe, poročanje nemške tiskovne agencije dpa. povzema STA.

  • 14:57

    Danci rahljajo ukrepe

    Na Danskem so z današnjim dnem zrahljali nekatere ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Vrata so med drugim znova odprli frizerski, kozmetični in masažni saloni, svoje storitve lahko znova nudijo tudi šole vožnje. V šolske klopi je že v ponedeljek sedlo nekaj več učencev kot doslej, piše STA.

    Pri različnih storitvah, ki so po novem prebivalcem Danske znova na voljo, morajo sicer imeti stranke na svojih pametnih telefonih potrdilo o največ 72 ur starem negativnem testu na novi koronavirus, cepljenju proti covidu-19 ali preboleli okužbi. Koronsko potrdilo za zdaj ni namenjeno potovanjem, temveč omogoča dostop do storitev, kot so frizerski in lepotilni saloni, studii za tetoviranje in avtošole.

    Prav tako je potrdilo obvezno za obisk teras restavracij, ki so se odprle danes, ter muzeje, gledališča in kine, ki se bodo odprli 6. maja.

    Iz rahljanja ukrepov so sicer izvzete nekatere občine, kjer je raven okužb trenutno previsoka, je pa število okužb na Danskem stabilno in se uvršča med najnižje v Evropi, poročanje nemške tiskovne agencije dpa še povzema STA.

  • 13:49

    Črne številke v ZDA

    V ZDA je zaradi covida-19 vsaj enega starša izgubilo okoli 40.000 otrok, med katerimi je tri četrtine najstnikov, so ugotovili raziskovalci univerze Stony Brook na Long Islandu.

    V pismu, ki so ga objavili v reviji JAMA Pediatrics, so pojasnili, da so do tega sklepa prišli na podlagi ocene števila otrok, ki jih je imel odrasli, ko je umrl zaradi covida-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Ena od avtoric Rachel Kidman je ob tem poudarila, da so po tem modelu izračunali, da je do letošnjega februarja vsaj enega starša zaradi covida-19 izgubilo 37.300 otrok, starih do 17. let, med katerimi je kar tri četrtine najstnikov. Ob upoštevanju prekomernega števila smrti zaradi covida-19 pa je ocena še višja - vsaj enega starša naj bi v zadnjem letu izgubilo do 43.000 otrok.

    Avtorji opozarjajo, da je otrok v času, ko se razvija, ob žalosti ob smrti starša med pandemijo zaradi večje socialne izolacije soočen tudi s težavami pri pridobivanju ustrezne podpore. Opozarjajo tudi, da bo covid-19 zahteval še več življenj, kar pomeni, da bo še več otrok izgubilo starše.

  • 11:46

    Omejitve pri romanju

    Savdske oblasti so v ponedeljek sporočile, da bo v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa v času muslimanskega svetega meseca ramazana, ki se letos začne 13. aprila, romanje v Meko dovoljeno le tistim, ki so bili cepljeni ali so preboleli covid-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Kot je sporočilo ministrstvo za hadž, bodo dovoljenja za romanje in molitve v Meki izdali le tistim, ki so prejeli oba odmerka cepiva, tistim, ki so prejeli en odmerek najmanj štirinajst dni pred romanjem, in tistim, ki so covid-19 preboleli.

    Te omejitve, ki so jih savdske oblasti sprejele zaradi širjenja koronavirusa v državi, bodo začele veljati z ramazanom. Ni pa še jasno, kako dolgo bodo trajale in ali bodo veljale tudi ob hadžu.

  • 10:21

    ZDA bi še bolj podprla

    ZDA iščejo načine, kako bi lahko v prihodnosti v večji meri s cepivom proti covidu-19 pomagale drugim državam, je v ponedeljek sporočil državni sekretar Antony Blinken. V ta namen je ustvaril nov položaj koordinatorja za globalni odziv na covid-19 in zdravstveno varnost.

    Prednostna naloga države je bila doslej resda boj proti covidu-19 na domačih tleh, a naj bi bil cilj zadostne precepljenosti v kratkem dosežen, je dejal.

Na protestu proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa nedaleč od italijanskega parlamenta v Rimu so se danes protestniki spopadli s policisti. Po poročanju italijanskih medijev je bil najmanj en policist poškodovan, več protestnikov je bilo aretiranih, poroča STA.

Protestniki, med katerimi so bili tudi lastniki in uslužbenci restavracij, trgovin in telovadnic, so izrazili nasprotovanje zapiranju svojih dejavnosti in omejitvam pri delu zaradi zdravstvenih razlogov.

Več deset ljudi je poskušalo prebiti ograde na trgu pred poslansko zbornico. Odjeknilo je več petard. Nekateri protestniki so bili brez zaščitnih mask, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanska vlada je za velikonočne praznike celotno državo razglasila za rdeče območje. Danes so se nekateri ukrepi sprostili, številni pa ostajajo v veljavi do konca aprila. Restavracije lahko strežejo hrano samo na terasah, telovadnice pa ostajajo zaprte, še dodaja STA.

Nemčija rešilec | Foto: Reuters Foto: Reuters

Posarje kot prva nemške zvezna dežela sprošča ukrepe

Posarje je danes kot prva izmed 16 nemških zveznih dežel sprostilo stroge ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Odpirajo se številne dejavnosti in storitve, pri čemer pa je za goste in uporabnike večinoma pogoj negativen rezultat hitrega testa, ki ne sme biti starejši od 24 ur.

Z današnjim dnem se v Posarju, ki meji na Francijo in Luksemburg, odpirajo terase gostinskih lokalov, kinematografi, gledališča, telovadnice in nekatera druga javna mesta. Na prostem se prav tako ob pogoju negativnega testa lahko zbira do deset ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med Avstralijo in Novo Zelandijo kmalu potovanja brez karantene

Avstralija zdravniki | Foto: Reuters Foto: Reuters Prvič od začetka pandemije covid-19 bodo lahko prebivalci Avstralije in Nove Zelandije že v kratkem znova potovali med obema državama, in sicer brez obveznosti karantene. Ureditev, ki jo je danes potrdila še Nova Zelandija, naj bi začela veljati 19. aprila.

Datum je po potrditvi vlade naznanila novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je korak označila za "začetek novega poglavja". Po njenih besedah je bilo za veliko ljudi težko, da leto dni niso mogli videti svojih prijateljev in družine v Avstraliji, povzema STA.

Državi sta svoje meje zaprli marca 2020. Razen maloštevilnih izjem so lahko v vsako od držav vstopali le njeni državljani in tisti s prebivališčem v njej.

Gibraltar cepljenje covid koronavirus
Novice Odprti bari, restavracije ... To je dežela na jugu Evrope, ki je s cepljenjem premagala koronavirus

Nova Zelandija velja za zgled

Otoška Nova Zelandija s strogimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa in doslednim sledenjem stikom velja za zgled v trenutni zdravstveni krizi. V državi s 4,8 milijona prebivalcev so do zdaj potrdili okoli 2.500 okužb, 26 ljudi je v povezavi s covid-19 umrlo. Že dlje časa življenje poteka na pretežno običajen način.

V boju proti pandemiji je uspešna tudi Avstralija, ki šteje nekaj več kot 25 milijonov prebivalcev. Tamkajšnje oblasti so do zdaj skupno potrdile približno 29 tisoč primerov novega koronavirusa, 909 ljudi je umrlo.

koronavirus
Novice V ZDA najmanj smrti zaradi covid-19 v zadnjega pol leta
Ne spreglejte