Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 4. 2021,
10.44

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

2

Natisni članek

Velika Britanija testiranje Koronavirus

Ponedeljek, 5. 4. 2021, 10.44

3 leta

V ZDA najmanj smrti zaradi covid-19 v zadnjega pol leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

2

koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iz ZDA danes poročajo o najnižjem številu smrti zaradi covid-19 v zadnje pol leta. V minulem dnevu so jih namreč zabeležili le 277, kar je zgolj tretjina tedenskega povprečja in najmanj po 27. septembru lani.

19:05

Na Portugalskem odprli bare

16:21

Grčija odpira trgovine

16:17

Več kot 100 tisoč okužb

16:17

Razmere v Iranu

  • 19:05

    Na Portugalskem odprli bare

    Na Portugalskem so z današnjim dnem še dodatno omilili ukrepe, namenjene zajezitvi epidemije covid-19. Bari in restavracije imajo lahko tako po več kot dveh mesecih znova goste, čeprav le na odprtih terasah. Ljudje lahko znova brez omejitev zapuščajo območje, kjer živijo. Odpirajo se tudi druge ustanove, storitve in šole.

    Še vedno sicer v veljavi ostaja vrsta omejitev. Bari in restavracije smejo tako streči le zunaj, in sicer do 22.30 med tednom ter 13. ure ob koncu tedna in za praznike. Za isto mizo lahko sedijo največ štirje gosti.

    Medtem ko sme 10,3 milijona ljudi znova zapustiti območja, kjer živijo, ne da bi pri tem navajali "utemeljen razlog", pa nadzor na zunanjih mejah za zdaj ostaja. Muzeji in galerije, trgovine, ki niso večje od 200 kvadratnih metrov, fitnesi in tržnice so znova odprti, a ob spoštovanju strogih higienskih ukrepov.

    Pouk v živo so razširili še na dijake srednjih šol. Osnovnošolci so se v šolske klopi vrnili že 15. marca. Pred tremi tedni so se na Portugalskem znova odprli tudi frizerski saloni in knjigarne. Do odpiranja prihaja v času, ko večina drugih, med drugim Francija in Nemčija, zaradi tretjega vala epidemije, uvaja strožje ukrepe.

    A medtem ko so še januarja na Portugalskem nekaj časa beležili celo najvišje število novih okužb glede na število prebivalstva na svetu in so bolnišnice pokale po šivih, je tam situacija zdaj najboljša v Evropi. Strogo zaprtje se je očitno izplačalo, saj je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev tam zdaj le okoli 60; januarja je presegala 1.600, poroča STA.

  • 16:21

    Grčija odpira trgovine

    V Grčiji so danes sprostili določene protikoronske omejitve in odprli večino trgovin, čeprav število okužb z novim koronavirusom in število smrti bolnikov s covid-19 ostajata visoki. Vlada računa, da bo s tem, ko bo ljudem zaradi lepšega vremena dovolila več aktivnosti zunaj doma, vsaj malce omejila ogromno gospodarsko škodo zaradi pandemije.

    Ta je namreč v Grčiji, ki je v veliki meri odvisna od turizma, še večja kot v mnogih drugih državah. Stranke morajo sicer v skladu z novimi pravili pred obiskom trgovin rezervirati termin, v trgovinah pa je dovoljeno največ 20 kupcev hkrati, poroča francoska tiskovna agencija AFP. A kot je za grško televizijo Skai TV povedal lastnik ene od atenskih športnih trgovin Filipos Hortis, "smo do sobote že povsem rezervirani. To bo dober mesec".

    Današnje odprtje se ne nanaša na nakupovalna središča in veleblagovnice, o katerih bo vlada odločala kasneje. Poleg tega ostaja zaprta večina trgovin na območju dveh velikih mest, Soluna in Patrasa, kjer se epidemija trenutno še posebej hitro širi. Da bi pomirilo trgovce, ki morajo za razliko od večine ostati zaprti, jim je finančno ministrstvo danes obljubilo dodatno denarno pomoč.

    Kritiki sproščanja opozarjajo, da je to paradoksalno, saj število okužb strmo narašča in dnevni porast presega tri tisoč. To je za približno tisoč več kot novembra, ko so v državi razglasili stroge ukrepe, ki jih sedaj odpravljajo.

    V Grčiji so doslej potrdili več kot 275 tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom in dobrih 8300 smrti, od tega skoraj 150 samo ta konec tedna. Intenzivno nego trenutno potrebuje okoli 750 covidnih bolnikov. Kljub vsemu grške oblasti računajo na zagon turistične sezone v sredini maja in za letos napovedujejo precejšnjo gospodarsko rast, piše STA.

  • 16:17

    Več kot 100 tisoč okužb

    V Indiji so prvič od začetka pandemije covid-19 zabeležili več kot 100 tisoč novih primerov okužbe v enem dnevu. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so v preteklem dnevu potrdili 103.558 novih primerov, za covidom-19 je umrlo še 478 bolnikov, skupno pa 165.101. Indija se spopada z drugim valom novega koronavirusa, razmere pa so najslabše v najbogatejši zvezni državi Maharashtra, kjer so potrdili 57.074 novih primerov.

    Ker je indijski zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, je premier Narendra Modi sklical sestanek na visoki ravni, na katerem so obravnavali trenutne epidemiološke razmere. Prav tako so v Maharashtro in še dve najbolj prizadeti zvezni državi napotili skupine strokovnjakov.

    Oblasti v Maharashtri so za zajezitev virusa uvedle nove omejitve, med drugim policijsko uro v nočnem času in strogo zaprtje ob koncih tedna, ki traja od petka ob 20. uri do ponedeljka ob 7. uri. Več zveznih držav s slabo epidemiološko sliko je znova uvedlo omejitve, med drugim so zaprle izobraževane ustanove in omejile število udeležencev na porokah in drugih dogodkih.

    Vlada je prav tako pospešila program cepljenja. Od prejšnjega tedna se tako lahko v vrsto za cepivo proti novemu koronavirusu postavijo vsi Indijci, starejši od 45 let. Do konca julija nameravajo v državi s približno 1,35 milijarde prebivalci cepiti več kot 300 milijonov ljudi. Indija je po številu okužb z novim koronavirusom na tretjem mestu na svetu za ZDA in Brazilijo, poroča STA.

  • 16:17

    Razmere v Iranu

    V Iranu so danes potrdili največje dnevno število okužb z novim koronavirusom v zadnjih štirih mesecih. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so v preteklih 24 urah potrdili 13.890 novih primerov.

    To je največje dnevno število okužb od 4. decembra lani in blizu rekordu, ki je bil s 14.501 okužbo dosežen 28. novembra. Iran je najhuje prizadeta država v pandemiji covid-19 na Bližnjem vzhodu. Število novih okužb je poskočilo po počitnicah ob iranskem novem letu, ki so se začele 21. marca, ko so se številni Iranci odpravili na potovanja.

    Ministrstvo za zdravje je tudi sporočilo, da je Teheran razglašen za rdeče območje, kar pomeni, da delujejo le osnovne dejavnosti, kot so trgovine z živili, lekarne in zdravstvene ustanove. V Iranu so do zdaj potrdili več kot 1,94 milijona okužb z novim koronavirusom. V preteklem dnevu je bolezen covid-19 zahtevala še 172 življenj, kar je največ od 23. decembra lani.

    Minister za zdravje Said Namaki je opozoril, da se Iran spoprijema z enim najhujših valov epidemije. "Na žalost me ni nihče poslušal glede potovanj in danes se spoprijemamo z veliko težavo," je dejal, poroča STA.

pfizer biontech cepivo
Novice V ZDA cepili že 17 odstotkov prebivalstva, Italija do konca aprila s pol milijona cepljenji na dan

Skupno je od začetka pandemije v ZDA po zadnjih podatkih umrl 555.001 človek, kar je največ na svetu. Povprečno število smrti v zadnjem tednu znaša 816. Na velikonočni konec tedna so sicer v ZDA potrdili tudi bistveno manj okužb z novim koronavirusom − v zadnjem dnevu 36.670, kar je daleč pod sedemdnevnim povprečjem, ki znaša 64.019. Skupno so jih po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili že 30.706.129. Obenem so v ZDA po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni doslej razdelili okoli 165 milijonov odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu, piše STA.

Za vse Angleže po dva brezplačna testa na novi koronavirus tedensko

Prebivalci Anglije bodo imeli od petka na voljo po dva brezplačna hitra testa na teden, s katerima bodo ugotavljali okuženost z novim koronavirusom. Medtem pa so v Indiji prvič od začetka pandemije bolezni covid-19 zabeležili več kot 100 tisoč novih primerov okužbe v enem dnevu, v Grčiji pa kljub hitremu širjenju okužb odpirajo trgovine. Angleži bodo testa lahko prevzeli v centrih za testiranje in lekarnah, ali ju naročili na dom po pošti. Oblasti verjamejo, da bo to pripomoglo k zajezitvi novih izbruhov virusa, potem ko bodo omilili protikoronske omejitve, poroča STA.

Že doslej so bili ti testi, ki rezultate pokažejo v približno 30 minutah, brezplačno na voljo šolarjem, tistim zaposlenim, ki niso mogli delati od doma, ter posebej rizičnim skupinam prebivalstva. Odslej pa bodo, kot je danes sporočila britanska vlada, na razpolago vsem, ne glede na to, ali imajo simptome bolezni covid-19 ali ne. "Medtem ko še naprej dobro napredujemo s svojim programom cepljenja, in začenjamo s časovnico previdnega sproščanja omejitev, je redno hitro testiranje še bolj pomembno, da zagotovimo, da ta prizadevanja ne bodo šla v nič," je ob tem poudaril britanski premier Boris Johnson.

Testiranje na covid-19
Novice Število okuženih še vedno skrb vzbujajoče, tudi v soboto pozitivnih več kot četrtina testiranih #video

Z 12. aprilom občutno rahljanje ukrepov

Vsi se sicer z novim ukrepom ne strinjajo. Kritiki med drugim izpostavljajo, da gre za škandalozno razmetavanje denarja, poroča britanski BBC. V Angliji naj bi se z 12. aprilom začelo občutno sproščanje dosedanjih zajezitvenih ukrepov. Med drugim sta predvidena ponovno odprtje nenujnih trgovin in obratovanje barov ter restavracij na odprtih terasah. Občutno naj bi tudi omilili omejitve glede potovanj v in iz tujine, pri čemer naj bi bile države razdeljene po t. i. sistemu semaforja.

koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poleg tega vlada v Londonu načrtuje uvedbo covidnih potrdil, ki bi ljudem, ki so bolezen covid-19 preboleli, ali so bili proti novemu koronavirusu cepljeni oziroma so bili negativni na testiranju, po dolgem času znova omogočila udeležbo na množičnih dogodkih. Britanski premier naj bi vse novosti še danes predstavil novinarjem, poroča STA.

Ne spreglejte