Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 4. 2021,
9.57

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

test Koronavirus

Nedelja, 4. 4. 2021, 9.57

3 leta

Število okuženih še vedno skrb vzbujajoče, tudi v soboto pozitivnih več kot četrtina testiranih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

V soboto je bilo v Sloveniji ob opravljenih 2.797 PCR-testih potrjenih 720 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 25,7 odstotka opravljenih testov.

Novice V petek pozitivnih več kot četrtina testov, umrlo pet ljudi #video

Stanje se bistveno ne izboljšuje, saj je bilo včeraj prav tako pozitivnih več kot četrtina opravljenih testov, čeprav so opravili skoraj polovico manj testov kot v petek. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa se je še nekoliko dvignilo na 1058. 

V soboto, 3. aprila, je bilo po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, opravljenih 2.797 PCR-testov, od tega je bilo potrjenih 720 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih znaša 25,7 odstotka, umrlo pa je sedem oseb s covid-19.

Število aktivno okuženih zdaj znaša 14.111, kar je odstotek in pol več kot v petek. V bolnišnicah je trenutno 535 ljudi, od tega 124 na oddelkih intenzivne nege. V Sloveniji je doslej umrlo 4075 covidnih bolnikov.

Trend obolelosti s koronavirusom v 🇸🇮 na dan 3. 4. 2021 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 2797 - Št. pozitivnih: 720...

Posted by Vlada Republike Slovenije on Sunday, April 4, 2021


V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana trenutno zdravijo nekaj manj bolnikov z boleznijo covid-19 kot pred tednom dni, a kot so poudarili v največji slovenski bolnišnici, to ne odraža pravega stanja v državi, saj so oddelke, namenjene oskrbi bolnikov s to boleznijo, vmes znova odprle skoraj vse bolnišnice.

V UKC Maribor medtem število okuženih ves teden rahlo narašča.

Gospodarsko razstavišče, cepljenje | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

Posvetovalna skupina predlaga ustavitev cepljenja mlajše populacije z AstraZeneco

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za POP TV povedala, da posvetovalna skupina predlaga ustavitev cepljenja mlajše populacije s cepivom AstraZenece, dokler se ne razjasnijo dileme glede resnih neželenih učinkov tega cepiva, poroča STA. Medtem se v Sloveniji začenja cepljenje starejših od 60 let.

Novi pojavi tromboz v povezavi s cepivom AstraZenece vzbujajo skrb po vsem svetu. Beovićeva je pojasnila, da "vzročna povezava seveda ni dobro dokazana. Res pa je, da je narejenih nekaj korakov naprej in da je videti, da gre pretežno za ženske. Pri nekaterih bolnikih so našli protitelesa proti trombocitom."

Na vprašanje, kaj napotek posvetovalne skupine za cepljenje pomeni za mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenece, pa je vodja posvetovalne skupine odgovorila, da trenutno še ne vedo: "Dobro je, da je naslednja doza po 12 tednih, ne prej, ker je učinkovitost s tem boljša. Tako da se nam ne mudi. In v tem času bo sprejeta odločitev, kaj narediti z drugim odmerkom."

V prihodnjem tednu bosta po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Slovenijo predvidoma prispeli dve pošiljki cepiv proti novemu koronavirusu, skupaj skoraj 53 tisoč odmerkov. Tako bodo v prihodnjem tednu cepili vse starostne skupine, starejše od 60 let.

NIJZ sicer predlaga, da se cepivi proti novemu koronavirusu Pfizerja in BioNTecha ter Moderne uporabljata za cepljenje oseb, starih 65 let in več, posebej ranljive kronične bolnike ter oskrbovance domov starejših. Uporabo cepiva AstraZenece predlagajo za cepljenje oseb med 60. in 64. letom, pa tudi za starejše, če izrazijo zanimanje za cepljenje s tem cepivom.

Po novih poročilih o krvnih strdkih je sicer cepljenje proti novemu koronavirusu s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca za mlajše od 60 let pred dnevi začasno ustavila Nizozemska, pred tem je tudi nemška stalna komisija za cepiva (Stiko) začasno priporočila cepivo proti novemu koronavirusu družbe AstraZeneca le za starejše od 60 let.

Evropska agencija za zdravila (Ema) naj bi novo priporočilo glede tega cepiva podala v sredo.

Preverite tudi:

policija policisti
Novice Danes izjemoma dovoljeno prehajanje regij za druženje z družino
Ne spreglejte