Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
15.16

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

nabiranje gob zdravje gobe

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 15.16

5 let, 7 mesecev

Samo v tem mesecu se je z gobami zastrupilo 14 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Rdeča mušnica, goba, strupena goba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vsako leto je največ zastrupitev z gobami v septembru in oktobru, zato strokovnjaki v tem obdobju znova svetujejo previdnost pri nabiranju oziroma uživanju gob. V Centru za zastrupitve na UKC Ljubljana so septembra letos doslej obravnavali 14 primerov zastrupitev z gobami ali sumov, da gre za to, lani v vsem septembru pa je bilo primerov 50.

Število zastrupitev z gobami se iz leta v leto spreminja, saj je to odvisno od gobarske sezone in tudi od tega, ali se zastrupi posameznik ali večje število ljudi naenkrat. Največ zastrupitev z gobami je septembra in oktobra, dogajajo pa se tudi zunaj gobarske sezone, če ljudje jedo strupene vložene ali zmrznjene gobe.

V letošnjem septembru doslej obravnavali 14 primerov

V 24-urni toksikološki službi Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo (Center za zastrupitve) interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v letošnjem septembru doslej prejeli osem klicev zdravnikov o 14 bolnikih, ti naj bi imeli prebavne težave po zaužitju gob, na oddelku pa so zaradi zastrupitve z gobami zdravili štiri bolnike.

Nevarna je predvsem zamenjava štorovk s smrtno nevarnimi kučmicami, ki vsebujejo amanitin in povzročijo odpoved jeter, so sporočili iz UKC Ljubljana.

jurček, goban, goba
Trendi Kdaj bodo to jesen gobe najbolj rasle?

Slabost lahko povzročijo tudi neustrezno pripravljene užitne gobe

Lani so na UKC Ljubljana v septembru prejeli 30 telefonskih klicev in pri tem obravnavali 50 bolnikov zaradi zastrupitev ali suma, da gre za zastrupitev z gobami. Leta 2012 pa so prejeli celo več kot 100 klicev in sprejeli 33 bolnikov zaradi zastrupitve ali suma na zastrupitev z gobami.

gobe, jurčki | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ob tem v UKC pojasnjujejo, da nekaj bolnikov lahko obravnavajo samo ambulantno. Prebavne težave, kot so slabost, bruhanje in driska, so največkrat posledica zaužitih užitnih gob, ki pa niso bile ustrezno pripravljene.

Vzroki za omenjene težave so lahko tudi zaužitje prevelikih količin gob v večernih urah, neustrezno shranjevanje gob, uživanje starih, surovih ali razpadlih gob ter neupoštevanje diete pri ljudeh z obolenji žolčnika, želodca, trebušne slinavke in podobno.

nova bankovca
Novice Takšna bosta nova bankovca za 100 in 200 evrov

Od bruhanja do halucinacij in celo smrti

Znaki zastrupitve z gobami pa so odvisni od vrste gob in njihovih strupov. Največ strupenih gob povzroči prebavne težave, kot so slabost, bruhanje, krči v trebuhu in driska, kar je podobno kot pri uživanju neustrezno pripravljenih užitnih gob ali pri nekaterih drugih boleznih.

Hkrati pa so posledice uživanja strupenih gob lahko okvare jeter in drugih organov, nekatere vplivajo na osrednje živčevje in povzročijo zmedenost, halucinacije in motnjo zavesti, uživanje strupenih gob se lahko konča tudi s smrtjo. gobe | Foto: bralec Marko Foto: bralec Marko

Kot navajajo na UKC, imamo v Sloveniji vsako leto še vedno enega ali več smrtnih primerov zaradi zaužitja strupenih gob ali zaradi zapletov oziroma poslabšanja predhodnih bolezni po zaužitju sicer užitnih gob.
Damir Črnčec
Novice Šarec in LMŠ v bran Črnčecu, peticijo podpisalo že tri tisoč ljudi

Pomemben je podatek o času zaužitja gob

Zdravniki opozarjajo, da se moramo v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom. V diagnostičnem postopku pa je med drugim pomemben podatek o času, ki je pretekel od zaužitja gob do prvih znakov zastrupitve.

Kot opozarja stroka, moramo biti pozorni zlasti na zastrupitve z gobami, kjer so znaki zastrupitve nastopili po šestih do 24 urah. V teh primerih moramo pomisliti na možnost zastrupitve s smrtno nevarno zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami.

burek burger
Trendi Nenavadni izum, ki je navdušil Zagrebčane - burek burger

"Nabirajte in jejte le gobe, ki jih dobro poznate"

Najbolj strupene oziroma smrtno nevarne so gobe iz skupin mušnic, dežničkov, kučmic in luskinčkov, ki vsebujejo amatoksine.

Zdravniki tako v obdobju aktualne gobarske sezone znova navajajo "zlata pravila" pri nabiranju in uživanju gob. Ljudem svetujejo, naj nabirajo in jedo le gobe, ki jih dobro poznajo.

Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami. Gobe so težko prebavljiva hrana, zato naj bi jih uživali kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, ne kot glavno jed, prav tako niso priporočljive zvečer pred spanjem.

Kranjska vahta
Novice Kranjska vahta le "medijski eksperiment", policija poziva avtorja, naj se javi #foto
Ne spreglejte