Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2020,
17.30

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

9

Natisni članek

Marjan Šarec odstop Aleš Šabeder vlada dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Ponedeljek, 27. 1. 2020, 17.30

4 leta, 2 meseca

Šabeder: Šarec je imel na mizi tudi mojo bianco odstopno izjavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

9

Aleš Šabeder, minister za zdravje RS. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Po odstopu premierja Marjana Šarca in ministra za finance Andreja Bertonclja je zdravstveni minister Aleš Šabeder za STA pojasnil, da je Šarcu pred dobrimi 14 dnevi tudi sam podal bianco odstopno izjavo. S položaja bi odšel takoj po predložitvi dveh sistemskih zakonov: "Nisem več videl poti naprej. Dirigent z zvezanimi rokami težko vodi ansambel."

Spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakon o dolgotrajni oskrbi sta bila po besedah zdravstvenega ministra Aleša Šabedra skoraj pred koalicijskimi usklajevanji in pogajanji z Ekonomsko-socialnim svetom. Tako potrebna zdravstvena reforma bi bila na mizi, je minister pojasnil v današnji izjavi za STA.

Zadeve pa so se ob današnjih dogodkih bistveno spremenile. Omenjena sistemska zakona bosta glede na to, da bo vlada opravljala le še tekoče posle, po besedah ministra ostala v predalu.

Šabeder priznal, da ni bilo več mogoče delati

A Šabeder ni nameraval vztrajati na funkciji tudi po predložitvi sistemskih zakonov, temveč bi začela veljati njegova bianco odstopna izjava. "Vidite, kaj se je dogajalo zadnje mesece, koliko napadov je bilo name in na ministrstvo, koliko podtikanj, zaviranj z vseh strani: političnih, lobijev, medijev. Pravzaprav ni bilo več mogoče delati," je danes priznal minister. Razkril je, da je imel zvezane roke pri vodenju enega izmed najbolj pomembnih ministrstev vlade in države: "Težko vztrajaš na mestu ministra ob takšnih pogojih."

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec odstopil: poziva na predčasne volitve #video

V sredo bo sicer DZ odločal o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Gre za novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je vložila Levica, koalicija pa precej preoblikovala.

Šabeder je ves čas dajal vedeti, da ima pomisleke o poslanskem zakonu, izrecno ga tudi ni podprl. Tudi danes je na vprašanje STA, ali ima zakon njegovo podporo, odgovoril posredno.

Marjan Šarec
Novice Šarec razkril, kdaj točno se je odločil za odstop #video

Ponovil je svoje prepričanje, da parcialni posegi niso nikoli najboljša rešitev, temveč je zagotovo najboljša rešitev sistemski zakon. Tako se tudi ni želel opredeliti do vprašanja, ali se mu zdi smiselno, da poslanci zdaj sploh sprejmejo zakon. Z današnjim Šarčevim odstopom se okoliščine spremenijo, tako da bo po Šabedrovih besedah pred sredinim glasovanjem o noveli verjetno potreben še en krog pogovorov s poslanskimi skupinami.

Janša bi čas do volitev izkoristil za sprejem nujno potrebnih zakonov

Medtem pa je prvak SDS Janez Janša v današnjem odzivu na Šarčev odstop povabil na pogovore o tem, da čas do volitev izkoristijo za sprejem nekaj nujno potrebnih zakonov. Med njimi je naštel zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije in vložila NSi, ter zakon o javnih naročilih v zdravstvu. Zadnjega bodo po Janševih navedbah v kratkem vložili, s tem pa "napadli eno od ključnih korupcijskih težav", poroča STA.

Marjan Šarec. Zdravko Počivalšek.
Novice Šarec in Janša: Gremo na volitve. Kaj pravijo preostali? #video

Šabeder je danes na vprašanje, ali je pripravljen pri tem sodelovati, odgovoril z zagotovilom: "Dokler bom na funkciji zdravstvenega ministra, bom delal v dobro zdravstvenega sistema."

V izjavi za STA je dejal, da težko komentira Šarčev in Bertoncljev odstop, saj da je zanju izvedel iz medijev. V zadnjih dneh so sicer ob ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in nameri za uvedbo obveznega pavšalnega zdravstvenega prispevka odmevala različna stališča ministrov LMŠ. Bertoncelj in Šabeder si nista bila enotna o proračunski varovalki v primeru primanjkljaja v zdravstveni blagajni.

Marjan Šarec
Novice Analiza: "Novi mandatar bi moral vedeti, kaj se je zgodilo Andreju Bajuku"

Šarec je v petek medijem sporočil, da je pomembno to, da sta pri rešitvah usklajena z ministrom za zdravje. Danes je zatrdil, da nesoglasja med ministroma niso vplivala na njegovo odločitev za odstop.

Sonja Šmuc
Novice GZS: Šarec je z odstopom presekal gordijski vozel
Ne spreglejte