SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Marjan Šarec odstopil: poziva na predčasne volitve #video

10

termometer

Predsednik manjšinske vlade Marjan Šarec je po letu in pol na položaju odstopil. "Ta vlada samo s temi partnerji ni bila sposobna izvesti strukturnih reform," je ob odstopni izjavi povedal Šarec. "Najbolj pošteno je, da gremo na predčasne volitve," je dejal. Napovedal je tudi, da bi v primeru predčasnih volitev na njih stranka LMŠ nastopila skupaj s SMC, ki jo vodi Zdravko Počivalšek. 

Predsednik DZ Dejan Židan je že prejel obvestilo premierja Marjana Šarca o odstopu s funkcije predsednika vlade. Šarec naproša, da se DZ z njegovim odstopom seznani čim prej. Medtem pa je pričakovati, da bo predsednik republike Borut Pahor v sredo dopoldne opravil prve neformalne pogovore v zvezi z njegovimi ravnanji po odstopu predsednika vlade.

Janez Janša Marjan Šarec Novice Šarec in Janša: Gremo na volitve. Kaj pravijo preostali? #video

Kot je Šarec še dejal ob odstopni izjavi, je najbolje, da se državljani Slovenije odločijo, ali mu zaupajo ali ne. "Ta vlada s temi partnerji ni bila sposobna izvesti korenitih sprememb oziroma strukturnih reform. Zato verjamem, da bo že v tem hipu začela delovati parlamentarna kuhinja in oblikovanje nove vlade," je povedal Šarec in dejal, da bi bil do državljanov in državljank Slovenije najbolj pošten razpis predčasnih volitev. "Ljudje naj povedo, ali mi zaupajo in želijo, da delam naprej, in ali je ta podpora, ki jo imamo v javnosti – vsaj po anketah sodeč –, realna ali ne."


Video: zgodovina vlade Marjana Šarca


"Razne kuhinje mi ne dišijo"

"S 13 poslanci in s to koalicijo v državnem zboru pričakovanj ljudi ne morem izpolniti. Lahko pa jih izpolnim po volitvah," je pojasnil Šarec in izpostavil, da bi se lahko za prihodnje volitve LŠM povezala s stranko SMC, o čemer naj bi že govorila s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom.

"Počivalšku in stranki SMC ponujam partnerstvo. Ponujam ga tudi lokalnim listam, iniciativam in vsem, ki bodo zainteresirani z mano iti na volitve. Naj ljudje povedo, ali nam zaupajo ali ne. To bi bilo najbolj demokratično in pošteno," je izpostavil odhajajoči premier. "Razne kuhinje, ki pa se bodo začele dogajati, pa meni ne dišijo in tam zraven stranke LMŠ tudi ne bo," je sklenil Šarec.

Podpora vladi Šarca je nekoliko zrasla

Odhajajočo vlado je po zadnjih javnomnenjskih anketah podpiralo 48,9 odstotka vprašanih (decembra 45,4 odstotka). Ni je podpiralo 37,5 odstotka vprašanih (decembra 38,2), 13,7 odstotka pa je bilo neopredeljenih (decembra 16,4). Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik države Borut Pahor, ki mu sledi zdaj že odhajajoči premier Šarec.

Na predčasnih državnozborskih volitvah, ki so potekale junija 2018, je stranka LMŠ dosegla 12,6 odstotka glasov ter tako dobila 13 poslanskih mest v državnem zboru. Na položaj predsednika vlade je Šarec stopil tri mesece pozneje, septembra 2018.

Reuters Andrej plenkovič Novice Svetovni medij Šarca zamenjal za Plenkovića

Tretji premier zapored, ki je odstopil

Šarec pa ni prvi predsednik vlade, ki je s položaja odstopil. Leta 2018 je nekaj mesecev pred koncem mandata odstopil Miro Cerar. Čeprav so se gospodarske razmere v državi v času njegove vlade izboljšale, so se kopičile tudi težave, kaplja čez rob pa je bila po Cerarjevih besedah odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum, na katerem so volivci podprli zakon o drugem železniškem tiru Divača–Koper, poroča STA.

Drnovšek je odstopil leta 2002, Bratuškova leta 2014 in Cerar leta 2018. Drnovšek je odstopil leta 2002, Bratuškova leta 2014 in Cerar leta 2018. Foto: STA

Pred Cerarjem je odstopila tudi Alenka Bratušek. Ta je vodenje vlade kot prva slovenska premierka prevzela v turbulentnih političnih razmerah, odstopila pa je po dobrem letu dni na položaju, in sicer zaradi razkola v lastni stranki. Odstopila je namreč po porazu proti Zoranu Jankoviću v tekmi za vrh Pozitivne Slovenije. S tem je padla tudi celotna vlada, poslanska skupina PS pa se je razdelila na dva dela – enega, naklonjenega Jankoviću, in drugega, naklonjenega Bratuškovi.

Kot prvi predsednik vlade pa je leta 2002 odstopil Janez Drnovšek, sicer tudi drugi slovenski predsednik. S položaja je odstopil približno na polovici mandata po izvolitvi za predsednika države. Položaj predsednika vlade je nato prevzel Anton Rop iz vrst Drnovškove LDS, piše STA.

Kaj sledi?

Potem ko je Šarec napovedal svoj odstop in pozval k sklicu predčasnih volitev, je prvi na potezi predsednik državnega zbora Dejan Židan. Ta mora, potem ko bo prejel obvestilo o odstopu – Šarec ga je napovedal že za danes –, najkasneje v sedmih dneh predlog uvrstiti na sejo državnega zbora.

Ta je sicer v današnji izjavi povedal, da bi se lahko državni zbor z odstopom Šarca seznanil v sredo, predčasne volitve pa bi lahko potekale v drugi polovici aprila. Poslanci se z odstopom samo seznanijo. S tem predsedniku vlade preneha funkcija, vendar mora skupaj z ministri opravljati tekoče posle do imenovanja nove vlade. 

Marjan Šarec Dejan Židan Foto: STA

Predčasne volitve razpiše predsednik republike skupaj z aktom o razpustitvi državnega zbora. Izvedejo se lahko najhitreje v 40 dneh in najkasneje dva meseca po razpustitvi državnega zbora. A še pred razpisom predčasnih volitev se predsednik republike posvetuje s predstavniki parlamentarnih strank, ali imajo kandidata za mandatarja.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi državni zbor, nato pa začne teči nov, 14-dnevni rok, v katerem lahko mandatarja predlaga poslanska skupina ali najmanj deset poslancev.

Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve. Tej situaciji pa se lahko državni zbor izogne, če v 48 urah le izvoli predsednika vlade, pri čemer za takšno izvolitev zadostuje večina opredeljenih glasov navzočih poslancev, piše na strani državnega zbora.

Marjan Šarec. Andrej Bertoncelj. Novice Minister za finance odstopil

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 481
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin