Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2020,
10.32

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

70

Natisni članek

Marjan Šarec SMC LMŠ odstop predčasne volitve

Ponedeljek, 27. 1. 2020, 10.32

4 leta, 2 meseca

Šarec in Janša: Gremo na volitve. Kaj pravijo preostali? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

70

Premier Marjan Šarec je ob odstopu v isti sapi napovedal, da bo v primeru predčasnih volitev na njih stranka LMŠ nastopila skupaj s SMC, ki jo vodi Zdravko Počivalšek. "Ne vidim potrebe za nove volitve. Volitev je bilo v zadnjem obdobju preveč," pa je na to odgovoril Počivalšek. Kaj si želijo preostale stranke?

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec odstopil: poziva na predčasne volitve #video

Marjan Šarec je po dobrem letu vodenja slovenske vlade odstopil. Na položaj je bil potrjen 17. avgusta leta 2018, odstopa pa po 528 dneh na premierskem položaju.

Šarec je v svoji odstopni izjavi dejal, da bi v primeru predčasnih volitev na njih nastopil skupaj s stranko SMC. Napoveduje nove, že pete predčasne parlamentarne volitve. Po njegovih besedah bi bilo do državljanov najbolj pošteno, "da gremo na predčasne volitve in ljudje povedo, ali mi zaupajo".

Počivalšek si ne želi predčasnih volitev

Vodja SMC Zdravko Počivalšek, sicer minister za gospodarstvo, je v izjavi za medije zavrnil Šarčeve besede. "Odstop Šarca še ne pomeni potrebe po novih volitvah. Volitev je bilo v zadnjem obdobju preveč," je dejal Počivalšek, ki je slutil njegov odstop. "Nas zanima sodelovanje in tisto, kar je dobro za državo," je dodal Počivalšek.

Počivalšek je na vprašanje, ali bodo poskušali oblikovati novo vlado, morda pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše ali predsednika NSi Mateja Tonina, pa je ponovil, da SMC zanima sodelovanje in vse tisto, kar je dobro za državo kot tako: "Ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej."

Židan oster: Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane

Predsednik SD Dejan Židan je bil ob Šarčevem odstopu zelo oster. "Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane," je dobro uro po njegovem odstopu dejal Židan.

Dejan Židan | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Kot je dodal Židan, v SD niso nikoli sprejeli teze, da je vlada operativno nesposobna, če je manjšinska.

Židan je ob tem zavrnil možnost sodelovanje v vladi pod vodstvom SDS. "Smo stranka, ki verjame v solidarnost, v socialne vrednote. Smo stranka, ki vnaprej pove, s kom želi vladati. Nekih bližnjic ne želimo iskati, zato verjamem in pričakujem, da bomo novega mandatarja z vsemi pooblastili, ki bo imel pogum svoj mandat izpeljati do konca, dobili po izrednih volitvah," je dejal Židan.

Za predčasne volitve tudi Janša

Da so najbolj verjeten scenarij predčasne volitve, je prepričan tudi predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

"So pa seveda po tem odstopu predsednika vlade, ki ga toplo pozdravljamo, daleč najbolj verjetne predčasne volitve," je dejal Janša in vse pozval, naj do predčasnih volitev izkoristijo čas in sprejmejo nekaj nujno potrebnih zakonov.

Tonin: To je ena razumnejših potez v tem letu in pol

Za nove volitve je tudi predsednik NSi Matej Tonin. "To je ena razumnejših potez v tem letu in pol," je odstop komentiral Tonin. Alternativna koalicija bi bila po besedah Tonina šibka. "Samo po nepotrebnem bi podaljševali agonijo," je dejal.

Bratušek: Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev

Do sestopa Šarca je bila kritična tudi Alenka Bratušek. "Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala," je predsednica SAB komentirala odstop premierja.

"Mislim, da bo v naslednjih dneh čas pokazal, kaj se bo zgodilo. SAB bo jasno povedala, kaj so naše prioritete, kje se stvari dajo izboljšati. Nadaljevali bomo delo na vseh naših ministrstvih," je še dejala Bratuškova.

Alenka Bratušek | Foto: STA , Foto: STA ,

Pivčeva: Ne želim "soliranja" znotraj stranke

Novopečena predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pravi, da so v njeni stranki pripravljeni na predčasne volitve. O morebitni alternativni koaliciji ni želela govoriti, saj želi najprej opraviti pogovor znotraj stranke. "Ne želim nobenega 'soliranja' znotraj stranke. Vendarle mislim, da bomo dali takšno odločitev, ki bo primerna za stranko, ne zame osebno," je dejala.

Mesec: Ta koalicija ni več imela nobenega smisla

Luka Mesec | Foto: STA , Foto: STA , V Levici, kjer so pred časom končali sodelovanje s Šarčevo koalicijo, so pripravljeni na predčasne volitve. Z desnimi strankami niso pripravljeni na sodelovanje.

"Ta koalicija ni več imela nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem. Zato je prav, da je premier Šarec s predčasnim odstopom ponudil možnost, da se lahko oblikuje koalicija, ki bo ključne izzive prihodnosti zmožna ne le napisati, ampak predvsem izvesti," je odstop komentiral Mesec.

Jelinčič: Jaz bi se vedno boril do konca

"Odločil se je. Videl je, da znotraj vlade vsak minister dela malo po svoje, vsak minister bolj posluša svoje strankarske usmeritve, ne razmišlja pa o prihodnosti države. To je osebna odločitev, težko je reči, kako on to jemlje in zakaj. Jaz bi se vedno boril do konca," je odstop komentiral predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Glede scenarijev za naprej Jelinčič ne želi preveč napovedovati. "Treba je počakati, saj je najslabše skakati na glavo nekam, če pri tem ne veš, kam skačeš," je dodal Jelinčič.

Odstop premierja Marjana Šarca bo po mnenju sindikalistov povzročil odmik od nujno potrebnih reform in ukrepov na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in stanovanjske politike. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič in predsednik Pergama Jakob Počivavšek si od nove vlade želita, da bo – ne glede na to, kaj se bo zgodilo – čim prej nadaljevala delo. STA
vOLITVE
Novice Pet korakov do predčasnih volitev. To so možni datumi.
Ne spreglejte