SiolNET. Novice Slovenija
2,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pet korakov do predčasnih volitev. To so možni datumi.

2,57

termometer

vOLITVE
Foto: STA

Potem ko je odstopil premier Marjan Šarec, so aktualne predčasne volitve. Če bodo te razpisane, bodo to še pete zaporedne parlamentarne volitve, ki bodo imele predpono "predčasne". Kakšen je postopek, da pride do njih?

Po odstopu Šarca je prvi na potezi predsednik državnega zbora Dejan Židan. Ko bo prejel Šarčevo obvestilo o odstopu, mora najkasneje v sedmih dneh predlog uvrstiti na sejo državnega zbora.

Poslanci se nato seznanijo z odstopom, predsedniku vlade s tem preneha funkcija, mora pa opravljati tekoče posle skupaj z ministri.

Predčasne volitve razpiše predsednik države in se lahko izvedejo najprej v 40 dneh in najkasneje v dveh mesecih po razpustitvi državnega zbora.

Še pred tem se predsednik države posvetuje s predstavniki parlamentarnih strank o tem, ali imajo svojega kandidata za mandatarja.

Predčasne volitve najprej konec marca

V primeru, da predstavniki strank nimajo kandidata za mandatarja, začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem lahko mandatarja predlaga poslanska skupina ali najmanj deset poslancev.

Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve. Tej situaciji pa se lahko državni zbor izogne, če v 48 urah le izvoli predsednika vlade, pri čemer za takšno izvolitev zadostuje večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Če bodo razpisane predčasne volitve, bi te lahko bile v drugi polovici aprila. Najbolj verjetno v nedeljo 12. ali 19. aprila.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije. Novice Marjan Šarec odstopil: poziva na predčasne volitve #video Janez Janša Marjan Šarec Novice Šarec in Janša: Gremo na volitve. Kaj pravijo preostali? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin