Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
27. 1. 2020,
14.44

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

10

Natisni članek

Sonja Šmuc GZS gospodarstvo vlada Marjan Šarec

Ponedeljek, 27. 1. 2020, 14.44

4 leta, 3 mesece

GZS: Šarec je z odstopom presekal gordijski vozel

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

10

Sonja Šmuc | Foto YouTube

Foto: YouTube

Predsednik vlade Marjan Šarec je z današnjim odstopom presekal gordijski vozel, so prepričani v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Dodajajo, da v zadnjih nekaj mesecih v vladi niso zaznali usklajene politične smeri, zato je bilo stanje nepredvidljivo. Za prihodnje si želijo čvrste vlade.

"Predlogi zakonov, ki so bili vloženi v parlamentarno proceduro – neredko kar s strani poslancev in mimo socialnega dialoga –, niso temeljili na argumentih in izračunih, temveč čedalje bolj na populizmu in zadovoljevanju enostranskih interesov. Jasne, razumne strategije ni bilo videti. Prihodnji glavoboli, ki jih zdajšnje odločitve politikov povzročajo, pa postajajo vse bolj gotovi. Izzivi, ki so bili pred zdajšnjo vlado, tudi zato, ker je bila manjšinska, preprosto niso bili uresničljivi," je ob odstopu premierja Marjana Šarca dejala Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS.

Šmučeva je izpostavila, da smo bili na področju javne porabe kljub rekordnemu proračunu priča vse večjim zahtevam po dvigu proračunskih izdatkov, zato ne preseneča, da so vlado zapuščali ravno izkušeni gospodarski strokovnjaki.

"Tisti, ki so zastopali glas razuma, ki so se zavzemali za vzdržnost javnih financ, se očitno niso mogli več strinjati s politiko všečnosti za vsako ceno in pohodom nad uspešna podjetja," je prepričana.

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec odstopil: poziva na predčasne volitve #video

Želijo si vlade, ki se bo resno lotila strukturnih vprašanj

Gospodarstveniki si želijo, da bi Slovenija čim prej dobila novo vlado z jasnim političnim mandatom, ki bi se resno lotila najpomembnejših strukturnih vprašanj.

"Skrbi pa nas, da si bomo, medtem ko se bo politika ukvarjala s seboj, otežili položaj pri pogajanjih za novo finančno perspektivo, saj bodo naslednji tedni in meseci odločilni. Ravno tako se utegnejo upočasniti priprave na predsedovanje EU," opozarja Šmučeva.

Za prihodnje si v GZS želijo čvrste vlade. Ključni izziv pa bo tudi v prihodnje, kako različne interese – po eni strani vse večje izdatke za socialo, po drugi strani pa finančno vzdržnost, ki zahteva korenite reforme – uskladiti, še sklenejo.

Klub slovenskih podjetnikov: Šarčev odstop odgovorna poteza

Šarčev odstop je po mnenju Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) glede na izzive, ki čakajo Slovenijo, odgovorna poteza. Njegova vlada je naredila pozitiven korak pri razbremenitvi dela, naredila pa je tudi kakšen negativen korak, so zapisali. Dodali so, da potrebujemo stabilno vlado, ki bo lahko storila kaj več.

Marjan Šarec. Zdravko Počivalšek.
Novice Šarec in Janša: Gremo na volitve. Kaj pravijo preostali? #video

"Z manjšinsko vlado ni mogoče sprejemati ukrepov, ki bodo prinesli prebivalcem boljši jutri. Zato je poteza premierja v odstopu nova priložnost za Slovenijo, da se spopademo s ključnimi izzivi," so prepričani.

"Majemo barko sredi razburkanega morja, kot da ne bi slišali napovedi neurja"

V Združenju Manager so z zaskrbljenostjo sprejeli Šarčev odstop. Poudarjajo, da je politična stabilnost eden ključnih dejavnikov za učinkovito odzivanje države, sploh ob ohlajanju gospodarstva in geopolitičnih negotovostih, ki smo jim priča.

Marjan Šarec
Novice Šarec razkril, kdaj točno se je odločil za odstop #video

"Dejstvo pa je, da je za učinkovito odzivanje države ključna tudi operativnost vlade, ki je bila v razmerah pisane koalicije in manjšinske podpore v državnem zboru močno okrnjena. Namesto tega so bile stranke veliko bolj usmerjene v vse prehitro nabiranje političnih točk z vlaganjem volivcem všečnih predlogov. Ti se na kratek rok zdijo dobri za državljane, na daljši rok pa škodljivi za vse generacije, še posebej za mlade, od katerih je v veliki meri odvisna skupna prihodnost," so prepričani.

Saša Mrak | Foto: Barbara Reya Foto: Barbara Reya V združenju pravijo, da je vlada marsikdaj jasno pokazala, kaj bi morali storiti za večjo blaginjo in s tem dostojnejše življenje vseh ljudi. Z določenimi ukrepi je šla v pravo smer, a je hkrati ustvarila politične razmere, v katerih do konkretnejših reform in strukturnih premikov, ki jih Slovenija potrebuje, spet ni prišlo.

"V času svetovne geopolitične negotovosti in ohlajanja gospodarstva pravzaprav majemo barko sredi razburkanega morja, kot da ne bi slišali napovedi neurja," je izpostavila Saša Mrak Hendrickson, izvršna direktorica Združenja Manager.

Marjan Šarec
Novice Analiza: "Novi mandatar bi moral vedeti, kaj se je zgodilo Andreju Bajuku"

V združenju si želijo čimprejšnjega konsenza politike o naslednjih potezah, najverjetneje o predčasnih volitvah. "Če bomo šli na volitve, naj bodo čim prej. V morebitni volilni kampanji si želimo, da naslovimo teme, ki so za prihodnost Slovenije nujne. Vprašanja družbenega razvoja moramo razreševati z odgovori o produktivnosti našega gospodarstva, soočanju z demografskimi izzivi, kakovosti zdravstvenega sistema, razvoju izobraževalnega sistema in z odločnejšimi ukrepi trajnostnega razvoja," še opozarjajo.

Ne spreglejte