Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
7. 8. 2023,
21.39

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

škoda poplave Robert Golob

Ponedeljek, 7. 8. 2023, 21.39

8 mesecev, 4 tedne

Golob: Razmišljamo o nadomestnih gradnjah

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Robert Golob | Golob je napovedal dodatno spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč z ukrepom državnega sofinanicranja čakanja na delo in neprihoda delavca na delo zaradi višje sile v višini 80 odstotkov delavčeve plače.  | Foto STA

Golob je napovedal dodatno spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč z ukrepom državnega sofinanicranja čakanja na delo in neprihoda delavca na delo zaradi višje sile v višini 80 odstotkov delavčeve plače.

Foto: STA

Na torkovi seji vlade bo po napovedih premierja Roberta Goloba na mizi paket, s katerim bodo prizadetim lahko pomagali neposredno. Razmišljajo tudi o nadomestnih gradnjah za tiste, ki so izgubili domovanja. Občine bi v ta namen priskrbele zemljišča in jih komunalno opremile, država pa bi postavila tipske montažne objekte in jih dala na razpolago prizadetim družinam. Vlada bo obravnavala tudi predlog, da bi bil ponedeljek, 14. avgusta, dela prost dan, ki bi ga poimenovali dan solidarnosti, je v oddaji 24ur Zvečer povedal premier, danes pa to informacijo tudi potrdil. 

Robert Golob
Novice Golob sporoča: 14. avgust bo dela prost dan

To naj bi se zgodilo v nekaj mesecih, takšno pomoč države pa bodo omogočili s spremembo zakonodaje, je v oddaji Odmevi plus na TV Slovenija povedal predsednik vlade Robert Golob. "Ljudem želimo že danes pokazati rešitev," je dejal predsednik vlade in dodal, da se časa za ukrepanje ne sme šteti v mesecih in letih, ampak v dnevih in tednih.

Napovedal je dodatno spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč z ukrepom državnega sofinanicranja čakanja na delo in neprihoda delavca na delo zaradi višje sile v višini 80 odstotkov delavčeve plače. Zakon naj bi v torek sprejela vlada, v sredo pa ga bo obravnaval DZ. Predlog njegovih sprememb glede proračunskih predplačil občinam, ki jih prizadenejo ujme, je vlada sprejela že v soboto, DZ naj bi ga prav tako obravnaval v sredo. Ministri bodo po Golobovih besedah razpravljali tudi o že predstavljenih ukrepih za pomoč gospodarstvu in o korakih za obnovo javne infrastrukture.

Robert Golob
Novice Golob: Prostovoljcem do sedem dni plačane odsotnosti z dela #video

Škoda bo znašala več milijard evrov

"Kar bom zdaj povedal, je v resnici zelo žalostno. Če smo prej škodo ocenjevali na nekaj sto milijonov evrov, pa so nekateri zavijali z očmi, zdaj škodo merimo v milijardah. Vemo, da bo škoda znašala več milijard evrov. Ali se tega zavedamo? Več milijard bo škode," pravi premier Golob. Po njegovih besedah bo vlada obravnavala predlog, da bi bil ponedeljek, 14. avgusta, dela prost dan, ki bi ga poimenovali dan solidarnosti. 

"Povsod bomo morali postrgati, če bomo hoteli to škodo sanirati. Potreben bo rebalans že letošnjega proračuna in že letos bo treba zagotoviti več sto milijonov evrov. V pripravi je tudi proračun za leto 2024 in tudi tam bomo morali obrniti prioritete, vmes pa se truditi, da dobimo čim več pomoči iz tujine," je poudaril Golob.

"Bodimo realni, pri tako visoki škodi, kdorkoli danes daje nerealne obljube, da bo stvari uredil kar tako in še bolj hitro, dela škodo državi. Pozivam vse k zavedanju teže te katastrofe in da s prioritetami damo prednost tistim, ki si ne morejo pomagati sami. Ni ne prostora ne časa za kupčkanje, ne med ministrstvi, še manj med politiki," je dodal.

Golob: Vprašanje je, ali nam bo to uspelo pravočasno narediti

"Kdor misli, da lahko v enem letu reši vse, kar je bilo 30 let zanemarjeno, ta v resnici ljudem laže. Jaz ljudem ne bom lagal. Trajalo bo, preden se izvedejo protipoplavni ukrepi. Danes je zelo pomembno, da okrepimo nasipe, kjer se kaže, da so ošibljeni, in na drugi strani, kar je še boj pomembno, da očistimo struge vodotokov, ki so zasute s kamenjem in lesom. Če pride še enkrat deževlje, voda nima kje teči, kot po cestah in hišah. Struge moramo sprostiti, da bodo zmožne odvajati vodo, ko bo jeseni, na primer, prišlo deževje. Narava nas bo zelo hitro spet testirala. Jaz bom zelo iskren. Ta katastrofa, ki nas je zadela, je tako velika, da je veliko vprašanje, ali bomo kljub vsem naporom in vsemu denarju uspeli to pravočasno narediti. Ne, ker ne bi hoteli narediti, še manj, ker se ne bi zavedali, ampak ker je katastrofa takih razsežnosti," pa je premier dejal v oddaji 24ur zvečer na POP TV.

Po njegovih besedah bo vlada obravnavala predlog, da bi bil ponedeljek, 14. avgusta, dela prost dan, ki bi ga poimenovali dan solidarnosti, da bi se ljudje lahko posvetili urejanju ne le svojih domov, ampak tudi pomoči znancem in sosedom.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg
Novice Na pomoč Sloveniji po poplavah tudi zveza Nato
Poplave
Novice Težki dnevi za Slovenijo: stanje je kritično, največjo težavo zdaj predstavljajo plazovi
Robert Golob
Novice Golob pretresen nad videnim obljublja: Ljudje ne bodo ostali sami #video
poplave, Domžale
Novice Slovenija utrpela najhujšo naravno ujmo v zgodovini države, ceste ponekod še vedno zaprte
Robert Golob
Novice Golob: Že danes vemo, da bo škoda rekordna #video
Robert Golob
Novice Predsednik vlade Robert Golob predčasno prihaja z dopusta
Robert Golob, Janez Janša
Novice Financiranje političnih strank: Svobodi in SDS več denarja
Ne spreglejte