Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
19.25

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

ARSO Marjan Šarec Robert Golob

Petek, 4. 8. 2023, 19.25

9 mesecev

Golob: Že danes vemo, da bo škoda rekordna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

"Narava se je znesla nad večino Slovenije, kot še nikoli do zdaj. Že danes vemo, da bo škoda rekordna, da bo najverjetneje presegla škode, ki smo jih imeli v ujmah v času samostojne Slovenije do zdaj, in da bo največja," je povedal predsednik vlade Robert Golob. Današnja ujma je povzročila verjetno največjo škodo v naravnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije, 

V uvodu je premier Robert Golob izrazil sožalje svojcem žrtve, ki je izgubila življenje v današnjih poplavah, in se zahvalil vsem, ki pomagajo na terenu: "Zahvala pripadnikom civilne zaščite, gasilcem, vojakom, policistom in vsem prostovoljcem, ki se na terenu trudite, ne glede na uro in razmere, da so življenja čim manj ogrožena in da bo škoda manjša."

"Za jutri smo sklicali sejo sveta za nacionalno varnost, ker se želimo vsi politični akterji poenotiti, vključno z opozicijo. Ob 13. uri sledi še izredna seja vlade, po kateri bomo vložili novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Pričakujem, da jo bo DZ obravnaval že v torek ali sredo. Z enim samim namenom, da pride pomoč hitreje do občin in do ljudi," je poudaril.

Obravnavali bodo tudi pomoč, ponujeno iz sosednjih držav in Bruslja. "Rad bi se zahvalil tudi njim. Razmere so res katastrofalne in prav je, da ponujeno pomoč sprejmemo," je bil jasen Golob. 

Po besedah Goloba bodo jutri proučili tudi možnost, da bodo trgovine v nedeljo odprte.  

Šarec: Razmere so resne. Vse razpoložljive enote so na terenu.

"Na razpolago je do 500 vojakov, vsi še niso na terenu, ker tudi sam potek intervencij ne omogoča dostopa do vseh lokacij. Enote se ponekod še vedno prebijajo na lokacije in ni bojazni, da SV ne bi bila aktivirana v vsem svojem obsegu," pa je zagotovil obrambni minister Marjan Šarec

"Razmere so resne. Vse razpoložljive enote so na terenu. Državljane in državljanke res pozivamo: ne hodite naokoli, ne fotografirajte in ne zadržujte se v bližini vodotokov in v bližini intervencijskih ekip. Ne želimo, da pride do kakršnekoli nesreče in nepotrebne žrtve. To je zdaj najpomembnejše. Sistem deluje in bodite potrpežljivi. Kličite na 112 res takrat, ko je nujno," je še poudaril Šarec. 

Na pomoč bodo Sloveniji priskočile tudi ekipe iz tujine, a se morajo, tako Šarec, razmere najprej umiriti, da bodo te ekipe lahko razporedili na terenu in bodo kar se da učinkovito opravljale svoje delo. 

Pri evakuacijah pomagajo tudi policisti 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je predstavil aktivnosti policije, ki prav tako pomaga na terenu. Policija je odprla tudi vrata policijske akademije v Tacnu za ljudi, ki so jih ogrozile poplave. "Imamo do 120 kapacitet z vso potrebno prehrano, če bo treba, pa bomo zagotovili dodatne namestitve v Vadbenem centru Vinka Beznika v Gotenici," je dejal.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je izpostavil, da je današnje hudourniško naraščanje voda marsikoga presenetilo, zato ni pravočasno zapustil svoje hiše. Upa, da bodo ljudje bolje obveščeni in da bodo boljše tudi njihove reakcije. "Vsak odgovoren prebivalec bi moral vedeti, kakšno grožnjo predstavlja voda njegovi hiši," je bil jasen Šestan. Ob tem je prepričan, da so prebivalci ogroženih območij zdaj dobro obveščeni in ozaveščeni, zato ne bi smelo biti večjih težav.

Po Sloveniji smo priča srhljivim prizorom. Celotne vasi so dobesedno pod vodo, voda vdira v stanovanja, ljudje so se zatekli na strehe hiš in drevesa. Marsikdo je moral zbežati od doma, deroča voda je odnašala vse pred seboj, od električnih vodov do plinske cisterne in hiš. Na Ljubnem so visoke vode odnesle tri hiše, v Kamniku je odneslo del mostu čez Kamniško Bistrico, narasla Mislinja je prelomila most med Dravogradom in Slovenj Gradcem. 

Ljudje s strahom pričakujejo, kaj prinaša noč. Padavine se namreč spet krepijo in se bodo razširile nad vso državo, poroča agencija za okolje (Arso). 

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je sporočil, da so na prošnjo uprave za zaščito in reševanje aktivirali urgentno satelitsko spremljanje poplavljenih območij in zemeljskih plazov v Sloveniji, ki pomaga reševalnim in drugim službam pri odzivanju na hude poplave, z imenom CopernicousEMS.

Kako lahko pomagamo 

Za pomoč prizadetim so se že aktivirale tudi nevladne organizacije. Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas in humanitarno društvo ADRA Slovenija so že odprle posebne račune, na katerih bodo zbirale sredstva. Prispevati pa je mogoče tudi s sms-sporočili na številko UJMA5 oz. UJMA10, KARITAS5 in KARITAS10 ali LJUDJE5.

Z današnjo aktivacijo državnega načrta za poplave je aktiviran tudi Rdeči križ Slovenije (RKS) z območnimi združenji, bolničarji, nastanitvenimi enotami in stacionarijem, so sporočili iz organizacije.
Norost Celje
Novice Norost v Celju: lahko bi se končalo tragično #video
Poplave
Novice Ljudje s strahom pričakujejo noč, reke bodo še naraščale #video
Robert Golob
Novice Predsednik vlade Robert Golob predčasno prihaja z dopusta
s
Novice Poplave odnesle plinsko cisterno #video
Ne spreglejte