Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
17.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

srčna kirurgija UKC Ljublnjana

Petek, 27. 7. 2018, 17.30

5 let, 9 mesecev

Rešitve za otroško srčno kirurgijo po mnenju ministrstva ustrezne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Ministrstvo za zdravje v odzivu na izjavo več sindikatov, ki želijo boljše rešitve za problematiko otroške srčne kirurgije, opozarja, da vsako ustanavljanje nove institucije zahteva določen čas. Klinični del Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni bo zaživel, ko bo zagotovljeno varno in kakovostno zdravljenje otrok, so napovedali.

Ministrstvo je spomnilo, da je po posvetovanjih s stroko in po pogovorih s starši otrok ugotovilo, da so težave postale tako velike, da jih je nemogoče rešiti v okviru obstoječe organiziranosti.

Ker je stroka nasprotovala predlogu ministrstva, da se program otroške srčne kirurgije ukine in se zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami zagotovi v tujini, je vlada s sklepom iz decembra lani ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, so spomnili na ministrstvu.

Za otroke so poskrbeli s tujimi strokovnjaki

Nacionalni inštitut je po njihovih besedah že zaposlil nosilce zdravstvene dejavnosti. Nadaljeval bo zaposlovanje zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za kakovostno in varno delovanje. Inštitut je javni zdravstveni zavod, zato bodo veljala enaka pravila kot v preostalih javnih zdravstvenih zavodih. Pravice delavcev ne bodo ogrožene, so zagotovili.

Novice Srčna kirurgija: rok se izteka, starši v negotovosti #video

Posamezni strokovnjaki bodo delali tudi po podjemnih pogodbah, vendar le, dokler inštitut ne bo imel dovolj lastnega kadra za varno in kakovostno obravnavo bolnikov. Dnevni honorarji so po navedbah ministrstva primerljivi s honorarji zdravnikov, ki prihajajo iz Prage.

Priznani strokovnjaki iz tujine po pojasnilu ministrstva trenutno prek inštituta pomagajo Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana, saj ta nima dovolj svojih strokovnjakov, da bi lahko zagotavljal varno in kakovostno obravnavo otrok.

UKC Ljubljana
Novice Poslanci bodo o otroški srčni kirurgiji razpravljali v torek

Kot so dodali, bodo s pomočjo tujih strokovnjakov zagotovili tako varno in kakovostno obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami kot tudi izobrazili zadostno število domačih strokovnjakov, da bodo poskrbeli za otroke, rojene v Sloveniji in v širši regiji.

Politika mora čim prej najti boljše rešitve

Ko bo inštitut deloval v skladu z mednarodnimi smernicami kakovosti in varne obravnave bolnikov in ko bo primerno kadrovsko ter organizacijsko urejen, bo potreben razmislek, ali ga je smiselno priključiti UKC Ljubljana. Do takrat pa bo potrebnega veliko dela in kadrovskih in finančnih vložkov predvsem v izobraževanje mladih, so še zapisali na ministrstvu.

zdravnik halja
Novice Češki kirurgi bodo obravnavo nujnih primerov na otroški srčni kirurgiji zagotavljali v 24 urah

Več sindikatov, ki v UKC Ljubljana združujejo več kot pet tisoč od skupno osem tisoč zaposlenih, je v današnji izjavi zapisalo, da z zaskrbljenostjo spremljajo reševanje problematike otroške srčne kirurgije.

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni naj bi po njihovih besedah nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe in tako zaobšel sistem plač v javnem sektorju. Izrazili so upanje, da bo politika znova premislila zadevo in čim prej našla boljše rešitve.

Mocno srce
Novice "Za kaotične razmere na otroški kirurgiji je krivo vodstvo" #video
Ne spreglejte