Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
17. 11. 2017,
20.38

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

3

Natisni članek

zdravstvo srčna kirurgija UKC Ljubljana

Petek, 17. 11. 2017, 20.38

4 leta, 12 mesecev

"Za kaotične razmere na otroški kirurgiji je krivo vodstvo" #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

3

Mocno srce

Za napake, ki se dogajajo v UKC Ljubljana, je krivo vodstvo zavoda, so prepričani gostje, ki so sodelovali v oddaji Močno srce na Planet TV.

Komaj teden dni je od zadnjega hudega udarca na otroški srčni kirurgiji, ko sta odšla še zadnja zdravnika. Zaradi razmer in odnosov med sodelavci v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana sta ta teden odpoved dobila tudi generalni direktor UKC Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer. Kdo nosi odgovornost za dogajanje v UKC Ljubljana, je ministrica ukrepala prepozno? Odgovor so poskušali poiskati v oddaji Močne srce na Planet TV.

Nekdanji direktor: Krivo je vodstvo

Mocno srce | Foto: "Za vodenje institucije je vedno odgovorno vodstvo. Tega sem se zavedal tudi sam, zato sem se v nekem trenutku odločil za umik. Zagotovo pa gre za zelo kompleksno vprašanje, kjer odgovornost nosijo tudi tisti, ki imajo vpliv na posamezne procese in institucije. Tudi politika se svojemu delu odgovornosti ne bo mogla izogniti," je uvodoma povedal nekdanji direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec.


Video: 1. del oddaje Močno srce


Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik pa je trdila, da o krivcih ne more soditi, saj ne razpolaga z nobenim poročilom o upravnem nadzoru. "Eno so poročila vodstva zavoda, drugo pa resnično stanje na oddelku," je pojasnila.

Odgovorna tudi ministrica

Z Vrhuncem se je strinjal tudi ugledni slovenski ortoped, ki vrsto let dela v tujini, Danijel Bešič Loredan. Dodal je, da je nadzor tudi jasen. "Že več let spremljamo zgodbe, pa žal nimamo nobenega objektivnega poročila. Ne strokovnega ne upravnega, razen poročila mednarodne komisije. Če je ministrica dobila jasne informacije, da je na otroški srčni kirurgiji nekaj narobe, bi morala prek sveta zavoda nemudoma zamenjati vodstvo. Tega žal ni naredila, zato je odgovornost na njeni strani," je poudaril Bešič Loredan.

Kljub temu, da ves čas poslušamo, da je zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako v Ljubljani varno, na UKC ni slovenskega kirurga, ki bi bil sposoben operirati otroško srce. Vrhunec je pojasnil, da je varnost deklarirana z odstotkom smrtnih primerov. "Glede na dane informacije je ta program zagotovo varen. Drugo pa je, kolikšen občutek varnosti imajo pacienti in njihovi svojci. Tega žal ni mogoče zaznati, saj se nezaupanje povečuje," je povedal.


Video: 2. del oddaje Močno srce


Sistem ne deluje

Po mnenju Bešiča Loredana je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc absolutno prepozno začela postopek za razrešitev sedanjega vodstva UKC Ljubljana. "Politika ima preveč moči v stroki pri vodenju zavodov. Žal trenutno spremljamo politiko, ki ne ve, kaj bi z zdravstvenim sistemom, in rezultat je na dlani," je razrešitev vodstva UKC komentiral Bešič Loredan.

Mocno srce | Foto: "Aktualna vlada je zdravstvo izbrala za kolateralno škodo drugih pomembnejših zgodb, ki koalicijo držijo skupaj. UKC Ljubljana je ogledalo slovenskega zdravstvenega sistema. Ne bi se smeli pogovarjati o posameznikih, temveč o sistemu in nadzoru, ki očitno ne deluje," je opozoril.

Na vprašanje, kdo in kako naj vodi zdravstveno ustanovo, je Čebašek-Travnikova odgovorila, da izkušnje iz tujine kažejo, da je najboljša kombinacija zdravstvene izobrazbe z dodatnim znanjem iz poslovodenja. "Če bi v Sloveniji sledili temu, bi bila organizacija zdravljenja otrok drugače organizirana," je prepričana.

Na vprašanje, ali se na UKC sploh kdo ukvarja z usposabljanjem mladih zdravnikov ali le vsak misli nase, je Vrhunec odgovoril, da je slovenski sistem sicer naravnan k izobraževanju mladih strokovnjakov, a tudi zaradi sebičnih interesov posameznikov žal ne deluje.


Video: 3. del oddaje Močno srce


V oddajo smo povabili zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, ki je udeležbo odpovedala, ker je menila, da se z vodstvom UKC Ljubljana, ki je zanjo že preteklost, ne bo pogovarjala o stvareh, ki so že rešene. Le nekaj ur pred oddajo pa je prišla tudi odpoved vodstva UKC, strokovne direktorice Marije Pfeifer in generalnega direktorja kliničnega centra Andraža Kopača.

Je program otroške srčne kirurgije smiselno ohranjati v Sloveniji?

Večina zdravstvenih programov je vezanih na en sam oddelek. Program otroške srčne kirurgije pa je eden od redkih, ki je zelo kompleksen. Gre za sodelovanje ginekologov, pediatrov kardiologov, kirurgov, intenzivistov … Ali je smiselno ohranjati tovrsten program v Sloveniji? "Podatki o smrtnosti na pediatriji sicer kažejo na razmeroma visoko tehtnost tega programa v Sloveniji. Ali ni bolje, da je za izjemno hude bolezni in tvegane posege otrok obravnavan v domačem okolju? S temi vprašanji se srečujeta menedžment zavodov in ministrstvo. S takšnim programom napreduje tudi stroka," je prepričan Vrhunec.

V Sloveniji se menjajo zdravniki, direktorji zavodov, ministri, težave pa vsa leta ostajajo enake. "S tem se ne rešuje ničesar. Politika je preveč vpeta v zdravstvo, kjer se vrti precej denarja. Politika ima od tega koristi, stroka pa je na stranskem tiru. Stroka mora povedati, kakšne programe v Sloveniji zmoremo imeti," je bil jasen Bešič Loredan.

Čebašek-Travnikova je prepričana, da bi morali nujno zamenjati zdravstveni sistem, na kar na zdravniška zbornica tudi opozarja. "Ne vem, zakaj se ne zgledujemo po sistemih sosednjih držav, temveč izumljamo lastne rešitve," se je spraševala predsednica zdravniške zbornice.

 

Ne spreglejte