Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
16. 10. 2023,
6.05

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

poslanci vprašanje Robert Golob oktober Državni zbor seja

Ponedeljek, 16. 10. 2023, 6.05

6 mesecev, 2 tedna

Golob nad Mesca: Ni mu uspelo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Robert Golob, Luka Mesec | Foto STA

Foto: STA

Premier Robert Golob je v državnem zboru dejal, da je treba preprečiti zlorabe socialnih transferjev, "da se ne izplača bolj biti doma kot pa delati", zato bodo sprožili nadzor nad porabo tega denarja, a bodo hkrati z dodatno obdavčitvijo sladkih in žganih pijač ter tobačnih izdelkov zagotovili sredstva, ki jih ministru za delo Luki Mescu "ni uspelo", da bodo lahko usklajevali socialne transferje.

Poslanec Levice Milan Jakopovič pa bo premierja spraševal o razlogih za odločitev vlade, da pri pripravi zakona o izvrševanju proračunov kot varčevalni ukrep uvede neusklajevanje socialnih transferjev.

Golob mu je odgovoril, da je med pripravo proračuna vsak minister dobil nalogo, da poišče področja, na katerih bodo zaradi sanacije poplav mogoči prihranki s čim manj negativnimi posledicami. Zatrdil je, da se pri tem ni vpletal v delo ministrstev, še najmanj pa v resor, ki ga vodi minister za delo Luka Mesec (Levica). 

"Danes priti sem in izigravati sklepe vlade, pri katerih smo bili vsi enotni, je neodgovorno, pa čeprav je boleče. Pri marsikaterem ministru opažam, da je namenoma pustil zunaj proračuna tiste, ki jih je najtežje zavrniti tukaj, da si je tako olajšal delo. Žal mi je, da je to vaš minister. Verjamem, da ste z njim opravili temeljito razpravo, zakaj se je ta predlog zgodil," mu je odgovoril Golob.

Ob tem je dodal, da je treba preprečiti zlorabe socialnih transferjev, "da se ne izplača bolj biti doma kot pa delati", zato bodo sprožili nadzor nad porabo tega denarja, a hkrati bodo z dodatno obdavčitvijo sladkih in žganih pijač ter tobačnih izdelkov zagotovili sredstva, "ki jih vašemu ministru ni uspelo, da bomo lahko usklajevali socialne transferje".

Razprava o obeh proračunih še poteka

Današnji odgovor Goloba na vprašanje poslanca Levice je odmeval tudi med koalicijskimi partnerji, ki pa hkrati poudarjajo, da razprava o predlogu proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti še poteka, zato se za zdaj še nadejajo možnosti nadaljnjega usklajevanja.

"Za Socialne demokrate je ključno, da ne jemljemo pravic tistim, ki so že tako šibkejši. V času poplav pa smo dobili nov del prebivalstva, ki je močno ogrožen," je ob robu redne seje DZ danes izpostavila predsednica SD Tanja Fajon. Ob tem je spomnila, da je bil proračun sestavljen v drugačnih okoliščinah, je tudi varčevalen, čeprav vlada ne znižuje sredstev za investicije, je navedla.

A pogajanja še potekajo, gre za predloga proračunskih dokumentov in v koaliciji si želijo najti dodatna sredstva tudi za socialne transferje, je zatrdila podpredsednica vlade Fajon. "Upam, da bo v pogajanjih mogoče najti še kaj fleksibilnosti. Za zdaj pogajanja potekajo, želim si ostati optimistka," je sklenila.

Po mnenju vodje poslancev Levice Mateja Tašnerja Vatovca pa je napoved trošarin, ki jo je danes podal Golob, "popolnoma v pristojnosti ministrstva za finance, tako da bi pričakovali, da bi minister za finance to storil veliko prej". Sicer pa današnji odgovor predsednika vlade v Levici razumejo kot signal, da se je moč o ustreznih rešitvah še pogovarjati.

Golob: Samo njim je znano, zakaj strašijo ljudi

Stranko NSi je zanimalo stanje v zdravstvu. Skupščina ZZZS se je namreč prejšnji teden seznanila s finančno projekcijo poslovanja v obdobju od leta 2023 do 2025. Samo zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek, ki ga bodo državljani s prihodnjim letom plačevali zdravstveni blagajni, na ZZZS za leto 2024 napovedujejo 140 milijonov evrov primanjkljaja.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namreč ugotavljajo, da je trenutna višina premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki ga ponujajo tri zavarovalnice, podcenjena. "Ocenjujemo, da je trenutna višina premij 35 evrov za obvezni zdravstveni prispevek prenizka glede na medicinsko inflacijo, ki je okrog devetodstotna. Predvidevamo, da bi se morala povečati vsaj za deset evrov," je medijem po seji skupščine povedala generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar.

Premier Robert Golob je na vprašanje poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja v zvezi s tem poudaril, da je državni zbor omejil ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na 36 evrov in da je vlada v proračunu za leto 2024 zagotovila sredstva za pokritje luknje, ki bo nastala z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovim prenosom na državno zavarovalnico. Kot je dejal, je samo ZZZS znano, zakaj zdaj ljudi straši, da bo treba dvigniti prispevek državljanov za zdravstvo.

Valentina Prevolnik Rupel
Novice Prevolnik Ruplova imenovana za ministrico za zdravje

V zvezi z delom nove zdravstvene ministrice Valentine Prevolnik Rupel je premier dejal, da prejšnja ekipa na ministrstvu ni izpolnjevala pričakovanj, zato so se odločili za zamenjavo. Po njegovih besedah bo na rezultate njenega dela treba počakati vsaj kakšen mesec ali dva, saj jih ni mogoče pričakovati "že od petka do ponedeljka". 

vodovod Prevalje
Novice Rekordno do novega vodovoda: "To je čudežna zgodba"
Robert Golob in Tanja Fajon
Novice Več organizacij in gibanj Goloba in Fajonovo pozvalo k umiku podpore Izraelu
Ne spreglejte