SiolNET. Novice Slovenija
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raziskava: skoraj 80 odstotkov Slovencev do spleta dostopa prek mobilnega telefona

0,42

termometer

mobilni telefon | Velika večina, 77,55 odstotka, za dostop do digitalnih medijev uporablja pametne telefone z operacijskim sistemom Android, kar še utrjuje njegov položaj vodilnega mobilnega operacijskega sistema v Sloveniji.  | Foto: Shutterstock
Velika večina, 77,55 odstotka, za dostop do digitalnih medijev uporablja pametne telefone z operacijskim sistemom Android, kar še utrjuje njegov položaj vodilnega mobilnega operacijskega sistema v Sloveniji. Foto: Shutterstock

Velika večina Slovencev, 79,45 odstotka, do spletnih vsebin dostopa prek mobilnega telefona, kaže raziskava podjetja iPROM o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev. Med brskalniki vodilni delež ohranja Chrome, večina uporabnikov pa ima pametne telefone z operacijskim sistemom Android.

Če skoraj štiri petine Slovencev do digitalnih medijev dostopa prek pametnih telefonov, pa jih nekaj več kot petina (20,55 odstotka) vsebino v digitalnih medijih še vedno poglobljeno raziskuje prek računalnikov, kaže med tednom objavljena raziskava iPROM.

Rast dostopa do spleta prek mobilnih telefonov se je sicer upočasnila

V zadnjem letu se je rast dostopa do spleta prek mobilnih telefonov v primerjavi s preteklimi obdobji sicer upočasnila, znašala je pet odstotnih točk.

Raziskava je po navedbah iPROM letos prvič zaznala trend rasti dostopov do digitalnih vsebin z uporabo pripomočkov za navidezno resničnost, vendar odstotek takšnih naprav še vedno ostaja zanemarljiv (0,01 odstotka).

f Novice Je to sploh mogoče? Hrvaško mestece z apartmaji za 50 evrov in kosili za 10 evrov.

Še vedno največ ljudi uporablja brskalnike Chrome, Firefox in Safari

Delež uporabe brskalnikov na računalnikih se med lanskim in letošnjim junijem ni bistveno spremenil. Vodilni tržni delež ohranja brskalnik Chrome (65,30 odstotka), ki mu sledita Firefox (18,48 odstotka) in Safari (7,46 odstotka). Največjo rast uporabe, 40-odstotno, je v analiziranem obdobju zabeležil brskalnik Edge, ki ga je junija letos uporabljalo 4,25 odstotka Slovencev. Kot so pojasnili raziskovalci, je rast posledica letošnje ukinitve brskalnika Internet Explorer.

Kras Siol Plus Izredno stanje strahu pred volivci

Največ jih uporablja operacijski sistem Android

Velika večina, 77,55 odstotka, za dostop do digitalnih medijev uporablja pametne telefone z operacijskim sistemom Android, kar še utrjuje njegov položaj vodilnega mobilnega operacijskega sistema v Sloveniji. Uporaba Androida se je v enoletnem obdobju povečala za 5,65 odstotka. Applov mobilni operacijski sistem (iOS) medtem dosega 22,45-odstotni tržni delež.

Raziskavo je družba iPROM izvedla med junijem 2021 in junijem 2022, v njej pa je sodelovalo 1,65 milijona slovenskih uporabnikov interneta.

prtljaga Digisvet Še bolj kot na poti po koroni zapravljamo doma Nataša Pirc Musar Novice Nataša Pirc Musar o Klakočar Zupančičevi: Malce naivno je šla v to politično zgodbo #video Grobnik Avtomoto Tragedija na Grobniku: nesrečniku ni bilo pomoči

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin