Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2023,
6.30

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Natisni članek

otroci Pediatrična klinika UKC Ljubljana predsednik vlade premier Robert Golob

Sreda, 20. 9. 2023, 6.30

7 mesecev, 1 teden

Golob napovedal, kaj bo najprej storil novi zdravstveni minister #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Predsednik vlade Robert Golob, ki opravlja funkcijo ministra za zdravje, je dopoldne obiskal pediatrično kliniko UKC Ljubljana. Ogledal si je prostore oddelka za kardiologijo in oddelka za intenzivno terapijo otrok ter se seznanil z razmerami na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Po obisku je v izjavi za medije zagotovil, da vlada ni pozabila na težave v zdravstvu, in napovedal, da bo ime novega zdravstvenega ministra znano do konca meseca. "Njemu prepuščam, da napove ukrepe, ki so bili pripravljeni v tem času in se bodo začeli izvajati z začetkom njegovega mandata," je dejal Golob. Glede smrti dveh otrok s srčno napako je predsednik vlade izrazil sožalje staršem in svojcem ter dejal, da bodo na ministrstvu najprej počakali na rezultate strokovnega nadzora in se potem opredeljevali ter sprožili ukrepe. 

"Vsakič, ko pride človek na pediatrično kliniko, je vedno najprej pretresen, hkrati pa vedno vidi tudi žarek upanja, ki ga dobi, ko se pogovarja z otroki, njihovimi starši, medicinskimi sestrami in zdravniki. Današnji obisk je bil namenjen točno temu, da se pogovorimo in začutimo, s kakšnim upanjem starši s svojimi otroki stopajo na pediatrično kliniko in kakšne so razmere za delo," je po obisku pediatrične klinike povedal predsednik vlade in začasni zdravstveni minister Robert Golob. Zahvalil osebju, ki je zelo požrtvovalno, pediatrična klinika pa ena od vrhunskih inštitucij v državi, je dejal.

Pojasnil je, da so pogovori tekli v več smereh, predvsem so govorili o tem, kako lahko vlada in ministrstvo pomagata kliniki pri tem, da bi zagotovili več osebja na pediatrični kliniki in da se prepoznava njihovo strokovno delo. 

Pred medije so poleg predsednika vlade stopili generalni direktor UKC Marko Jug, strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn in otroški srčni kirurg Janez Vodiškar.

"V bistvu je Golob na pediatrično kliniko prišel narediti vizito, obiskal je službo za kardiologijo in klinični oddelek za intenzivno terapijo otrok," je dodal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Marko Pokorn. Prav tako se je premier srečal tudi z nekaterimi otroki in starši, ki so to želeli, pa tudi predstavnico društva staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Robert Golob | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Golob po smrti dveh otrok: Počakali bomo rezultate strokovnega nadzora in se potem opredeljevali 

Pristojni so se pogovarjali tudi o tem, kako lahko kot vlada krepijo slovenski javni zdravstveni sistem, ki je po besedah Goloba "eden boljših v Evropi in ki mora tak tudi ostati".

"Javni zdravstveni sistemi po vsem svetu se spoprijemajo z izzivi, ki jim prej niso bili priča. Pocovidno obdobje je pripeljalo do tega, da so javni zdravstveni sistemi žal izpostavljeni hudim izzivom. Izkušnje, ki jih imamo v Sloveniji in s povratnimi informacijami strokovnjakov iz tujine, kažejo, da Slovenija pri tem ni osamljena. To ni izgovor, to le pomeni, da moramo delati še bolj. Dajem zavezo, da ta vlada tega ni pozabila, in napovedujem, da bo do konca tega meseca znano ime novega ministra za zdravje. Njemu prepuščam, da napove ukrepe, ki so bili pripravljeni v tem času in se bodo začeli izvajati z začetkom njegovega mandata," je dejal Golob. Na vprašanje, ali je torej odločitev o novem ministru že sprejeta, pa ni želel odgovoriti.

Glede smrti dveh otrok s srčno napako je Golob izrazil sožalje staršem in svojcem ter dejal, da bodo na ministrstvu najprej počakali na rezultate strokovnega nadzora in se potem opredeljevali ter sprožili ukrepe.

Golob je potrdil, da se je zunanji strokovni nadzor začel danes. Med zdravljenjem v Izraelu sta namreč poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja poslana na zdravljenje zaradi težke oblike prirojene srčne napake. Pokorn je v izjavi za medije v torek dejal, da si želi, da bi bil nadzor temeljit in opravljen kar se da ažurno.

Jug: Vsak dan se borimo za zaupanje pacientov

Kirurg Vodiškar je pojasnil, da sam v zdravljenje umrlih otrok ni bil vključen. Sam meni, da težava ni v komunikaciji na področju otroške srčne kirurgije v UKC, je pa verjetno treba vzpostaviti boljšo povezavo z nekim partnerskim centrom, kar so tudi naredili. Spomnil je, da ob njegovi vrnitvi v UKC sodelujejo s kliniko v Stuttgartu, kjer je zaposlen, pa tudi centrom v Münchnu.

"Mislim da bo, ko bo komunikacija z obema centroma popolnoma stekla, zdravljenje tudi za bolnike, ki jih bomo morali pošiljati v tujino, enostavnejše," je poudaril. Na zdravljenje v tujino iz UKC sicer napotujejo otroke z najbolj redkimi in zahtevnimi srčnimi napakami.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je poudaril, da se v UKC vsakodnevno borijo za zaupanje pacientov, ki jih zdravijo, in sicer s transparentnostjo, odnosi in rezultati. To so danes želeli prikazati tudi Golobu, da lahko oceni, "kako napredujemo po tej izjemno težki poti".

UKC Ljubljana
Novice Pokorn si po smrti otrok na zdravljenju v tujini želi temeljitega in ažurnega zunanjega strokovnega nadzora

Marca sodelovanje prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer

Vodiškar je v začetku septembra prevzel vodenje Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC. Po odpovedi Mihe Weissa je UKC Ljubljana maja namreč ostal z enim otroškim srčnim kirurgom - Igorjem Šehićem. Pred tem je marca z UKC Ljubljana sodelovanje prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer.

Trenutno tako v največji zdravstveni ustanovi v državi delujeta dva otroška srčna kirurga, kar je po mnenju vodstva dovolj, da ne bo treba napotovati otrok v tujino, razen v redkejših primerih zahtevnejših posegov, na primer pri otrocih z zelo redkimi in kompleksnimi srčnimi napakami. Te bodo zdravile partnerske bolnišnice, med njimi tudi klinika v Stuttgartu, kjer je zaposlen Vodiškar, pa tudi center v Münchnu.

Policijski trak
Novice Tragedija v Škofji Loki: avtobus do smrti zbil otroka
Marko Jug
Novice Jug ob odhodu srčnega kirurga: Ne izključujemo možnosti, da bi znova sodelovali #video
Ne spreglejte