Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2019,
8.22

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

1

Natisni članek

promet promet Mangartsko sedlo Bohinj

Sobota, 6. 7. 2019, 8.22

4 leta, 9 mesecev

Pozor, zaprti prometni cesti na Mangrtsko sedlo in ob Bohinjskem jezeru!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

1

Bohinjsko jezero, Bohinj | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Danes sta za osebna vozila do 18. ure zaprti prometno zelo obremenjeni cesti na Mangartsko sedlo in proti Ukancu na območju Bohinja. Na naših cestah je sicer zjutraj mirno. Na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je do 11.30 nastal 3,5-kilometrski zastoj. Čakalna doba je še na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane.

Cesta Mangart
Avtomoto Tako čistijo najvišjo cesto v Sloveniji #foto
Novice Milijoni prihajajo v Bohinj: Če ni fovšije, je za vse dost' #foto #video

Po podatkih Razvojne zadruge Mangrt sicer cesto na mangrstko sedlo (na fotografiji koča na Mangrtskem sedlu) v poletnih mesecih dnevno prevozi 200 vozil, od tega okoli 60 odstotkov motorjev, in približno 70 kolesarjev. | Foto: Po podatkih Razvojne zadruge Mangrt sicer cesto na mangrstko sedlo (na fotografiji koča na Mangrtskem sedlu) v poletnih mesecih dnevno prevozi 200 vozil, od tega okoli 60 odstotkov motorjev, in približno 70 kolesarjev. Zapora cest na Mangartsko sedlo in proti Ukancu na območju Bohinja je promocijski ukrep, s katerim želijo izvajalci akcije za en dan umiriti promet in obiskovalce spodbuditi k trajnostni mobilnosti. Dostop je možen peš, s kolesom ali brezplačnim javnim prevozom.

Da bodo v Bohinju, ki se zadnja leta spopada s prometnimi kolapsi v visoki turistični sezoni, poskusili z zaporo ceste ob jezeru, je v pogovoru za Siol.net konec maja napovedal Jure Repanšek, ki v imenu enega najbogatejših Slovencev Damiana Merlaka vodi prenovo bohinjskih hotelov.

V pogovoru, ki ga lahko preberete v članku Milijoni prihajajo v Bohinj: Če ni fovšije, je za vse dost', je dejal, da ukrep podpira:

"Ne zdi se mi prav, da Bohinj promovira naravo, nato pa prideš tja in naletiš na kup avtomobilov." 

Z avtomobilom le invalidi

Mangartska cesta je za osebna vozila zaprta že od včeraj zvečer in bo zaprta ostala še danes do 18. ure. Obiskovalci lahko danes osebna vozila pustijo na brezplačnem parkirišču v Logu pod Mangartom in se proti Mangartskemu sedlu odpravijo peš, s kolesom ali z brezplačnim javnim prevozom.

Prvi javni prevoz do koče na Mangartskem sedlu bo danes na voljo ob 5.30, zadnji javni prevoz v dolino pa isti dan ob 18. uri. Se bodo pa lahko na sedlo z osebnim avtomobilom pripeljale gibalno ovirane osebe, a le neposredno za avtobusom. Za pohodnike in kolesarje je organiziran tudi voden pohod oziroma izlet iz Loga pod Mangartom.

Bohinj
Sportal Začela se je težko pričakovana gradnja kolesarske steze od Bleda do Bohinja

Nekatera bohinjska parkirišča brezplačna

Cesta v Ukanc bo zaprta med 8. in 18. uro. Obiskovalci bodo lahko osebna vozila pustili na parkiriščih - na nekaterih tudi brezplačno - v Bohinjski Bistrici in Ribčevem Lazu ter se proti Ukancu odpravili peš, s kolesi ali brezplačnim javnim prevozom, to je z avtobusom iz Bohinjske Bistrice proti postajališču slap Savica ali z ladjo na relaciji Ribčev Laz-Ukanc.

"Cilj tovrstnih akcij je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo pri vzpostavljanju trajnega, okolju prijaznega režima na izredno obremenjenih območjih Triglavskega narodnega parka," so zapisali izvajalci akcije, med katerimi sta poleg Triglavskega narodnega parka tudi bovška občina in Razvojna zadruga Mangrt.

Na Gruškovju so v visoki turistični sezoni pričakovani večkilometrski zastoji. | Foto: DARS/zajem zaslona Na Gruškovju so v visoki turistični sezoni pričakovani večkilometrski zastoji. Foto: DARS/zajem zaslona

Bled, labod
Trendi Kako čista je voda v Blejskem in Bohinjskem jezeru #video

Stanje na mejnih prehodih

Stanje na cestah

Ne spreglejte