Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
14.28

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

zakon Državni zbor tobačni izdelki protikadilska kampanja

Sreda, 27. 3. 2024, 14.28

1 mesec

Poslanci za spremembo enotni: soglasno za omejitve pri tobačnih izdelkih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Izredna seja DZ | "S predlaganimi ukrepi bomo zaščitili vse, predvsem pa otroke in mladostnike pred na videz privlačnimi, a zdravju škodljivimi izdelki," je poudarila Eva Vodnik, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. | Foto STA

"S predlaganimi ukrepi bomo zaščitili vse, predvsem pa otroke in mladostnike pred na videz privlačnimi, a zdravju škodljivimi izdelki," je poudarila Eva Vodnik, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje.

Foto: STA

Poslanci so obravnavali vladni predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Vse poslanske skupine so napovedale, da ga bodo podprle. Predlog prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice. Poslanci bodo o predlogu glasovali v četrtek.

Državna sekretarka Eva Vodnik z ministrstva za zdravje je v dopolnilni obrazložitvi predloga novele zakona na seji DZ dejala, da predlog v državno zakonodajo prenaša evropsko direktivo, ki se nanaša na ogrevane tobačne izdelke. Uvajajo tudi druge spremembe na državni ravni, ki se nanašajo na hitro rastoči in spreminjajoči se trg elektronskih cigaret ter drugih nikotinskih izdelkov. "S predlaganimi ukrepi bomo zaščitili vse, predvsem pa otroke in mladostnike pred na videz privlačnimi, a zdravju škodljivimi izdelki," je poudarila Eva Vodnik.

Dejala je, da večina mladostnikov začne uporabljati elektronske cigarete prav zaradi privlačnih arom. Vse več raziskav po njenih navedbah kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete poveča tveganje, da bodo začeli kaditi tudi običajne cigarete. Uporaba elektronskih cigaret je povezana z zvišanjem tveganja za bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in rakavimi obolenji, je dejala.

Predlog bo soglasno podprt

Poslanka SD Bojana Muršič je v predstavitvi stališč poslanskih skupin dejala, da bodo predlog novele zakona soglasno podprli. Dejala je, da je bistveni cilj novele zavarovati otroke in mladostnike, katerih zdravje je ogroženo tudi zaradi tobaka. Menijo, da bi morali za zmanjševanje odvisnosti od tobaka resneje poseči po zaščitnih programih in tudi programih pomoči na področju psiholoških stisk, ki so pomemben dejavnik pri zmanjševanju kajenja.

Poslanka Levice Tatjana Greif je dejala, da predlog zakona zelo podpirajo. Meni, da je dober z vidika javnega zdravja kot tudi z vidika boja proti velikim tobačnim mednarodnim podjetjem. "Kar je v pijačah sladkor, so v tobačnih izdelkih arome," je dejala. Meni še, da je treba premisliti o dodatnih ukrepih na tem področju, zlasti z na primer prepovedjo elektronskih cigaret za enkratno uporabo.

Polanec Svobode Rastislav Vrečko je dejal, da poslanci kot predstavniki ljudstva s predlogom izpolnjujejo svojo moralno dolžnost, saj sprejemajo ukrepe za javno zdravje, predvsem otrok in mladostnikov. "Široka dostopnost tobačnih izdelkov, do katerih mladi dostopajo skoraj brez ovir, je velika težava," meni.

Poslanka SDS Karmen Furman je dejala, da predlog zakona pomeni korak k ustreznejši zakonodaji in temu, da bodo elektronske cigarete manj privlačne za mlade. Predlog zakona bodo podprli, saj podpirajo ukrepe, ki vodijo v boljše zdravje državljanov. Zakonska prepoved za dosego cilja, torej zmanjšanja kajenja, po mnenju stranke ne bo dovolj. Menijo, da je treba izvajati več preventivnih ukrepov za ozaveščanje o škodljivosti kajenja.

Poslanka NSi Iva Dimic je dejala, da bodo predlog novele zakona podprli. Poudarila je, da uporaba elektronskih cigaret med mladimi zviša tveganje za kajenje cigaret. Ključni razlog za sprejem predloga je ravno porast uporabe elektronskih cigaret. "Nekateri starši se zanašajo, da so arome manj škodljive od cigaret, za kar ni dokazov," je dejala Dimičeva.

Združenje vejperjev: veliko je neresnic

Na predlog novele zakona so se danes odzvali v Združenju vejperjev Slovenija in pred parlamentom protestno uparili še "zadnjo" elektronsko cigareto. Prepričani so namreč, da sprejemanje zakona spremlja veliko neresnic o elektronskih cigaretah in da so te lahko tudi pripomoček za odvajanje od kajenja. Obenem tudi sami priznavajo, da elektronske cigarete niso popolnoma neškodljive.

Argumente proti noveli so sicer že na odboru DZ zavrnili predstavniki zdravstvene stroke z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik ter Onkološkega inštituta Ljubljana, ki so potrdili, da dolgoročna uporaba elektronskih cigaret podobno kot klasične cigarete zvišuje tveganje za bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorno bolezen ter raka, najbolj pljučnega. Otroci, ki začnejo kaditi elektronske cigarete, imajo od tri do štirikrat večjo verjetnost, da začnejo kaditi tudi navadne cigarete, je opozorila koordinatorka državnega programa za obvladovanje raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana Sonja Tomšič.

Poslanci DZ
Novice Poslanci danes o tobačnih izdelkih ter predlogu zakona o paliativni in hospic oskrbi
Cigareti
Novice Poslanci soglasno potrdili vladni predlog o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov
vape elektronske cigarete
Novice Spremembe na vidiku: nič več kadilnic in arom v elektronskih cigaretah
vape elektronske cigarete
Novice Vsak deseti slovenski 13-letnik že poskusil elektronsko cigareto
Ne spreglejte