Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
19.37

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

elektronska cigareta tobak cigarete

Torek, 12. 3. 2024, 19.37

1 mesec, 2 tedna

Poslanci soglasno potrdili vladni predlog o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
Cigareti | Naklonjenost predlogu so v razpravi izrazili tudi poslanci vseh poslanskih skupin. | Foto Thinkstock

Naklonjenost predlogu so v razpravi izrazili tudi poslanci vseh poslanskih skupin.

Foto: Thinkstock

Poslanci so na seji odbora DZ za zdravstvo potrdili vladni predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Predlog novele med drugim prepoveduje vse arome v elektronskih cigaretah razen tobaka. Člani odbora so namreč sprejeli dopolnilo koalicije, ki v elektronskih cigaretah prepoveduje tudi aromo mentola.

Vladni predlog novele so na odboru podprli tako člani koalicije kot opozicije. Koalicijske poslanske skupine so pred odločanjem o noveli vložile več dopolnil. Predlagale so tudi prepoved arome mentola v elektronskih cigaretah, ki jo je prejšnji predlog dovoljeval. Poleg tega so za skoraj tri leta skrajšale obdobje, v katerem bi bilo mogoče kaditi v kadilnicah. Tako bi bilo to mogoče do konca leta 2025, ne do konca leta 2028, kot je določal prejšnji predlog novele. Člani odbora so vsa dopolnila sprejeli.

Predlog novele zakona v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo. Poleg tega je cilj omejevanja arom v tobačnih in povezanih izdelkih, s čimer želijo zaščititi zdravje, predvsem otrok in mladostnikov, je navedeno v predlogu novele. Arome so namreč eden od ključnih dejavnikov za izbiro teh izdelkov med mladimi.

Ukrepi so pomembni za preprečevanje in zmanjševanje uporabe tobačnih izdelkov 

Vodja Skupine za preprečevanje in zmanjševanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Helena Koprivnikar je poudarila, da so ukrepi v predlogu pomembni za preprečevanje in zmanjševanje uporabe tobačnih izdelkov, predvsem med mladostniki in otroki. Poudarila je, da dolgoročna uporaba elektronskih cigaret podobno kot uporaba klasičnih cigaret zvišuje tveganje za bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in sladkorno bolezen.

Predsednik Združenja vejperjev Slovenije Slaven Kalebić pa je dejal, da je "zakon v taki obliki moralno sporen in neetičen". Meni, da predlog novele ne reši nobene težave glede uporabe elektronskih cigaret, poleg tega odvrača od uporabe elektronskih cigaret tiste, "ki takšno pomoč resnično najbolj potrebujejo".

Pnevmologinja Mihaela Zidarn z Univerzitetne klinike Golnik je navedbe predsednika združenja zavrgla. Dejala je, da znanstveniki, ki niso povezani s tobačno industrijo, niso dokazali nobene bistvene razlike v škodljivosti klasičnega tobaka in elektronskih cigaret. "Tudi mene je presenetilo dejstvo, da niso uspeli zmanjšati celo katrana, nekatere imajo več nikotina in so še bolj zasvojljive," je dejala. Poleg tega je izpostavila, da elektronske cigarete z vonjem in embalažo privabljajo najranljivejše skupine, torej otroke in mladostnike.

S kajenjem je povezanih 16 vrst raka

Glavna koordinatorka državnega programa za obvladovanje raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana Sonja Tomšič je poudarila, da je kar 16 vrst raka povezanih s tobakom, najbolj pljučni rak. Otroci, ki začnejo kaditi elektronske cigarete, imajo od tri- do štirikrat večjo verjetnost, da začnejo kaditi tudi navadne cigarete, je dejala.

Naklonjenost predlogu so v razpravi izrazili tudi poslanci vseh poslanskih skupin.

Poslanka Svobode Vera Granfol je poudarila, da sta bolj kot sprejetje novele pomembna vzgoja in izobraževanje otrok in mladostnikov na področju omejevanja uporabe tobačnih izdelkov. "Kajenje elektronskih cigaret je tipičen primer kapitala na račun otrok in mladostnikov," je dejala.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je dejala, da v stranki podpirajo predlog novele, si pa želijo več promocijskih akcij, v katerih bi opozarjali, da je kajenje škodljivo, pa tudi več vzpodbud za zdravo življenje.

Po mnenju poslanke SD Bojane Muršič je vsak najmanjši ukrep na področju omejevanja uporabe tobačnih in povezanih izdelkov dobrodošel. Dejala je, da bi morali preventivi pri omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov nameniti več denarja. "Podatki, da enajstletniki kadijo elektronske cigarete, so res zaskrbljujoči," je poudarila.

Poslanka NSi Iva Dimic je dejala, da v stranki podpirajo predlog, saj gre za skrb za javno zdravje. "Zdravje je vrednota in na nas je, da to zaščitimo," je dejala.

Poslanka Levice Tatjana Greif je izpostavila, da kajenje povzroča več vrst raka. Novelo predloga podpirajo, vendar menijo, da bi morali povsem prepovedati elektronske cigarete za enkratno uporabo. Poleg tega predlagajo neprivlačno embalažo tudi za elektronske cigarete.

Ne spreglejte