SiolNET. Novice Slovenija
5,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija o ravnanju z migranti pri Ilirski Bistrici: Postopki so bili zakoniti in strokovni #video

5,65

termometer

Postopki v zvezi s petkovim prijetjem večje skupine prebežnikov pri Ilirski Bistrici so bili po dozdajšnjih ugotovitvah zakoniti in strokovni, je v izjavi za medije poudaril vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Koper Tomaž Čehovin. Sicer so večino prijetih migrantov že vrnili na Hrvaško, 15 pa jih je zaprosilo za azil.

Kar 108 od 123 migrantov, ki jih je policija v petek prijela pri Šembijah, so vrnili na Hrvaško, 15 pa jih je zaprosilo za azil. Med slednjimi gre pretežno za mladoletne osebe, je danes pojasnil Tomaž Čehovin iz Policijske uprave Koper. Akcija še poteka, je pa Čehovin izpostavil, da so bili policijski postopki v zvezi s prijetjem večje skupine prebežnikov po dozdajšnjih ugotovitvah zakoniti in strokovni.

Zaradi zagotavljanja varnosti tako prebežnikov kot policistov se postopke izvaja skladno z določenimi zakonitimi standardi in tako je bilo tudi v tem primeru. Policisti so migrantom ukazali, naj se uležejo, s čimer so jih lažje nadzorovali in nato tudi kakovostno izvedli celoten postopek.

Migranti, policija Novice Policija pri Ilirski Bistrici prestregla večjo skupino migrantov #video

Po izvedbi varnostnih pregledov in ko ni bilo več konkretne nevarnosti, da bi bil v postopkih kdo ogrožen, so prebežnike pospremili do avtobusov, s katerimi so jih pripeljali na policijsko postajo. Tam so opravili registracijske postopke in jih nato z avtobusi vrnili hrvaškim organom.

Kot je navedel Čehovin, pri tem nihče ni bil poškodovan niti ni bilo nasilja, migrante pa so tudi oskrbeli z osnovnimi potrebščinami in hrano. Doslej pri migrantih sicer niso našli orožja ali nevarnih predmetov, prirejenih za napad.

V petkovi akciji je sodelovalo okoli 40 policistov, pri čemer so se odzvale tudi druge policijske uprave.

Lampedusa, Italija Novice Po Italijanih ladjo z migranti blokirali še Maltežani

Vodja sektorja uniformirane policije je ob tem sodelovanje s hrvaško policijo ocenil kot dobro ter dodal, da do zdaj ni bilo težav z vračanjem migrantov. Prav tako so na policiji zadovoljni z delom Slovenske vojske, ki jim je v veliko pomoč. Po drugi strani pa Čehovin razume lokalno prebivalstvo, saj je območje okoli Ilirske Bistrice obsežno "in odzivnost včasih tudi slabša, kot bi si jo mogoče kdo želel".

Policijski postaji Ilirska Bistrica sicer tako slovenska policija kot Policijska uprava Koper ves čas zagotavljata kadrovsko pomoč zaradi povečanega pritiska ilegalnih migracij, tako da delo poteka učinkovito, je prepričan Čehovin. Ob tem je izpostavil dodatno pomoč vojske, ki se bo s ponedeljkom še okrepila z napotitvijo dodatnega voda.

Migranti na Hrvaškem Novice HRW zahteva od Hrvaške zaustavitev nasilja nad migranti Migranti na Hrvaškem Novice Hrvaški policist: Migrantom vzamemo denar, telefon pa razbijemo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin