SiolNET. Novice Slovenija
4,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar o vrečkah s hrano na naši strani meje: Puščajo jih tihotapci #video

4,17

termometer

Notranji minister Boštjan Poklukar po ponovnem povečanju ilegalnih prehodov meje zagotavlja, da policija z vojsko in tehničnimi sredstvi obvladuje mejo v Občini Ilirska Bistrica oz. državno mejo, migrante pa "uspešno prijema in jih vrača na Hrvaško". Vrečke s hrano in osnovnimi potrebščinami pa naj bi jim na naši strani puščali tihotapci.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v izjavi novinarjem ob robu današnje slovesnosti ob podelitvi državnih odlikovanj v predsedniški palači spomnil, da je bil minuli konec tedna spet povečan ilegalni prehod migrantov prek slovensko-hrvaške meje. Slovenska policija je prijela večino vseh ilegalnih migrantov in jih vrnila na Hrvaško.

Policisti so v petek popoldne pri Šembijah odkrili več manjših taborov v gozdu, v katerih je bila večja skupina prebežnikov, ki so se razbežali. Na kraju so policisti prijeli dve osebi, nato pa so jih ves popoldan, večer in noč prijemali po manjših skupinah. Skupaj je bilo prijetih več kot 120 oseb, večino so vrnili na Hrvaško.

Policisti so pretekli petek prijeli 122 oseb, večinoma so bili to migranti iz Afganistana in Pakistana:

Migranti, policija Novice Policija o ravnanju z migranti pri Ilirski Bistrici: Postopki so bili zakoniti in strokovni #video

Dodatni policisti za varovanje meje

Zaradi povečanega števila ilegalnih prehodov je policiji pri varovanju meje na pomoč danes prišlo dodatnih 35 pripadnikov Slovenske vojske. Ti bodo v mešanih patruljah in opazovalnicah delovali na območju Policijske uprave Koper, pri svojem delu pa bodo med drugim uporabljali opremo za opazovanje in tudi oklepna vozila.

Minister Poklukar pa danes ni pojasnil, kje in kdaj bodo postavili novih 40 kilometrov ograje na meji, saj da je to operativen podatek policije. Postavili jo bodo "tam, kjer bo to potrebno".

Migranti, policija Novice Policija pri Ilirski Bistrici prestregla večjo skupino migrantov #video

Na novinarsko vprašanje, kdo migrantom na naši strani meje pušča vrečke s hrano in osnovnimi potrebščinami, je Poklukar odgovoril, da gre za tihotapljenje in pomoč pri ilegalnih prehodih prek državne meje na organiziran način, kar delajo tako posamezniki kot tihotapske združbe. Po njegovih navedbah je oblikovana posebna skupina kriminalistov, ki se ukvarja s to težavo, trenutno pa je to še v operativni obdelavi. Ko bodo zadeve bolj jasne, bo policija to tudi sporočila, je zagotovil.

Slovenska vojska pomaga pri varovanju državne meje s 130 vojaki

Z današnjim dnem je 35 dodatnih pripadnikov Slovenske vojske (SV) začelo izvajanje dodatnih nalog pri varovanju državne meje. Na slovenski južni meji je tako 130 vojakov oziroma okrepljena četa, je v današnji izjavi povedal vodja operative sil SV Miha Kuhar. Sicer pa so pripadniki SV na meji vse od leta 2015 v podporo policiji.

Osnovna naloga pripadnikov SV je skupno patruljiranje v mešanih patruljah s policijo ob državni meji, prav tako tudi samostojno patruljirajo in opazujejo. Osnovna naloga pripadnikov SV je skupno patruljiranje v mešanih patruljah s policijo ob državni meji, prav tako tudi samostojno patruljirajo in opazujejo. Foto: Bor Slana

"Želel bi poudariti, da z njimi ves čas zelo dobro sodelujemo, koordiniramo vse naloge in tudi v prihodnje bomo nadaljevali na enak način," je povedal Kuhar.

Osnovna naloga pripadnikov SV je skupno patruljiranje v mešanih patruljah s policijo ob državni meji, prav tako tudi samostojno patruljirajo in opazujejo. "Patruljiramo tudi z lahkimi oklepnimi vozili, nudimo pomoč pri vzdrževanju lahkih tehničnih ovir, državno mejo občasno nadzorujemo tudi z brezpilotnimi letali, tako da izvajamo kar celoten spekter nalog. Če bi vse strnil v eno podporno nalogo, je to izvajanje odvračanja z našo prisotnostjo ob meji," je pojasnil.

SV opravlja tiste naloge, za katere jih prosi policija. Trenutno je na območju državne meje 130 vojakov, njihovo število pa bi se ob prošnji policije lahko še povečalo. Sicer pa vojaki v mešanih patruljah skrbijo tudi za to, da v primeru napada na policista ustrezno odreagirajo in ga branijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin