Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 12. 2021,
8.26

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

12

Natisni članek

Alpe ogrožene živali zaščitena vrsta streljanje Slovenija planinski orel

Torek, 28. 12. 2021, 8.26

2 leti, 3 mesece

Pod streli krivolovcev nad našimi Alpami omahnil zaščiteni gospodar neba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

12

Planinski orel Slovenija | Rentgensko slikanje naključno najdenega kadavra planinskega orla (Aquila chrysaetos) je razkrilo, da so ptico ustrelili. | Foto Emil Sušanj

Rentgensko slikanje naključno najdenega kadavra planinskega orla (Aquila chrysaetos) je razkrilo, da so ptico ustrelili.

Foto: Emil Sušanj

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, kjer v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije zadnja tri leta sistematično zbirajo kadavre naključno najdenih zavarovanih vrst ptic, so z rentgenskim skeniranjem ugotovili, da je bil med njimi tudi kadaver planinskega orla. To zavarovano vrsto ptice so ustrelili s šibrovko, našli pa so jo konec novembra na območju Cerknega. 

Po sistematičnem zbiranju naključno najdenih zavarovanih vrst ptic Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije zbrane kadavre nato enkrat letno tudi rentgensko skenirajo v sodelovanju s slovensko policijo.

"V začetku decembra smo tako opravili rentgensko skeniranje 111 kadavrov zavarovanih vrst ptic. Skeniranje je pokazalo, da je bil med njimi tudi osebek planinskega orla, najden konec novembra 2021 na območju Cerknega, ki je bil ustreljen s šibrovko," so sporočili iz društva.

Rentgensko skeniranje trupla.  | Foto: DOPPS -Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Rentgensko skeniranje trupla. Foto: DOPPS -Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

Na rdečem seznamu ogroženih ptic gnezdilk 

Planinski orel je na območju Slovenije zavarovana vrsta ptice. Uvrščen je na Rdeči seznam ogroženih ptic gnezdilk Slovenije, kjer je opredeljen kot ranljiva vrsta. Gre za redko in maloštevilno vrsto z velikim naravovarstvenim pomenom za celotno državo in mednarodno skupnost. V Sloveniji imamo trenutno zabeleženih le od 32 do 38 parov te vrste.

"Nezakonit lov s strelnim orožjem v praksi zelo težko odkrijemo, saj se sledi v naravi pogosto zelo hitro zabrišejo. Prav tako se primeri nezakonitega lova s strelnim orožjem po Sloveniji dogajajo zelo razpršeno in je njihovo odkrivanje oteženo. Bolj težavno je, da ljudje takšnih dejanj še vedno ne dojemajo kot prekršek, ki bi ga bilo treba prijaviti. Zato veliko primerov ostane neopaženih oziroma spregledanih. Z gotovostjo lahko trdimo, da je število nezakonito ustreljenih in ubitih ptic večje, kot ga zaznamo," so še opozorili v društvu.

Ljudi, ki zaznajo sum na nezakonit lov in ubijanje ptic, pozivajo, da informacije posredujejo na policijo na številko 113 ali anonimno številko policije 080 1200. Če v naravi najdejo mrtvo ptico, prosijo, da to takoj sporočijo v Prirodoslovni muzej Slovenije na številko 041 513 440 ali na DOPPS na številko 031 439 051.
 
KUŽA
Novice S psi iščejo ogrožene živalske vrste na gradbiščih #foto
pes, maček, kuža, hišni ljubljenček
Trendi Kako svojemu kosmatincu pokažete, da ga imate radi
riba
Novice Prvič po desetletjih spet opazili rožnato "hodečo" ribo
povodni konj
Novice Tudi smrtonosnim živalim koronavirus ne prizanaša
mučenje živali
Novice Sramotno dejanje: danes nad žival, jutri nad človeka #video
medved
Novice Gorska koza z rogovi ubila medvedko #video
Ne spreglejte