Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 10. 2021,
22.27

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

psi ogrožene živali gradbišče Deutshce Bahn živali

Četrtek, 28. 10. 2021, 22.27

2 leti, 5 mesecev

S psi iščejo ogrožene živalske vrste na gradbiščih #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
KUŽA | Čeprav se psi kot oblika nadzora uporabljajo že desetletja, so se jim ekologi z vsega sveta začeli resno posvečati šele pred kratkim, izhaja iz študije, objavljene marca v britanski reviji Methods in Ecology and Evolution. | Foto Guliverimage

Čeprav se psi kot oblika nadzora uporabljajo že desetletja, so se jim ekologi z vsega sveta začeli resno posvečati šele pred kratkim, izhaja iz študije, objavljene marca v britanski reviji Methods in Ecology and Evolution.

Foto: Guliverimage

Šest psov pomaga upravljavcu nemških železnic Deutsche Bahn pri odkrivanju ogroženih živalskih vrst na potencialnih gradbiščih. Proces, ki bi sicer lahko trajal eno leto, tako skrajšajo na manj kot dva meseca, obenem pa na ta način precej manj posežejo v samo naravo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Finya, Fanny, Storm, Eskil, Monty in Whisper tako s pomočjo vonja odkrivajo kače, žabe, netopirje, kuščarje in preostale živali, ki bi lahko ovirali izvajanje gradbenih del. "Zakonodaja nam nalaga, da moramo ugotavljati morebitno prisotnost zaščitenih vrst," je pojasnil Jens Bergmann iz Deutshce Bahn. Živali, ki jih zasledijo, morajo nato zaščiti oziroma jim poiskati nov življenjski prostor. Deutsche Bahn je po podatkih AFP od leta 2010 preselila že približno 12 tisoč ogroženih živali.

Monty | Foto: Reuters Monty Foto: Reuters

Psi vedo, kaj storiti, ko najdemo žival

Kot je dejal Bergmann, jih lahko psi pripeljejo neposredno do kraja, kjer se živali nahajajo, obenem pa lahko delajo vse leto v vseh vremenskih razmerah.

Koker španjel Monty je star leto dni, pa že ve, kaj mora storiti, če najde zaščiteno žival: ne sme se je dotakniti s tačkami ali gobcem. Samo sedeti mora poleg nje in počakati na priboljšek, je poročala AFP. | Foto: Reuters Koker španjel Monty je star leto dni, pa že ve, kaj mora storiti, če najde zaščiteno žival: ne sme se je dotakniti s tačkami ali gobcem. Samo sedeti mora poleg nje in počakati na priboljšek, je poročala AFP. Foto: Reuters

Brez psov lahko ta proces traja tudi do enega leta. Z njimi pa se časovni okvir skrajša na manj kot dva meseca in je veliko manj invaziven, je pojasnil Bergmann.

Fotogalerija
1 / 5
Bik
Bik hudo poškodoval osebo iz okolice Metlike
medved
Novice Gorska koza z rogovi ubila medvedko #video
Krava
Novice Krave naučili uporabljati stranišče #video

 

Ne spreglejte