SiolNET. Novice Svet
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Krave naučili uporabljati stranišče #video

0,24

termometer

Novozelandski in nemški raziskovalci so krave uspešno naučili uporabljati stranišče. Upajo namreč, da bo to pomagalo preprečiti onesnaženje vode in zmanjšalo emisije toplogrednih plinov. 

Novozelandska raziskovalca z Univerze v Aucklandu Lindsay Matthews in Douglas Elliffe sta na kmetiji, ki jo upravlja Raziskovalni inštitut za biologijo domačih živali v Nemčiji, preučevala 16 krav. Skupaj z nemškimi znanstveniki sta raziskovalca dokazala, da bi večino krav lahko uspešno naučili občasne uporabe stranišča.

Kravji urin vsebuje veliko dušika. Znanstveniki so uvideli, da bi lahko krave za vsaj nekaj časa naučili urinirati v "stranišče", kjer bi lahko dušik ujeli, preden bi onesnažil vodo ali se spremenil v dušikov oksid.

Za uriniranje na stranišču sledi nagrada

Znanstveniki so kravam nadeli ovratnico, ki je ob uriniranju na napačnem mestu vibrirala. Za uriniranje na stranišču MooLoo, ki se je od drugih mest v hlevu razlikovalo po svoji živo zeleni barvi, so znanstveniki krave nagradili s hrano. 

Do konca 15-dnevnega usposabljanja so stranišče pogosto uporabljale kar tri četrtine živali. "Če bi lahko zbrali deset ali 20 odstotkov urina, bi to zadostovalo za znatno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in izpiranje nitratov v tla," je dejal Elliffe.

MooHero Posel danes Mladi Slovenci, ki digitalizirajo krave

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin