SiolNET. Novice Slovenija
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znova težave z Arnesovimi spletnimi učilnicami #video

1,32

termometer

Na današnji prvi dan šolanja na daljavo po podaljšanih počitnicah za osnovnošolce so se nekateri uporabniki znova spopadali s težavami pri Arnesovih spletnih učilnicah. Na Arnesu so dopoldne zapisali, da se trudijo, da bodo v kratkem znova zagotovili hitro odzivnost. Nato pa so sporočili, da so izboljšali stanje in da je odzivnost v učilnicah dobra.

Nakupovalni voziček Posel danes Koronavirus spreminja navade Slovencev: nekateri komaj dohajajo, drugi še ne razmišljajo o tem

Starši na daljavo šolajočih se otrok so zjutraj poročali, da se v učilnice ne morejo prijaviti, drugi so pojasnjevali, da so se lahko prijavili, ampak da storitve ne delujejo tekoče. Zjutraj so pri Arnesu na Twitterju zapisali, da učilnice sicer delujejo, nekateri uporabniki pa lahko kljub temu zaznajo upočasnjeno delovanje storitve, piše STA.

Pozneje pa so sporočili, da so izboljšali stanje in da je odzivnost storitve dobra

"Še vedno se ukvarjamo z optimizacijo delovanja," so dodali. Delo bodo nadaljevali tudi danes ponoči. Kot so pojasnili, se je današnji dan začel s povečanim obiskom vseh spletnih storitev Arnesovega okolja za izobraževanje na daljavo. Obisk je bil skoraj dvakrat večji kot 19. oktobra. "Ob takem povečanju je težko vnaprej predvideti vsa mogoča ozka grla, ki se lahko pojavijo na zelo različnih ravneh, od uporabniškega vmesnika, različnih ravni programskega okolja, podatkovnih baz do omrežne komunikacije med deli sistema," so pojasnili.

Do 15. ure je njihove spletne učilnice uspešno uporabljalo 131 tisoč unikatnih aktivnih uporabnikov, ki so naredili skoraj 300 tisoč uspešnih obiskov in si ogledali več kot tri milijone strani.

V videokonferencah so do 15. ure zabeležili več kot 264 tisoč udeležencev v skoraj 14 tisoč različnih videokonferenčnih sobah. Med 9. in 10. uro je hkrati potekalo 2.400 videokonferenc, kar je več kot dvakrat toliko, kot v tednu med 19. in 23. oktobrom. Uporabniki so do 15. ure v videokonferencah preživeli več kot devet milijonov minut, poroča STA.

Na slovenski izobraževalni portal Arnes Video je bilo v zadnjih petih dnevih naloženih več videoposnetkov kot v vsem lanskem letu. Danes so jih uporabniki do 15. ure naložili skoraj 400, na portalu pa so zabeležili 33 tisoč ogledov. Spletišča, ki jih gostijo na Arnes Spletu, so do 15. ure zabeležila več kot 3.450.000 obiskov. Arnesova e-pošta je zabeležila 373 tisoč dostavljenih sporočil, so sporočili.

šolanje doma Novice Otrok se šola od doma, koliko nadomestila mi pripada? #video

V Arnesu so menili, da bodo spletne učilnice zmogle povečano uporabo

"Po zaslugi raznolikosti storitev za izobraževanje na daljavo začasna upočasnitev ene od storitev, pa čeprav povzroči upravičeno nezadovoljstvo uporabnikov, ne ustavi izobraževanja," so zapisali. Pouk na daljavo so danes začeli vsi osnovnošolci, težave z Arnesovimi spletnimi učilnicami pa so se pojavile že pred počitnicami, ko se je na daljavo šolal del osnovnošolcev.

V Arnesu so sicer prejšnji teden menili, da bodo ta teden spletne učilnice zmogle povečano uporabo. Storitev so namreč stabilizirali že v oktobrskem tednu šolanja na daljavo, počitnice pa so izkoristili za to, da so med drugim dodatno razširili strežniške zmogljivosti in z nadgradnjami pospešili sistem.

Na podlagi vladnega sklepa vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo še naprej zaprti, se bo pa s sklepom ministrice za izobraževanje Simone Kustec vzgojno-izobraževalni proces na daljavo izvajal tudi v vseh glasbenih in srednjih šolah. V primerjavi z osnovnošolci dijaki niso imeli podaljšanih počitnic in so pouk na daljavo začeli že prejšnji teden.

Že teden pred počitnicami pa so imeli pouk na daljavo dijaki in osnovnošolci od vključno 6. razreda. Izobraževalni proces deluje na daljavo tudi na fakultetah. Tudi vrtci v tem tednu še izvajajo programe v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način, še navaja STA.

Simona Kustec Novice Šolanje na daljavo, ponovno omogočene nekatere dejavnosti #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin