Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 3. 2022,
9.20

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

42

Natisni članek

Simona Kustec sindikat stavka

Torek, 15. 3. 2022, 9.20

2 leti, 1 mesec

Kustečeva: Ne bomo popustili pritiskom. Sindikatov na sestanku ni bilo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

42

Simona Kustec Lipicer |   | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes sindikate vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva povabila na delovni pogovor o "odprtih vprašanjih" in mogočih rešitvah plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili po volitvah. Pogovor bi prenašali na Facebookovi strani ministrstva, a so predstavniki sindikatov temu nasprotovali. V odzivu je Kustečeva znova potrdila, da bo delovni pogovor potekal transparentno, medtem pa so iz Sviza sporočili, da se sestanka ne bodo udeležili. Sviz ostaja v stavki, o njenem nadaljevanju bo odločal v začetku prihodnjega tedna.

Zaradi "velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti" so se na ministrstvu odločili pogovor neposredno prenašati na svoji strani na Facebooku. Tej potezi sta Sviz in Visokošolski sindikat Slovenije nasprotovala. Ministrstvo so predstavniki sindikatov danes zjutraj pozvali, naj do 12. ure obvesti javnost o odpovedi prenosa pogovora, "saj bi bil ta najverjetneje zrežiran tako, da bi pred javnostjo diskreditiral legitimne sindikalne zahteve". "Namesto resnih in korektnih pogovorov socialnih partnerjev o razrešitvi stavkovnih zahtev se obeta propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste," so zapisali v pozivu h konkretni izvedbi današnjih sestankov.

Sindikati so zahtevali pogovor za zaprtimi vrati, s tem pa bi spremljanje sestanka onemogočili tudi novinarjem. Ker ministrstvo tega ni storilo, so le nekaj minut po 12. uri predstavniki sindikatov Sviza sporočili, da se sestanka s predstavniki ministrstva ne nameravajo udeležiti. Ob 13.30 so pred prostori ministrstva podali izjavo za medije glede neudeležbe. Gorazd Kovačič, podpredsednik visokošolskega sindikata je povedal, da je po njihovem mnenju ministrstvo za sindikate pripravilo zasedo. 

Današnjega pogovora na ministrstvu za izobraževanje se niso udeležili niti predstavniki Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) niti Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze (NSDLU). Kot sta za STA povedala predsednika obeh sindikatov, Bojan Ravnikar in Tomaž Sajovic, jih moti javni prenos glede na to, da se niso prej dogovorili oziroma jih nihče ni povprašal o tem. Ministrstvo je sestankovalo s sindikatom SINDIR, prav tako je na Facebook strani ministrstva potekal prenos v živo. 

Ministrica se je odzvala na poziv šolskih sindikatov in med drugim zapisala, da "je prenos odraz potrebe po transparentnosti in zaveze vseh nas po javnem delovanju, kar se pričakuje tako od vlade kot od sindikatov". Pismo ministrice sindikatom si spodaj lahko preberete v celoti. 

Odziv Simone Kustec | Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Peter Jančič
Mnenja Stavka za dobro rejene Štrukljeve golobe

Ministrstvo pripravljeno na pogovor o sistemskih rešitvah 

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, je nedavna stavka dela nezadovoljnih sindikalnih skupin pretekli teden po državi povzročila zaprtje nekaterih vrtcev, šol in fakultet. Kustečeva je, kot so zapisali, spomnila na sklep vlade, da v času že razpisanih parlamentarnih volitev ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, saj zanje nima zakonske podlage v veljavnih proračunskih dokumentih.

Se je pa vlada z vsemi sindikati javnega sektorja tudi v tem specifičnem obdobju pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili čim prej na začetku naslednjega mandata, kar je tudi osrednji namen današnjega pogovora na ministrstvu, so zapisali.

Sviz: Stavka še poteka

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) poudarjajo, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju še vedno v splošni stavki. To pomeni, da lahko odločitve o nadaljnjem poteku stavke sprejema izključno glavni stavkovni odbor sindikata, pogovore s šolskimi oblastmi pa vodi njegova pogajalska skupina, so sporočili iz sindikata.

Glavni stavkovni odbor v skladu z zakonom o stavki pričakuje, da bo vladna stran skupaj s predstavniki stavkajočih v "konstruktivnem duhu delovala v smeri razrešitve spora". Odločanje o nadaljevanju stavke bodo preložili na čas po sestanku.

Plače zaposlenih v šolstvu

Na Siol.net smo dan pred stavko šolnikov objavili podatke o 50 najvišjih plačah v vzgoji in izobraževanju. Dan po stavki pa smo pridobili in objavili še bruto plače vseh zaposlenih v šolstvu, brez imen in priimkov zaposlenih. Plače z imeni in priimki v javnem sektorju so javne, je pred dnevi znova potrdila informacijska pooblaščenka. Ministrstvo za javno upravo smo zaprosili za imena in priimke zaposlenih v šolstvu, objavili jih bomo takoj, ko jih prejmemo. 

Stavka
Novice Stavkovno: Objavljamo plače vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju
Novice Objavljamo najvišje plače v vzgoji in izobraževanju
gorazd kovačič
Novice Tudi visokošolski sindikat v stavko 9. marca
Branimir Štrukelj
Novice Neuradno: sindikati javnega sektorja odpovedujejo stavko. Štrukelj vztraja.

 

Ne spreglejte