SiolNET. Novice Slovenija
5,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: sindikati javnega sektorja odpovedujejo stavko. Štrukelj vztraja.

5,18

termometer

Branimir Štrukelj |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Po naših neuradnih informacijah so se v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki so stavko in s tem zaprtje vrtcev in šol napovedali za 9. marca, zdaj odločili, da pred volitvami ne bodo izvajali stavkovnih aktivnosti. Njihovi odločitvi naj bi botrovala negotova zunanjepolitična in varnostna situacija, ki se razvija v zadnjih dneh, pa tudi epidemiološke razmere. "Šole in vrtci bodo 9. marca zaprti, če se vlada in šolski sindikat Sviz ne bosta dogovorila o stavkovnih zahtevah," pa je na današnji novinarski konferenci poudaril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. 

Zaposleni v Svizu so pred dobrim tednom dni izglasovali splošno stavko v vzgoji in izobraževanju. Stavko so napovedali za 9. marca, včeraj je stavko napovedal še Visokošolski sindikat Slovenije.

Po naših neuradnih informacijah so si zdaj v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja namreč premislili in stavkovnih aktivnosti pred volitvami ne bodo izvajali, saj da ne želijo, da vlada zlorabi sindikate za doseganje svojih ciljev v volilni kampanji. Tej odločitvi pa naj bi botrovala tudi negotova zunanjepolitična in varnostna situacija, ki se razvija v zadnjih dneh, pa tudi epidemiološke razmere. 

Štrukelj: Če dogovora z vlado ne bo, bodo šole in vrtci 9. marca zaprti

"Želimo si dogovora z vlado. Če ga ne bo, stavka 9. marca bo. Zanjo se je odločilo več kot 37.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," poudaril Štrukelj. Pri tem je spomnil, da odločitev o stavki še nikoli ni dobila takšne podpore v dejavnosti vzgoje in izobraževanja.

Sindikati ne odstopajo od sindikalnih aktivnosti

Kot še napovedujejo, to ne pomeni, da sindikati v Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja odstopajo od sindikalnih aktivnosti. Stavko naj bi izvedli kmalu po konstituiranju nove sestave državnega zbora, če stranke, ki bodo zastopane v državnem zboru, ne bodo nemudoma pristopile k pogajanjem s sindikati javnega sektorja.

Štrukelj: Če dogovora z vlado ne bo, bodo šole in vrtci 9. marca zaprti

"Želimo si dogovora z vlado. Če ga ne bo, stavka 9. marca bo. Zanjo se je odločilo več kot 37.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," pa je na današnji novinarski konferenci glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Pri tem je spomnil, da odločitev o stavki še nikoli ni dobila takšne podpore v dejavnosti vzgoje in izobraževanja.

Zahtevajo dvig plač in samodejno usklajevanje plačnih razredov

Sindikati zahtevajo dvig uvrstitve vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, pa tudi odpravo omejitve najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji, za vse javne uslužbence. Zahtevajo še, da se določi samodejno usklajevanje vrednosti plačnih razredov. Prav tako pričakujejo, da se vrednost najnižjega plačnega razreda dvigne na raven minimalne plače.

Stavka pa je bila strnjena v dve bistveni zahtevi. Ena je zahteva po takojšnji sklenitvi sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, ki nastaja z obvladovanjem epidemije covid-19 v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih. Druga pa je zahteva po zvišanju plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Boštjan Koritnik Novice Koritnik: vlada bo odločila, ali bodo plače višje gorazd kovačič Novice Tudi visokošolski sindikat v stavko 9. marca

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin