SiolNET. Novice Slovenija
0,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koritnik: vlada bo odločila, ali bodo plače višje

0,92

termometer

Boštjan Koritnik | Minister za javno upravo Boštjan Koritnik | Foto: STA
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik Foto: STA

O zahtevi sindikatov javnega sektorja po dvigu plač za šest plačnih razredov za vse javne uslužbence bo odločala vlada, je po srečanju s sindikati poudaril minister za javno upravo in vodja vladne pogajalske skupine Boštjan Koritnik. Je pa že vnaprej ocenil, da je takšna zahteva v nasprotju s ciljem vlade glede vzdržnosti javnih financ.

Kot je po današnjem srečanju s sindikati javnega sektorja povedal minister Koritnik, so bili v vladni pogajalski skupini danes prvič seznanjeni z zahtevo sindikatov po dvigu plač vsem 188 tisoč javnim uslužbencem za šest plačnih razredov. Po oceni ministra bi ta zahteva le pri osnovnih plačah pomenila 1,5 milijarde evrov višjo maso plač v javnem sektorju.

"Bojim se, da 1,5 milijarde evrov dodatnih bremen verjetno ni skladno z vladnimi izhodišči glede vzdržnosti javnih financ," je ob tem poudaril minister in dodal, da bo o zahtevi sindikatov odločala vlada.

Sindikati javnega sektorja so na današnjih pogajanjih vladni pogajalski skupini predstavili svoje zahteve, ki so jih spodbudile informacije o dogovoru o dvigu zdravniških plač. Tako tudi drugi sindikati javnega sektorja zahtevajo dvig uvrstitve vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, pa tudi odpravo omejitve najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji, za vse javne uslužbence. | Foto: STA Sindikati javnega sektorja so na današnjih pogajanjih vladni pogajalski skupini predstavili svoje zahteve, ki so jih spodbudile informacije o dogovoru o dvigu zdravniških plač. Tako tudi drugi sindikati javnega sektorja zahtevajo dvig uvrstitve vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, pa tudi odpravo omejitve najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji, za vse javne uslužbence. Foto: STA

Minister je predlagal sindikatom tudi oblikovanje delovne skupine, ki bi "zelo natančno, po členih, proučila zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Iz pogovorov v preteklosti vemo, da bi se glede nekaterih vprašanj lahko srečali. Ključno je, da naredimo temeljito analizo tistega, kar je treba popraviti", je poudaril minister.

Sindikati javnega sektorja sicer pričakujejo odgovor vlade do 15. februarja. V nasprotnem primeru bodo šli sindikati v izrekanje o stavkovnih aktivnostih, sta v današnji izjavi za javnost povedala vodji sindikalnih pogajalskih skupin Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin