Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2023,
17.37

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

59

Natisni članek

Metina lista Antiša Korljan Nataša Briški Aljaž Pengov Bitenc podkast Nataša Pirc Musar

Petek, 6. 1. 2023, 17.37

1 leto, 3 mesece

Pirc Musarjeva: Za dobro Slovenk in Slovencev sem pripravljena garati vsak dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

59

Predsednik vlade Robert Golob se bo srečal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar | "Beseda kapitalist ima morda negativen prizvok. Tega pa si jaz ne želim. To ni nekdo, ki izkorišča delovno silo, da bo sam bolj uspešen, ampak je to nekdo, ki ustvarja delovna mesta, in če je dober, bo za delavce dobro skrbel," je v podkastu povedala predsednica Nataša Pirc Musar. | Foto Ana Kovač

"Beseda kapitalist ima morda negativen prizvok. Tega pa si jaz ne želim. To ni nekdo, ki izkorišča delovno silo, da bo sam bolj uspešen, ampak je to nekdo, ki ustvarja delovna mesta, in če je dober, bo za delavce dobro skrbel," je v podkastu povedala predsednica Nataša Pirc Musar.

Foto: Ana Kovač

"Pričakovanja vseh teh, ki so dali glas zame, in ne nazadnje tudi tistih, ki ga niso, so seveda velika in tega se zavedam. Ampak sem pripravljena za dobro Slovenk in Slovencev, državljank in državljanov, prebivalk in prebivalcev garati res čisto vsak dan," je v podkastu Metina lista zatrdila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Nova predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar je bila gostja podkasta Metina lista, ki so ga v tokratni posebni epizodi vodili Nataša Briški, Aljaž Pengov Bitenc in Antiša Korljan. Pojasnila je, da je s spoštovanjem in ponižnostjo zakorakala v predsedniško palačo, saj že sama stavba doda kakšen kamenček v nahrbtnik, ki je in bo na njenih ramenih naslednjih pet let.

Novih izzivov se ne boji, jo je pa včasih strah, kako bo vse to zmogla. "Pričakovanja so velika, poleg tega pa sem si veliko stvari, ki bi jih lahko postorila v tem mandatu, zadala tudi sama," je dejala.

"Iskreno verjamem, da se na tej funkciji da postoriti še marsikaj. Predvsem zaradi tega, ker za menoj stoji skoraj pol milijona volivk in volivcev, ta funkcija pa je edina funkcija poleg županskih, na katero si neposredno izvoljen. To je dodatno prijetno breme. Pričakovanja vseh teh, ki so dali glas zame, in ne nazadnje tudi tistih, ki ga niso, so seveda velika in tega se zavedam. Ampak sem pripravljena za dobro Slovenk in Slovencev, državljank in državljanov, prebivalk in prebivalcev garati res čisto vsak dan," napoveduje Nataša Pirc Musar.

Papež Benedikt XVI.
Novice Od zaslužnega papeža Benedikta XVI. se je poslovila tudi Pirc Musarjeva #foto #video

Spregovorila je tudi o varnosti in povedala, da se je na to težko privadila, a je zdaj spoznala, zakaj mora biti poskrbljeno tudi za ta vidik. Povedala je, da ima rada letala, o Falconu pa je povedala, da je pomemben predvsem zaradi natrpanih urnikov državnikov, ker omogoča hitro in varno premikanje iz kraja v kraj. "Vsak, ki je kdaj delal v letalstvu, ve, da je letalo, ki stoji na tleh, dražje, kot če leti," je še povedala.

O bontonu in videzu: "Vsako podrobnost jemljem izredno resno"

"Vsako podrobnost jemljem izredno resno, zavedam se, da sem prvi obraz Republike Slovenije in da moram paziti na čisto vse. Maksimalno se bom potrudila, da bom dostojna v vseh oblikah bontona, oblačenja in govora, ki pritičejo funkciji predsednice republike," je o svoji funkciji, ki jo je prevzela 23. decembra lani, povedala predsednica.

"Kultura dialoga je nekaj, kar moramo gojiti tisti, ki smo na vrhu piramide," je povedala Pirc Musarjeva in dodala, da bo družbena omrežja uporabljala za boj proti sovražnemu govoru, takemu načinu dialoga in komuniciranju z drugimi. Kot je dodala, bo ustanovila tudi predsedničin forum, tudi po vzoru svojih predhodnikov.

Aleš Musar
Novice Necenzurirano: Aleš Musar na račun v Nemčiji dobil tri milijone evrov

V podkastu so se dotaknili tudi težav, povezanih s porabo mesa in živinorejo. Poudarila je, da ni vegetarijanka in nikoli ne bo, lahko pa vsak izmed nas zniža uporabo mesnih izdelkov za vsaj deset odstotkov, če že en dan v tednu ne je mesa. "Tukaj pred vami danes dajem zavezo, da vsaj enkrat na teden ne bom jedla mesa," je dodala predsednica Pirc Musar.

O besednem dvoboju Pečečnika in Klakočar Zupančičeve ter kapitalizmu

"Bojim se, da se nista znala poslušati in slišati," je o besednem dvoboju Joca Pečečnika in Urške Klakočar Zupančič, ki je v zadnjem tednu odmeval v medijih, povedala predsednica.

Najprej je bila kritična do prijateljice Urške, za katero se ji zdi, da se premalo zaveda, kdo je tisti, ki ustvarja dodano vrednost v posamezni državi. "Višja, kot je dodana vrednost na zaposlenega, več je mogoče narediti na področju socialnih transferjev in boljše socialne države," je povedala. Dodala je, da gresta gospodarstvo in socialna država z roko v roki.

Zatem je pokritizirala Pečečnika in dodala, da jo je zmotil njegov del, kjer se je vprašal, zakaj ga je Klakočar Zupančičeva označila za kapitalista. "No, to je tudi mene malce prizadelo, saj vendarle živimo v času, v katerem je kapital pomemben, kjer imamo svobodno gospodarsko pobudo in lahko praktično čisto vsak odpre svoje podjetje, izživi svoje ideje in naredi nek produkt, s katerim bo uspešen na trgu," je povedala.

"To, kar mene moti, je, da se včasih tisti, ki jim je uspelo v poslu, sramujejo tega, da so bili v poslu uspešni in da so kapitalisti," je povedala.

"Beseda kapitalist ima morda negativen prizvok. Tega pa si jaz ne želim. To ni nekdo, ki izkorišča delovno silo, da bo sam bolj uspešen, ampak je to nekdo, ki ustvarja delovna mesta, in če je dober, bo za delavce dobro skrbel," je povedala predsednica.

Želela bi si, da bi se politika zavedala, da brez dobrega gospodarstva ni uspešne in socialne države. "Tako kot obsodimo tiste, ki v športu jemljejo doping, da so uspešni, je treba tudi v gospodarstvu obsoditi tiste, ki so do denarja prišli na nezakonit način ali pa na račun izjemno nesramnega in neprimernega ravnanja z delavci," je še povedala, a dodala, da večina podjetnikov, ki delajo z delavci in zaposlenimi v Sloveniji, dela dobro, zgledno in zakonito.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Urška Klakočar Zupančič: Upam, da bodo Joc Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati manj kapitalistično #video

O zdravniški stavki, slovenski kulturi in prijateljstvih

O zdravniški stavki meni, da stavka, ki bo naredila škodo zdravstveni oskrbi, ni plemenita stavka. "Stavka je po mojem mnenju zadnja stvar, ki jo narediš, ko se zaprejo vrata in se ne moreš več pogovarjati," je povedala. "Upam, da bo sindikat Fides sprejel ponudbo, se usedel za mizo in se pogovarjal z ministrstvom za zdravje," je dodala.

Povedala je tudi, da mora in si kot predsednica tudi želi promovirati slovensko kulturo.

Veliko ljudi se je po njeni zmagi želelo najaviti pri predsednici tudi v okviru lobiranja in prijateljstev. Dodala je, da je bilo takih prošenj precej, a kot je dodala, zna prepoznati tiste, ki želijo nekaj, česar jim kot predsednica ne samo ne bo dala, ampak tudi ne sme dati.

Glede potencialne ukinitve državnega sveta je povedala, da je do tega malce zadržana. Ima tudi podporo treh še živečih predsednikov, ki bodo sestavljali svet modrecev. Poleg Milana Kučana in Danila Türka, ki sta jo podprla pri kandidaturi, se je povabilu odzval tudi njen predhodnik Borut Pahor. Njeni prvi obiski bodo potekali v naših sosednjih državah. Ker sebe predsednica Nataša Pirc Musarjeva še vedno čuti kot novinarko in bi želela kdaj biti tudi na drugi strani mikrofona, je še vedno odprta do predsedničinega podkasta.

Joc Pečečnik, Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva odgovarja Pečečniku
Joc Pečečnik
Novice Pečečnik odgovaja Klakočar Zupančičevi: Zato odhajajo drugam
Ne spreglejte