Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 8. 2023,
7.33

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

poplave gradbeništvo most Marjan Pipenbaher

Sreda, 9. 8. 2023, 7.33

9 mesecev

Pipenbaher: Izogibati se je treba gradnji stebrov v koritih rek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
Marjan Pipenbaher | "Mogoče bo treba zaradi nujne vzpostavitve povezav začasno postaviti nekaj provizoričnih mostov, ki pa se bodo kasneje nadomestili s kakovostno grajenimi mostovi," pravi inženir in konstruktor mostov Marjan Pipenbaher. | Foto Bor Slana/STA

"Mogoče bo treba zaradi nujne vzpostavitve povezav začasno postaviti nekaj provizoričnih mostov, ki pa se bodo kasneje nadomestili s kakovostno grajenimi mostovi," pravi inženir in konstruktor mostov Marjan Pipenbaher.

Foto: Bor Slana/STA

Podnebne spremembe so realnost, ki jo je treba resno upoštevati v življenju in tudi pri načrtovanju prometne infrastrukture. Kot je povedal gradbeni inženir in konstruktor mostov Marjan Pipenbaher, bo treba novelirati hidravlične študije rek ter to ustrezno upoštevati pri načrtovanju rekonstrukcij in gradenj v poplavah uničenih mostov.

Zaradi nenormalno velike količine padavin je pretok hudourniških rek v tokratnih poplavah presegel količine, ki so bile določene s hidravličnimi študijami, posledica pa je veliko podrtih mostov. Pretoki hudourniških rek so namreč ponekod presegli stoletne vode, ki so določale dimenzije rečnega korita in pretočnih odprtin mostov, je pojasnil Marjan Pipenbaher.

Ocenil je, da so bila dodatna velika težava podrta drevesa in preostalo vejevje, ki ga je odnašala voda. Nakopičila so se v območju vmesnih podpor in pod voziščne konstrukcije, tako da je bil pretok dodatno bistveno zmanjšan.

Stebri zmanjšujejo prepustnost pretoka

Pri načrtovanju in gradnji novih mostov prek hudourniških rek se bo treba po njegovem mnenju v kar največji mogoči meri izogibati gradnji stebrov v koritih rek. "Ta gradnja bo sicer nekoliko dražja, vendar se bodo tveganja glede zmanjševanja propustnosti pretoka in porušitev bistveno zmanjšala," je prepričan.

Dejal je, da sanacija manjših mostov z razponi do deset metrov traja od 14 dni do tri mesece, pri mostovih prek hudourniških rek v dolžini od 30 do 100 metrov, kamor se uvršča večina slovenskih mostov prek rek, pa sanacija do vzpostavitve prevoznosti - odvisno od obsega poškodb - traja od enega do šest mesecev. "Nekatere mostove bo treba porušiti in zgraditi na novo," je dejal Pipenbaher.

Ponekod sprva le provizorični mostovi

Verjame, da bosta sanacija in rekonstrukcija poškodovanih mostov opravljeni kakovostno. "Mogoče bo treba zaradi nujne vzpostavitve povezav začasno postaviti nekaj provizoričnih mostov, ki pa se bodo kasneje nadomestili s kakovostno grajenimi mostovi," je navedel.

Pipenbaher je prepričan, da imamo v Sloveniji dovolj projektantov in izvajalcev gradnje mostov. Opozarja, da bo treba tokrat združiti celotno gradbeno stroko, prihaja pa tudi pomoč iz tujine, predvsem gradbena mehanizacija in hitro postavljivi montažni mostovi.

Prioriteta je po mnenju Pipenbaherja jasna. Poplave so imele katastrofalni značaj, nujno je hitro vzpostaviti prekinjene prometne povezave in ljudem čim prej omogočiti kolikor toliko normalno življenje, je dejal.

Novo mesto, Irča vas, most, Pipenbaher
Novice Pipenbaherjeva 120-metrska novost, ki je ni v radiju 500 kilometrov #foto
Marjan Pipenbaher
Novice Mostova, ki ju je v Turčiji projektiral Pipenbaher, sta v potresu ostala nepoškodovana
Koroška
Novice Čez noč zgradil nov most na Prevaljah, kraj obiskala tudi predsednica #foto #video
s
Novice Pretresljiv posnetek trenutka, ko je voda zrušila most #video
Ne spreglejte